Polikistik over sendromu bulunan hastalarda transkranial doppler ultrasonografi ile intraserebral akım değişikliklerinin değerlendirilmesi
Assesment of intracerebral blood flow alterations with transcranial doppler ultrasound in women with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 165180
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAPRAK ENGİN ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PKOS, transkranial Doppler 42, PCOS, transcranial Doppler 43
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET PKOS BULUNAN HASTALARDA TRANSKRANİAL DOPPLER ULTRASONOGRAFİ İLE İNTRASEREBRAL AKIM DEĞİŞİKLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç : Bu çalışmada amaç PKO ve PKOS bulunan hastalarda transkranial Doppler ultrasonografi ile internal karotid ve orta serebral arter akım değişikliklerinin incelenmesidir. Yöntem : İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Jinekoloji Polikliniğine başvuran 17-33 yaş arası 28 PKOS, 16 PKO ve 24 kontrol grubu hasta çalışmaya alındı. Hastalarda menstruasyonun 2-4. Günlerinde transkranial Doppler ile internal karotid arter ve orta serebral arterde akım hızları ve pulsatilite indeksi incelendi. İstatistiksel analiz yöntemi olarak Student t testi, Varyans Analizi, Kruskal-Wallis testleri kullanıldı. Bulgular : Kontrol, PKO ve PKOS grupları arasında orta serebral arter ve internal karotid arter akım hızları ve pulsatilite indeksleri arasında anlamlı fark mevcut değildi. Tüm gruplar birlikte değerlendirildiğinde; sol internal karotid arter sistolik akım hızı ile İRİ arasında zayıf negatif korelasyon; sol orta serebral arter Pl ile LDL düzeyleri arasında zayıf negatif korelasyon; estradiol ile sol internal karotid arter sistolik akım hızı arasında ve estradiol ile sağ internal karotid arter Pl arasında hafif-orta derecede korelasyon izlendi. PKOS grubunda; zayıf hastalarda, kilolu ve obez hastalara göre, sağ internal karotid arterde daha yüksek diastolik akım hızları izlendi. Sonuç : PKOS ve PKO bulunan 17-33 yaş arası hastalarda transkranial Doppler ile ICA ve MCA akım paternleri arasında anlamlı fark mevcut değildir. Çalışmamızda konu ile ilgili önceki yayınlara kıyasla hasta yaş ortalamasının ve VKI ortalamasının düşük olmasının bu sonuç üzerinde etkili olması muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ASSESMENT OF INTRACEREBRAL BLOOD FLOW ALTERATIONS WITH TRANSCRANIAL DOPPLER ULTRASOUND IN WOMEN WITH POLYCYSTIC OVARY SYNDROME Objective: The aim of this study is to asses internal carotid and middle cerebral artery flow properties in women with polycystic ovary and polycystic ovary syndrome and healthy controls. Method: We recruited the following 64 subjects; 28 symptomatic women with polycystic ovaries, 16 asymptomatic women with polycystic ovaries, and 20 control patients, ages ranged between 17-33, who referred to our outpatient gynecology clinic. Wave velocity and pulsatility index were assesed in the internal carotid artery and middle cerebral arteries using transcranial Doppler at the 2nd - 4th days of menstruation cycle. Student t test, Variance analyse, Kruskal-Wallis tests were used as statistical analyses method. Findings: There were no significant differences in the internal carotid artery wave velocity and pulsatility index between three groups. In all patients; there was a poor correlation between left internal carotid artery wave velocity and IRI, poor negative correlation between left internal cerebral artery PI and LDL level, there were poor - middle correlation between estradiol - left internal carotid artery systolic velocity and estradiol - right internal carotid artery pulsatility index. In PCOS group; lean patients have higher right ICA diastolic wave velocities than obese patients. Result: There were no significant differences in the ICA and MCA Doppler parameters among PCOS, PCO and control patients. Comparing the previous studies; lower mean age and BMI levels likely affected the results.