De Quervain tenosinovitinin konservatif tedavisinde iki farklı tedavi protokolünün etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of two different protocols in the conservative treatment of De Quervain tenosinovitis
  1. Tez No: 165151
  2. Yazar: YASEMİN BURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: De Quervain Tenosinoviti, Kısa Opponens Splinti, Başparmak Spica Ortezi, El rehabilitasyonu, Konservatif Tedavi. v, De Quervain Tenosynovitis, Short Opponens Splint, Thumb Spica Orthosis, Hand rehabilitation, Conservative Manegement. VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez-Ortez-Biyomekanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Buran Y., De Quervain Tenosinovitinin Konservatif Tedavisinde İki Farklı Tedavi Protokolünün Etkinliğinin Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez Ortez Biyomekani Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. De Quervain tenosinoviti tanısı konan olguların tedavisinde iki farklı tedavi protokolünün etkinliğini araştırmak amacıyla yapılan çalışma, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Ortopedi Kliniği Protez-Ortez Ünitesinde gerçekleşmiştir. De Quervain tenosinoviti olan 40 olgu rastgele yöntemle 2 gruba ayrılmış, birinci grubtaki 20 olguya başparmak spica ortezi ve egzersiz programından oluşan konservatif tedavi yaklaşımı, ikinci gruptaki 20 olguya ise kısa opponens splinti ve egzersiz programından oluşan tedavi yaklaşımı uygulanmıştır. Tedavi programı 6 hafta süresi ile uygulanmıştır. Olgular tedavi öncesi ve sonrası Finkelstein testi sırasında oluşan ağrı, radial styloid process üzerindeki duyarlılık, ağrı, ödem, normal eklem hareketleri, kas kuvveti, kavrama kuvveti ve fonksiyonu yönünden, GAS, kas testi, gonyometrik ölçüm, çevre ölçümü, Pinchmetre, Minnesota testi, tendinit derecelendirme testi, üst ekstremite fonksiyon skalası, semptom şiddet ve fonksiyonel durum skalalan ile değerlendirilmişlerdir. Gruplar içinde tedavi öncesi ve tedavi sonrası karşılaştırıldığında bütün değerlendirilen parametreler tedavi sonrası lehine anlamlı fark ile sonuçlanmıştır. Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar, De Quervain tenosmovitinin konservatif tedavisinde her iki tedavi protokolünün de kullanılabileceğini göstermiştir. Kişilerin fonksiyonelliğini daha az kısıtlaması yönüyle kısa opponens splinti, De Quervain tenosinovitinin konservatif tedavisinde tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Buran Y., Comparison of the effectiveness of two different protocols in the conservative treatment of De Quervain Tenosynovitis, Hacettepe University Institute of Health Sciences Prostetics Orthosis and Biomechanics Program, Thesis of Master of Science, Ankara, 2005. This study was performed at Gulhane Military Medical Academy Hospital, Clinic of Orthopedics Unit of Prostetics-Orthotics, with the aim of investigating the effectiveness of two different treatment protocol in the conservative management of subjects with De Quervain tenosynovitis. Forty subjects with De Quervain tenosynovitis were randomly allocated into two groups. Twenty subjects in the first group were treated with a conservative treatment method composed of immobilization with thump spica orthosis and exercise programme. Twenty subjects in the second group were treated with a treatment protocol consisting of immobilisation with short opponens splint and exercise programme. Treatment was continued for six weeks. All subjects were assessed before and after treatment. Assessment consisted of pain and specific pain that occurs during the Finkelstein test and during grasping activities, tenderness at radial styloid process, antropometric measurements, normal range of motion, muscle strength, grasp test measures and measurement with Pinchmeter and Minnesota test, degrees of tendinitis, upper extremity, symptom severity and functional statement scales. Except lateral grasp strength no significant difference was found between the groups for any of the parameters measured. Intergroup comparisons for pre-post treatment showed a statistically significant difference in favour of post treatment values in all measured parameters. The results of this study imply that both treatment protocols can be used for the conservative management of De Quervain tenosynovitis. Short opponens splint causes less limitation of hand functions when compared with the thump spica orthosis so it can be prefered for the conservative management of De Quervain tenosynovitis.