Kronik süpüratif otitis mediyada preoperatif temporal kemik tomografisinin tanı ve tedavideki yeri
The role preoperative temporal bone CT scaning in the diagnosis and treatment in choronic supurative otitis media
  1. Tez No: 165197
  2. Yazar: RAMAZAN GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BARLAS AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Destrüksiyon, kolesteatom, kronik süpüratif otitis media, temporal kemik bilgisayarlı tomografisi, Cholesteatoma, chronic supurative otitis media, destruction, temporal bone computed tomography. vi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Kronik Sfipüratif Otitis Mediyada Preoperatif Temporal Kemik Tomografisinin Tam ve Tedavideki Yeri Kronik süpüratif otitis mediyalı (KSOM) hastaların hepsinde veya seçilmiş hastaların preoperatif değerlendirilmesinde temporal kemik bilgisayarlı tomografisi (BT) lateral kanal destrüksiyonu, fasiyal kanal dehisansı, dural plak destrüksiyonu ve kemikçikler gibi mikroanatomik oluşumlar hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için çekilmesi önerilmektedir. KSOM'da BT'nin sağlayabileceği yararlan araştırmak amacıyla 25 KSOM'lı hastaya preoperatif temporal BT çekilerek hastalara timpanoplasti ile beraber mastoidektomi ya da timpanoplastisiz mastoidektomi uygulandı. Radyolojik bulgular ve intraoperatif bulgular karşılaştırıldı. Orta kulakta kolesteatomu tespit etmede BT'nin duyarlılığı %87, seçiciliği %66, mastoid boşluk kolesteatomunu tespit etmede ise duyarlılığı %80, seçiciliği %50 olarak bulundu. Lateral kanal dehisansı, fasiyal kanal dehisansı için seçiciliği sırasıyla %95 ve %84 olarak tespit edildi. Sigmoid sinüs ve dural plağın pozisyonu için seçilik %100 olarak saptanırken, skutum destrüksiyonu için seçicilik %75 olarak bulundu. Malleus, inkus, ve stapes destrüksiyonu için seçicilik sırasıyla %64, %80,%20 olarak tespit edildi. Anatomik yapılardaki hasamı daha fazla kolesteatomlu olan hastalarda olduğu görüldü. BT özellikle otomikroskopi ile belirlenemeyen kolesteatom yayılımının, olası fasiyal kanal, lateral semisirküler kanal ve kemikçik hasarlarının belirlenmesinde ve dolayısıyla olabilecek komplikasyon risklerini azaltılmada faydalı olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Role Of Preoperative Temporal Bone CT Scaring In The Diagnosis and Treatment In Chronic Supurative Otitis Media. In preoperative evaluation of patients with chronic suppurative otitis media (CSOM) in all or selected patients, temporal bone computed tomography (CT) scanning had been suggested for assesing detailed information about the microanatomical structures like ossicles, and also about lateral canal and facial canal and dural plate destruction. In order to evaluate the utility of CT scanning in CSOM, preoperative temporal bone CT of 25 CSOM patients had been taken and then mastoidectomy with or without tympanoplasty has been applied. Radiological and surgical findings were compared in this study. In detecting middle ear cholesteatoma sensitivity and spesifity of CT was 87% and 66% respectively. In detecting middle mastoid air cell cholesteatoma sensitivity and spesifity of BT was 80% and 50% respectively. The spesifity for lateral canal destruction and facial canal dehiscans was 95% and 84% respectively whereas the spesifity of destruction of scutum was 75%. The spesifity for both of position of sigmoid sinus and dural plate was %100. The spesifity of destruction of malleus, incus and stapes were 64%, 80%, 20% respectively. According to the results, destruction of anatomic structures were seen mostly in patients with cholesteatoma. CT can be helpful especially in the determination and the prevention of possible complication risks of cholesteatoma invation that can't be detected otomicroscopically, and destruction of facial canal, lateral canal and ossicles.