Hemoglobin ve nitrit-bağımlı tirozin nitrasyonu
Hemoglobin and nitrite-dependent tyrosine nitration
- Tez No: 165188
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMER KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Nitrit oksidasyonu, tirozin nitrasyonu, hemoglobin, nitrit, nitrik oksit, Nitrite oxidation, tyrosine nitration, hemoglobin, nitrite, nitric oxide
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Karageçili, H., Hemoglobin ve nitrit-bağımlı tirozin nitrasyonu, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Nitrik oksit (NO) çok sayıda biyolojik etkide aracılık eden hücre içi ve hücreler arası kullanılan bir sinyal molekülüdür. Bu serbest radikalin oksihemoglobin ve oksimiyoglobin ile tepkimeye girmesi nitrat ve metHb veya metMb'nin meydana gelmesine neden olmaktadır. Bağırsak bakterileri tarafmdan nitrite indirgenmedikçe nitrat NO oksidasyonunun inert bir son ürünüdür. NO'nun diğer bir son ürünü olan nitrit, NO'nun aerobik sulu solüsyonlarında otoksidasyonu ile meydana gelir. Nitratin tersine, nitrit NO oksidasyonunun zararsız bir son ürünü değildir. Hemoproteinlerden peroksidazların H2O2 varlığında nitrit oksidasyonuna neden oldukları gösterilmiştir. Hemoprotienlerin katalizlediği nitrit oksidasyonunda meydana gelen reaktif nitrojen oksitler, nitritin bakterisidal ve sitotoksik etkilerinin sorumlusudurlar. Bu çalışmada hemoglobin tararından H2O2 varlığmda nitritin nitrata oksidasyonunu araştırdık. Hemoglobin nitritin oksidasyonunu pH ve zaman bağımlı katalizlemektedir. Hem H2O2 hem de hemoglobin yokluğunda nitrit oksidasyonu gözlenmedi, bu da göstermektedir ki nitrit oksidasyonuna neden olan reaktif tür H2O2 ile hemoglobinin reaksiyonundan meydana gelen oksoferril kompleksidir (bileşik I). Peroksidazlar ve miyoglobin nitritin oksidasyonunu kalalizlemekte ve proteinlerde tirozin ve tirozil residülerinin nitrit ve H2O2 varlığmda nitrasyonunu gerçekleştirmektedirler. Bu çalışmada, peroksidaz enzirnlerine benzer şekilde, hemoglobinin tirozin nitrasyonuna neden olduğunu bulduk. Hemoglobinin katalizlediği tirozin nitrasyonu pH bağımlı olup, nitrasyonun optimum pH'si 6.0 dır. Hemoglobin ve H2O2 tirozin nitrasyonu için gerekli bileşenlerdir.Hemoglobin yokluğunda, çalışılan en düşük pH'de bile tirozin nitrasyonu gözlemedik. Bu da göstermektedir ki, hemoglobin yokluğunda nitrit oksidasyonu sırasında hiçbir nitratlayıcı tür oluşmamaktadır. Bununla beraber H2O2 varlığmda hemoglobinin katalizlediği nitrit oksidasyonu esnasında, nitratlayıcı türler meydana getirilmektedir. Sonuç olarak hemoglobin, H2O2 ve nitrit arasındaki reaksiyon serileri tararından nitrojen dioksit radikali (NOf) ve/veya peroksinitrit benzeri reaktif türler meydana getirilmektedir ve bu türler tirozin nitrasyonundan sorumludurlar.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Karageçili, H., Hemoglobin and nitrite-dependent tyrosine nitration, Hacettepe University Instite of Health Sciences, Master of Science Thesis in Biochemistry, Ankara, 2005. Nitric oxide (NO) is used as an intra- and intercellular signaling molecule to mediate large number of biological actions. This free radical reacts with oxyhemoglobin and oxymyoglobin resulting in the generation of nitrate and metHb or metMb. Unles reduced to nitrite by intestinal bacteria, nitrate is an inert end product of NO oxidation. Another end product of NO is nitrite, which is formed by autoxidation of NO in aerobic aqueous solutions. Unlike the case of nitrate, nitrite is not an innocuous end product of NO oxidation. Hemoproteins including several peroxidases are shown to cause nitrite oxidation in the presence of H2O2. Reactive nitrogen oxides generated in hemoprotein-catalyzed nitrite oxidation are held responsible for bactericidal and cytotoxic actions of nitrite. In this study we searched for the oxidation of nitrite to nitrate in the presence of H2O2 by hemoglobin. Hemoglobin catalyzed nitrite oxidation in a pH and time-dependent manner. No nitrite oxidation was observed either in the absence of H2O2 or hemoglobin, showing that the reactive species causing nitrite oxidation is a oxoferryl complex (compound I) formed from the reaction of H2O2 with hemoglobin. Several peroxidases and myoglobin catalyze the oxidation of nitrite and perform the nitration of tyrosine and tyrosyl residues in proteins in the presence of nitrite and hydrogen peroxide. In this study, similar to peroxidase enzymes, we found that hemoglobin causes the nitration of tyrosine. Hemoglobin-catalyzed tyrosine nitration was pH-dependent with the optimum pH of 6.0. Hemoglobin and H2O2 were essential components for tyrosine nitration. We have not observed any tyrosine nitration without hemoglobin even at the lowest pH studied. This showed that, no nitrating species are formed during nitrite oxidation in the absence of hemoglobin. However during hemoglobin- catalyzed nitrite oxidation in the presence of H2O2, nitrating species are produced. We conclude that, by the series of reactions between hemoglobin, H2O2 and nitrite, nitrogen dioxide radical (NO2*) and/or peroxynitrite like reactive species are produced, and these species are responsible for tyrosine nitration.