Nevşehir SSK Hastanesi'nde yatan hastaların hemşirelik hizmetlerine ilişkin memnuniyetinin değerlendirilmesi
Evoluating the satisfaction of patients at Nevşehir Social Security Department Hospital over nursing care
- Tez No: 165078
- Danışmanlar: PROF.DR. NİMET KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, hemşirelik bakımı, hasta memnuniyeti, nursing, nursing care, patient satisfaction
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
IV NEVŞEHİR SSK HASTANESİNDE YATAN HASTALARIN HEMŞİRELİK HİZMETLERİNE İLİŞKİN MEMNUNİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Araştırma, Nevşehir SSK hastanesinde yatan hastaların hemşirelik hizmetlerine ilişkin memnuniyetlerini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Nevşehir SSK Hastanesine 1 yıl içinde yatan hastalar (3475 hasta) oluşturmuş olup örnekleme 296 hasta alınmıştır. Araştırmaya 10 Ekim 2003 tarihinde başlanmış ve 296 hasta sayısına ulaşılana kadar anket uygulamalarına devam edilmiştir. Verilerin toplanmasında,hastalara ilişkin tanıtıcı bilgileri içeren anket formu ve“Hastanede Yatan Yetişkin Hastaların Hemşirelik Bakımı İle İlgili Memnuniyet Durumları Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek Şadan Öncel Kayacık ve İsmet Eşer tarafından geliştirilmiştir. Veriler, hastalarla taburcu olacakları gün birebir görüşme yapılarak toplanmış ve bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde yüzdelik hesaplaması, aritmetik ortalama, one way anova (ileri analizinde Tukey HSD) ve iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; hastaların yemek yeme, giysilerini değiştirme, boşaltım ve bireysel temizlik gereksinimlerini gidermeye yönelik hemşirelik uygulamalarından memnun olmadıkları saptanmıştır. Hastaların memnun oldukları bakım alanları ise, güler yüzlü davranılması, ilaçların zamanında verilmesi, servise geldikleri ilk gün yataklarının gösterilmesi ve mahremiyete önem verilmesi olarak bulunmuştur. Ayrıca 60 ve üzerindeki yaş grubu, okur-yazar olmayan, emekli, ev hanımı, köyde yaşayan ve daha önce aynı hastaneye yatmış olan hastaların, diğer gruplara göre aldıkları hemşirelik bakımından daha fazla memnun oldukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hemşirelerin bakıma ilişkin geliştirilmesi gereken yönlerinin hastane yöneticileri ve hemşireler ile paylaşılarak farkında olmalarının sağlanması ve bu konulara ilişkin hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
EVOLUATING THE SATISFACTION OF PATIENTS AT NEVŞEHİR SOCIAL SECURITY DEPARTMENT HOSPITAL OVER NURSING CARE ABSTRACT The study of evaluating the satisfaction of patients at Nevşehir SSD hospital over nursing care has been carried out descriptively. In this research main population is based on patients who have been at the Nevşehir SSD hospital for a year (3475 patients) and 296 of them are accepted to the sample. This study started on the 10th October, 2003 and it continued up to the number 296 of patients we reached applying questionnaire. A questionnaire which contains introductory information about patients and“Ascale of satisfaction status of elder patients at hospital over nursing care”were used. The scale is developed by Şadan Öncel Kayacık and İsmet Eşer. The data was collected by interviewing with patients on the day that they were discharged from hospital and evaluated by computer. In the analysis process percentoge, arithmetic average, independent-samples t test and one way anova (in advanced analysis Turkey HSD) were used. At the end of research; It is determined that patients are dissatisfied with nursing applications to fulfil patients needs such as; eating, getting dressed, excretion and cleaning And the care which patients are satisfied are care with smiling faces delivering pills on the shedule, being shown their beds and respect to their privacy. And also patients over 60, illiterates, ritired, housewifes, living in towns and patients who are hospitalized before are found more satisfied with nursing care than other groups. As a result to get the nurses to realize and improve their way of care by shoring ideas with hospital managers and nurses, and to organize in-service, training programmes are suggested.