Şuhut (Afyon) ilçesinde kullanılan halk ilaçları
Folk medicines of Şuhut (Afyon) provinces
  1. Tez No: 165196
  2. Yazar: AHMET SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURTEN EZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Şuhut, Afyon, Halk ilaçlan, Şuhut, Afyon, Folk medicines
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZET Sezgin, A., Şuhut (Afyon) İlçesi Halk İlaçları, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Botanik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2005. Şuhut İlçesi'nde çoğu bitkisel olmak üzere halk ilacı olarak kullanılan doğal kaynaklar araştırılmıştır. 2003 ve 2004 yıllarında yapılan 12 bilimsel gezi sonucunda halk ilacı olarak kullanılan bitkiler tespit edilerek tayinleri yapılmıştır. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu'nda saklanan bitkiler (HÜEF) numaralan ile birlikte verilmiş, bitkilerin fitocoğrafik bölgeleri, endemik ve tehdit altoda olup olmadıkları, yöresel adlan, kullanılışları, kullanılan kısımları, kullanılış şekilleri sunulmuştur. Araştırmamız sonucunda Şuhut ilçesi'nde 104 bitkisel, 11 hayvansal ve 7 inorganik kaynağın, değişik şekillerde halk ilacı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Tespit edilen bitkisel halk ilaçlan en çok gastrointestinal sistem hastalıkları ve cilt hastalıklarında kullanılmaktadır. Kullanılışlara %68'i dahilen, %32' si haricendir. En çok kullanılan kısımların ise toprak üstü kısımlar ve yaprak olduğu tespit edilmiştir. 43 türe ait 53 yeni yöresel ad ve toplam 44 bitkiye ait 55 farklı kullanılış bulunmuştur. Çalışmamızda Achillea teretifolia, Acroptilon repens, Berberis cretica, Dianthus balansae, Euphorbia rhabdotosperma, Globularia orientalis, Jurinea consanguinea, Marrubium trachyticum, Papaver argemone, Phlomis armeniaca, Polygonum arenastrum, Tripleurospermum parviflorum, Verbascum armenum, V. lydium ve Veronica elmaliensis bitkilerinin Türkiye' de halk ilacı olarak kullanıldığı ilk defa bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Sezgin, A., Folk medicines of Şuhut (Afyon) Provinces, Hacettepe University, Health Sciences Institute, Pharmaceutical Botany Program, Master of Science Thesis, Ankara, 2005. Natural sources most of which are plant orginated used as folk medicines were researched in Şuhut Provinces. As a result of 12 excursions which were made in 2003 and 2004, plants used as folk medicines were determined and identified. The plants kept in the Herbarium of Faculty of Pharmacy, Hacettepe University (HUEF) were presented with their herbarium numbers, local names, usages, parts used, diseases they are used against, their phytogeographic region and whether they are endemic or not and whether they are under the threat of extinction. This research indicates that 104 plant, 11 animal originated and 7 inorganic sources are used as folk medicine in different ways in Şuhut Provinces. The determined plant folk medicines are mostly used against gastrointestinal system and skin diseases. 68 %of the usages are internal and 32% of them are external. The most frequently used parts are determined as herbs and leaves. 53 new local names belonging to 43 species and 55 different usages concerning 45 plants were found out. In this research, it is firstly reported that such plants as Achillea teretifolia, Acroptilon repens, Berberis cretica, Dianthus balansae, Euphorbia rhabdotosperma, Globularia orientalis, Jurinea consanguinea, Marrubium trachyticum, Papaver argemone, Phlomis armeniaca, Polygonum arenastrum, Tripleurospermum parviflorum, Verbascum armenum, V. lydium and Veronica elmaliensis are used as folk medicines in Turkey.