İnmemiş testis tedavisinde insan koryonik gonadotropin hormonunun yeri
The place of hCG hormone in the treatment of undescended testis
  1. Tez No: 165217
  2. Yazar: OLGAÇ FAZLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. IŞIK OLCAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: hormon tedavisi, insan koryonik gonadotropin, inmemiş testis, kriptorşidizm IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET İnmemiş Testis Tedavisinde İnsan Koryonik Gonadotropin Hormonunun Yeri Bu çalışmanın amacı, inmemiş testis sorununda, yaş, hormon dozu, tedavi süresi ve testisin anatomik yerleşim parametrelerinin hCG tedavisine verdiği yanıtı saptamaktır. Mayıs 1998 - Aralık 2003 tarihleri arasında inmemiş testisli 45 hastanın 59 testisinin skrotuma inişini sağlamak amacıyla hCG tedavisi uygulandı. Hastaların yaşlan 5 - 132 ay arasında değişiyordu. Testislerden 14'ü (%31,1) bilateral, 31 'i (%68,8) tek taraflı; 28'i (%47,5) sağda, 31 'i (%52,5) solda; 24'ü (%40,6) inguinal kanalda, 23 'ü (%39) supraskrotal, onu (%17) gliding ve ikisi (%3,4) palpe edilemeyen yerleşimdeydi. En sık uygulanan tedavi dozu, haftada iki kez olmak üzere (100 İÜ/kg/hafta), dört haftaydı. Bir yaşın altındakilere 4000 İÜ, bir yaşın üzerindekilere 6000 İÜ hCG verildi. Farklı durumlardaki iniş cevaplarının değerlendirilmesi için ki-kare testi kullanıldı. Tedavi sonrası testislerin genel iniş oranı %56 (33/59) idi. Yaş grupları, testisin sağda veya solda olması, bilateral ya da tek taraflı olması, hCG uygulamasının süresi ve miktarı açısından testisin inişinde anlamlı bir fark bulunmadı (p> 0,05). Testisin anatomik lokalizasyonuna göre hCG tedavisine iniş cevabı en fazla gliding testislerdeydi. inguinal ve supraskrotal yerleşimli inmemiş testisler, hormon tedavisinden daha az fayda gördüler. Gliding testislerin iniş oranı diğer gruplara göre anlamlı bir fark gösteriyordu (p=0,01). hCG tedavisinin dozu, süresi ve uygulama yaşı hakkında kabul edilmiş bir görüş birliği yoktur. İnmemiş testisteki hCG ile yapılan klinik uygulamalar göstermiştir ki; gliding testislerde hCG tedavisi, cerrahi uygulamadan önce ilk tedavi seçeneği olmalıdır. Supraskrotal ve inguinal testislerde de hCG tedavisinin uygulaması yararlı olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Place of hCG Hormone in the Treatment of Undescended Testis The purpose of this study is to demonstrate the response of undescended testis to hCG treatment. Between May 1998 and December 2003 45 patients with 59 undescended testes were treated with hCG for descent of testis into scrotum. Their ages were changing between 5 - 132 months. Testes were localized bilaterally in 14 (31.1%), unilaterally in 31 (68.8%), right sided in 28 (47.5%), left sided in 31 (52.5%), inside the inguinal channel in 24 (40.6%), suprascrotal in 23 (39%), gliding type in 10 (17%) and non-palpable in 2 (3.4%) of the patients. The most frequently applied treatment dose was twice a week (100 IU/kg/week) for 4 weeks. hCG was given as 4000 IU for the patients under age 1 and 6000 İÜ for older than 1 year old respectively. Age, hormone dose, duration of the treatment and localizations of testis are used as parameters and qui-square test for statistical analysis. The descent rate of testes was 56% (33/59). No statistical difference was observed (p>0.05) for descent of testes into the scrotum in rears of age group, right or left sided placement, bilaterality or unilaterality, hCG treatment time and dose. According to the anatomical localization of the testes, gliding type was the most responding type for descent response to hCG treatment. Inguinal and suprascrotally localized undescended testes had lower response to hormonal treatment. The descent rate of gliding testes were statistically significant (p=0.01) in compare to the other groups. There is no consensus about hCG treatment dose, time and application age. The clinical applications achieved with hCG in non-descending testis showed that hCG treatment should have been the initial treatment of choice proceeding surgery for gliding testes. hCG treatment can also be useful for suprascrotal and inguinal testes. Key Words : Hormone treatment, Human chorionic gonadotropin, Undescended testis, Cryptorchidism V