Akut ST elevasyonlu miyokard infarktüslü hastalarda trombolitik tedavi ile primer perkutan koroner girişiminin miyokardiyal performans indeksine etkisi
Effect on thrombolytic therapy and primary percutaneus coronary intervention on myocardial performance index in the patients with acute ST elevated myocardial on infarction
  1. Tez No: 171756
  2. Yazar: MAHİR ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AZİZ KARABULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Miyokard İnfarktüsü, Miyokardiyal Performans İndeksi, Primer Perkutan Koroner Girişim, Trombolitik Tedavi 55, Acute Myocardial infarction, Myocardial Performance index, Primary Percutaneus Coronary intervention, Thrombolytic Therapy. 56
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Akut ST elevasyonlu miyokard infarktüslü hastalarda primer perkutan koroner girişimin ve trombolitik tedavinin MPİ'ne etkisini ve MPİ'nin prognostik değerini araştırmak amacıyla bu çalışma planlandı. Çalışma kriterlerine uyan, ortalama yaşlan 56,37±10,47 olup primer perkutan koroner girişim yapılan 29 hasta ile ortalama yaşlan 56,87±11,08 olan trombolitik tedavi verilen 71 hasta ekokardiyografik değerlendirmeye tabi tutuldu. Hastaların miyokardiyal performans indeksleri pulse-wave Doppler ekokardiyografi mitral kapak uç kısımlarına ve aort kapağının hemen aşağısına yerleştirilerek ölçülen parametrelerden hesaplandı. MPİ değeri primer perkutan koroner girişim yapılan hastalarda trombolitik tedavi verilen hastalara göre anlamlı olarak daha düşüktü. Yine pik CKMB değeri primer perkutan koroner girişim grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Ağrının başlangıcının ilk üç saatinde gelen hastalarda bu anlamlılık görülmezken, ağrının üçüncü saatinden sonra gelen hastalardaki MPÎ değeri, primer perkutan koroner girişim grubunda trombolitik tedavi verilen hastalardan anlamlı olarak daha düşüktü. MI lokalizasyonuna göre MPİ değişimini araştırdık. Anterior MI geçiren hastalardaki MPİ değeri, inferior MI geçiren hastalardan daha yüksek çıksa da bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ex olan hastaların MPİ değeri yaşayan hastaların MPİ değerinden daha yüksek olmasına rağmen bu fark anlamlı değildi. Dolayısıyla MPİ'nin prognostik değeri istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. MPİ ile koroner arter damar tutulum sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptamadık. Akut miyokard infarktüsünde primer perkutan koroner girişim yapılan hastalardaki MPİ değeri, trombolitik tedavi verilen gruptan anlamlı olarak daha düşük bulundu. Fakat MPİ'nin prognostik etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study was designed to investigate effect of primary percutaneus coronary intervention and thrombolytic therapy on MPI and prognostic value of MPI in the patient with acute ST elevated myocardial infarction 29 patients performing primary percutaneus coronary intervention that mean ages are 56,37±10,47 and 71 patients receiving thrombolytic therapy that mean ages are 56,87±11,0 were evaluated by echocardiography assesment, myocardial performance indexes of the patients were calculated by pulse-wave Doppleer echocardiography using parametre obtained via placing tracer on mitral valve and below aortic valve. MPI values of patients performing primary percutaneus coronary intervention wase significantly lower than those of patients receiving thrombolytic therapy. Also, peak CKMB level was found high significantly in the patients performing percutaneus coronary intervention. There were not differences between MPI values of two groups during first three hours after initial of pain but this value was found low inthe patient performing primary percutaneus coronary intervention after three hours. We researched MPI variability depend on MI localization. Although MPI value of patients suffered from Anterior MI was higher than MPI value of patients with Inferior MI, this differences was not significant, statically. MPI value of patients who died was found higher than those of lived, however, this differences was not significant for this reason prognostic value of MPI was not statically significance. Also, we were not found any associotion between MPI and number of coronary arter involvement. In conclussion, MPI values of patients performing primary percutaneus coronary intervention was lower than those of receiving thrombolytic therapy but prognostic effect of MPI was not found significant statically.