Okulöncesi eğitime devam eden altı yaş grubu çocukların sosyal problem çözme becerilerinin incelenmesi
The social problem solving skills of six years old children continuing to preschool education
- Tez No: 165150
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYAN MAĞDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal problem çözme, problem çözme, Social problem solving, problem solving. VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Akbaş, S.C., Okulöncesi eğitime devam eden altı yaş grubu çocukların sosyal problem çözme becerilerinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Bu araştırma okulöncesi eğitime devam eden ve normal gelişim gösteren altı yaş grubu çocukların sosyal problem çözme becerilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Ankara' daki okulöncesi eğitime devam eden ve 3 farklı okuldan 30 kız, 30 erkek çocuk oluşturmuştur. Örneklemi oluşturan 60 çocuk için Rubin tarafından geliştirilen“sosyal problem çözme testi”kullanılmıştır. Bu test, sosyal problem çözmenin nicel ve nitel boyutlarını ortaya koymak amacıyla tasarlanmıştır. Nesne edinme (5 hikaye), arkadaşlık (3 hikaye), olmak üzere toplam iki kısımdan oluşmuştur. Toplanan verilerin analizinde Kruskal-Wallis Varyans Analizi ve Mann- Whitney U Testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; sosyo-ekonomik ve kültürel düzey arttıkça, anne ve babaların eğitim durumları yükseldikçe çocukların sosyal problem çözme becerilerinin de arttığı ortaya çıkmıştır. Bunların yanında, örneklemdeki okulöncesi eğitimi almış tüm çocukların sosyal problem çözme becerilerinin de yüksek olduğu sonucu, okulöncesi eğitiminin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Akbaş S.C. A research on the social problem solving skills of six year old children continuing to preschool education, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Child Development and Education Division, Master of Science Thesis, Ankara, 2005. This research was determined to social problem solving skills level of 6 year old children who are mentally sufficient and at the age of continuing preschool education, the sample environment of the research consists of 30 girls and 30 boys from 3 different preschool education in Ankara. In order to determine social problem solving skills of these 60 children“the social problem solving test”developed by Rubin was carried out. This test is designed to assess both quantitative and qualitative dimensions of social problem solving.The test consists of totally eight stories in 2 different tests that are object acouisition (5 story) friendship (3 story). Mann- Whitney U test and Kruskoll-Wallis Varyans Analysis were used in statisticol analysis of this research.As a consequence it has been observed that the social problem solving increase in families developed in the social-economic and cultural status and the level of education.In addition to that, the children having pre-school education in the research sample completely show the social problem solving skills.