Prostat kanserli hastalarda leptin düzeylerinin araştırılması
The evaluation of leptin levels in patient with prostate cancer
  1. Tez No: 165220
  2. Yazar: CEM DİLMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKKI PERK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Benign Prostat Hiperplazisi, Leptin, Prostat Kanseri, Benign Prostate Hyperplasia, Leptin, Prostate Cancer
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
35 ÖZET Prostat Kanserli Hastalarda Leptin Düzeylerinin Araştırılması Ob gen ürünü olan leptin, enerji dengesi, iştah üzerine önemli rolü olan, endokrin ve metabolik sistemlerle sıkı ilişki içerisinde adiposiz kaynaklı bir hormondur. Prostat kanseri ve BPH ile leptin arasındaki ilişki halen araştırma konusudur. Yaptığımız çalışmada leptinin prostat kanseri ve benign prostat hiperplazisinin tanı ve tadavisinde ve hatta izlemlerinde kullanılabilirliği olan ve tümör belirleyici özelliklere sahip bir molekül olup olmadığını araştırdık. Çalışmaya lokalize prostat kanserli 8 hasta, metastatik prostat kanserli 15 hasta, benign prostat kanserli 30 hasta ve sağlıklı kontrol grubu olarak da 15 hasta dahil edildi. Tüm hastalardan leptin ve PSA seviyeleri için serum örnekleri alındı. BPH ve prostat kanserli gruplarda TUR ve biopsi spesmenlerinden immünhistokimyasal değerlendirme yapıldı. Prostat kanserli hastaların Gleason skorlamaları tespit edildi. Gruplar arasındaki ortalama leptin değerleri kıyaslandığında metastatik ve lokalize prostat kanserli gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptadık (p=0.001). Prostat kanserli grup ile BPH Iı grup leptin düzeyleri arasında da anlamlı farklılık mevcuttu (p=0.001). Aynı anlamlı farklılık prostat kanseri ve sağlıklı kontrol grupları arasında da tespit etlik (p=0.041). Serum leptin düzeyleri ile gleason, vücut kitle indeksi ve PSA değerleri arasında da pozitif bir korelasyon mevcuttu (p= 0.041, 0.001, 0.03). İmmünhistokimyasal değerlendirmede leptinin hem BPH hem de prostat kanseri dokusunda bulunduğunu tespit ettik. Metastatik hastalarda tespit edilen yüksek serum leptin seviyelerinden yola çıkarak, leptinin prostat kanserinin metastatik düzeye gelmesinde etkili olabilecek bir molekül olabileceğine fakat bu konuyla ilgili daha ileri düzey çalışmalara ihtiyaç duyulduğu kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
36 SUMMARY The Evaluation of Leptin Levels in Patient with Prostate Cancer Leptin, the product of Ob gene, is a hormone derived fron adipozisit has a important role an energy balance and appetite and thight relation with endocrine and metabolic systems. The relation between leptin and prostate cancer and benign prostatic hyperplasia is stil a subject of evalution. In our study we assessed whether leptin has a tumor marker property and is feasible in diagnosis, treatment and even in followup of prostate cancer or benign prostatic hyperplasia. 8 patients with localized prostate cancer, 15 patients with metastatic prostate cancer, 30 patients with benign prostatic hyperplasia and 1 5 healty patients as a control group included in the study. Serum samples for leptin and PSA levels were collected from all patients. In BPH and prostate cancer groups immunohistochemical evoluation was made from TUR and biopsy specimens. When the mean leptin levels between groups, we found that there is statistically significant difference between metastatic and localized prostate cancer groups (p=0.001). There was also statistically significant difference in leptin levels between prostate cancer and BPH groups (p=0.41). There was also positive correlation between serum leptin leptin levels and gleason score, BMI and PSA levels (r = 0.52) We found that leptin was present in BPH and prostate cancer tissues in immunohistochemical evoluation. Seting off from the high serum leptin levels observed in metastatic patients, we thought that leptin may be an effective moleculer in the phase of prostate cancer to become metastatic but there is also need for further studies about this subject.