Yanıklı hastaların pansuman değişiminde sedoanaljezi amacıyla ketamin-deksmedetomidin ve ketamin midazolamın karşılaştırılması
The comparison of ketamine-dexmedetomidine and ketamine-midazolam on changing of burned patients' dressing changes for sedoanalgesia
  1. Tez No: 165218
  2. Yazar: ŞEFİKA SAKALLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, ketamine, midazolam, pansuman değişimi, sedoanaljezi, yanıklı hasta vı, Burned patients, dexmedetomidine, dressing changes, ketamine. midazolam, sedoanalgesia. Vll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Yanıklı Hastaların Pansuman Değişiminde Sedoanaljezi Amacıyla Ketamin- Deksmedetomidin Ve Ketamin-Midazolam'ın Karşılaştırılması Çalışmamızda, yanıklı hastaların pansuman değişiminde sedoanaljezi amacıyla ketamin- deksmedetomidin ve ketamin-midazolamın etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Yerel Kurulu'nun ve hastaların onayı alındıktan sonra ASA I, II grubu 90 yanıklı yetişkin hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalar rastgele 3 gruba ayrıldı. Grup KD'ye ( n : 30 ) deksmedetomidin ( 1 mcg/kg ), midazolam ( 0.05 mg/kg ), grup KSF'ye izotonik serum fizyolojik işlemden 10 dakika önce intravenöz olarak uygulandı. Pansuman değişiminden 1 dakika önce intravenöz ketamin (1-1.5 mg/kg ) verildi. Olguların hemodinamik ölçüm değerleri, ek ketamin gerektiren olgular ve gereksinim zamanı kaydedildi. Grupların demografik verileri birbirine benzerdi Pansuman süreleri, derlenme süresi, periferik oksijen satürasyonu değerleri, ek ketamin gereksinimi, VAS değerleri, hasta konforu açısından gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulunamadı. Sedoanaljezi başlama zamanı grup KD'de grup KM'ye göre daha uzun olarak belirlendi. Ketamin öncesi,ketamin sonrası SAB'ı grup KD'de grup KM'ye göre daha düşüktü. Grup KM'de S AB, DAB, OAB, kalp atım hızı diğer gruplara göre daha yüksek olarak belirlendi. Sedasyon skoru 1. saatte grup KD'de grup KM'ye oranla yüksek olarak belirlendi. Sonuçta, yanık olgularının pansuman değişiminde ketamin-deksmedetomidin ve ketamin-midazolam kombinasyonları ile etkin bir sedoanaljezinin sağlandığı ancak ketamin- deksmedetomidin ile 1. saatteki sedoanaljezi skorunun daha yüksek olduğu ve daha az ketamin gerektirdiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparison Of Ketamine-Dexmedetomidine And Ketamine-Midazolam On Changing Of Burned Patients' Dressing Changes For Sedoanalgesia Aim of this study was to compare the effects of ketamine-dexmedetomidine and ketamine-midazolam on changing of burned patients' dressing changes for sedoanalgesia. After obtaining approval from the Ethics Committee of Çukurova University, Faculty Medicine and patients, the study included ASA I, II groups 90 adult burned patient. Patients were randomly divided into three groups. In group KD( n:30), dexmedetomidine was inducted by 1 meg/ kg, midazolam was inducted by 0.05 mg/ kg, in group KSF, before treatment isotonic serum physiologic was applied. Ten minutes before dressing change intravenous ketamine was taken into. Measurement values of hemodynamic of patients, the patients who are need additional ketamine and requirement time recorded. Demographic values were similar in groups. We couldn't find any statistically different results on comfort of patients, time of dressing change, recovery time, values of peripheral oxygen saturation need of additional ketamine, values of VAS. Entering sedoanalgesia time from group KD to KM was more longer. SAB of before ketamine to after ketamine from group KD to group KM was longer. In group KM SAB, DAB, OAB and heart rates were higher to other groups. The score of sedation at first hour at group KD to group KM was higher. We concluded that at dressing changes of burned patients with combination of ketamine- dexmedetomidine and ketamine-midazolam produce effective sedoanalgesia but score of at first hour sedoanalgesia with ketamine-dexmetomidine was more higher and requirement of ketamine becomes less.