Böbrek nakilli hastalarda metabolik sendrom, FGF-23 ve sistemik inflamasyon arasındaki ilişki
Relationship between metabolic syndrome, FGF-23 and systemic inflammation in kidney transplant patients
- Tez No: 861452
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: kidney transplantation, FGF-23, metabolic syndrome, systemic inflammation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Hem hayvan modelleri hem de epidemiyolojik çalışmalarda artmış fibroblast büyüme faktörü-23 (FGF-23) düzeylerinin hipertansiyon (HT) gelişiminde rol oynayabileceği gösterilmiştir. Kronik böbrek hastalığı (KBH) olan hastalarda, abdominal obezite, tip 2 Diabetes mellitus (DM) ve metabolik sendrom (MS) ile yakından ilişkili olan bir durum olan insülin direnci ile artmış FGF-23 düzeyleri arasında bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. İnsülin direnci olan KBH olan hastaların daha yüksek FGF-23 düzeylerine sahip olduğu ortaya konmuştur. MS'de, santral adipoz dokunun inflamasyonu, adipokin üretimine yol açar ve ardından adipokinlerin genel dolaşıma salgılanmasıyla genel inflamatuar duruma katkıda bulunur. Bildiğimiz kadarıyla, böbrek nakli hastalarında MS ve onun bileşenleri ile FGF-23 arasında ilişkiyi değerlendiren çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı böbrek nakli hastalarında, fosfatürik bir hormon olan MS ve onun bileşenleri ile FGF-23 ve sistemik İnflamasyon arasındaki ilişkiyi değerlendirmekti. Hastalar ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya 70 böbrek nakli hastası alınmıştır. Hastaların rutin tetkiklerinin yanısıra serum FGF-23 ve 24 saatlik idrarda fosfor ve sodyum atılımları bakıldı. MS'yi tanımlamak için IDF 2009 ölçütleri kullanıldı; (1) abdominal obezite varlığı, (2) serum trigliserid (TG) düzeyinin ≥150 mg/dL olması veya hipertrigliseridemi için tedavi alıyor olmak, (3) Yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol düzeylerinin erkeklerde 0.05). MS'si olan hastalarda yaş (49.3 ± 12.4 yıla karşın 40.6 ± 13.3 yıl, p: 0.007), vücut kitle indeksi (30.0 ± 4.2 kg/m2'ye karşın 24.2 ± 4.2 kg/m2, p: 0.001), bel çevresi (105.2 ± 11.0 cm'ye karşın 88.2 ± 13.8, p:0.001), abdominal obezite varlığı [34 (%100) hastaya karşın 16 (%44.4) hasta, p: 0.05). Abdominal obezitesi olan ve olmayan hastalar arasında idrarla günlük fosfat atılımı ve serum FGF-23 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p: >0.05). Sonuç: MS olan böbrek nakli hastaları daha yüksek sistemik imnflamasyon yüküne sahiptir. Öte yandan bu hastalarda serum FGF-23 düzeyi ile MS ve onun bileşenleri arasında herhangi anlamlı bir ilişki gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Both animal models and epidemiological studies have shown that increased fibroblast growth factor-23 (FGF-23) levels may play a role in the development of hypertension (HT). An association between insulin resistance and increased FGF-23 levels has been demonstrated in patients with chronic kidney disease (CKD), a condition closely associated with abdominal obesity, type 2 Diabetes mellitus (DM) and metabolic syndrome (MS). It has been demonstrated that patients with insulin- resistant CKD have higher FGF-23 levels. In MS, inflammation of central adipose tissue leads to adipokine production and subsequent secretion of adipokines into the general circulation, contributing to the overall inflammatory state. To our knowledge, there are no studies evaluating the relationship between MS and its components and FGF-23 in kidney transplant patients. The aim of this study was to evaluate the relationship between MS, a phosphaturic hormone, and its components, and FGF-23 and systemic Inflammation in kidney transplant patients. Patients and Method: 70 kidney transplant patients were included in this cross- sectional study. In addition to the routine examinations of the patients, serum FGF- 23 and 24-hour urine phosphorus and sodium excretions were measured. IDF 2009 criteria were used to define MS; (1) presence of abdominal obesity, (2) serum triglyceride (TG) level ≥150 mg/dL or being treated for hypertriglyceridemia, (3) high-density lipoprotein (HDL) cholesterol levels 0.05). In patients with MS, age (49.3 ± 12.4 years vs. 40.6 ± 13.3 years, p: 0.007), body mass index (30.0 ± 4.2 kg/m2 vs. 24.2 ± 4.2 kg/m2, p: 0.001), waist circumference ( 105.2 ± 11.0 cm versus 88.2 ± 13.8, p:0.001), presence of abdominal obesity [34 (100%) patients versus 16 (44.4%) patients, p: 0.05). No statistically significant difference was detected between patients with and without abdominal obesity in terms of daily urinary phosphate excretion and serum FGF-23 levels (p: >0.05). Conclusion: Kidney transplant patients with MS have a higher systemic inflammation burden. On the other hand, no significant relationship could be demonstrated between serum FGF-23 levels and MS and its components in these patients.