Sigaranın görme alanı ve oküler kan akımı üzerine etkileri
The effect of smoking on visual field and ocular blood flow
- Tez No: 165219
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER FARUK KÖKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: görme alam, oküler kan akımı, oksidatif stres, sigara VIII, ocular blood flow, oxidative stres, smoking, visual field DC
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Sigaranın Görme Alanı ve Oküler kan Akımı Üzerine Etkileri Çalışmada sigara içiminin görme alam ve oküler kan akımı üzerine etkilerim inceleme amaçlandı. Çalışma kapsamında benzer yaş ve cins dağılımlarına sahip 35 sigara içicisi ve sigara içmeyen 35 katılımcının oftalmik muayenelerini takiben Humphrey bilgisayarlı perimetre ile görme alam ve renkli Doppler ultrasonografi ile oküler kan alamı incelendi. Verilerin istatistiksel analizi SPSS paket program 12. sürüm kullanılarak yapıldı. İki grup arasında yaş ve cinsiyet dağılımı yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Görme alam parametrelerinin gruplara göre dağılımı incelendiğinde, sigara içicilerinde ortalama retinal duyarlıkta azalama, ortalama pattern deviasyon ve pattern standart deviasyonda artma bulundu; sonuçlar istatistiksel olarak anlamlıydı. Parametrelerdeki değişimin sigara içme indeksi ile de anlamlı olduğu tespit edildi. Sigara içenlerde içmeyenlere göre, oftalmik arter pulsatilite indeksi ve posterior silier arter minimum ve ortalama akım hızlarında anlamlı derecede düşüş saptandı. Görme alam parametreleri ile oftalmik, santral retinal ve posterior silier arterlere ait kan akımı parametrelerinin korelasyon analizi yapıldı. Sonuç olarak, sigaranın görme alanım olumsuz etkilediği bulundu. Görme alam testindeki duyarlık azalmasının sigaranın oküler kan alamı üzerindeki azaltıcı etkisinden çok, sigara içimi ile bozulan oksidan/antioksidan dengesi ve buna bağlı nörotoksisiteden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Smoking on Visual Field and Ocular Blood Flow The aim of this study was to investigate the effect of cigarette smoking on visual field and ocular blood flow. 35 smoking and 35 non-smoking participants were assessed. After ophthalmological examination, visual fields were evaluated with Humphrey automated static perimetry and coloured Doppler ultrasonography was performed for the measurement of ocular blood flow. SPSS ver. 12.0 was used to evaluate the statistical data. Age and sex distribution of the two groups were not statistically different. In the smoking group, mean retinal sensitivity was found to be lower and mean pattern deviation and pattern standard deviation values were found to be higher than the non smoking group; the differences were statistically significant. The changes in the parameters were significant with the smoking index. Pulsatility index of the ophthalmic artery and minimum and average flow velocities of the posterior ciliary artery were decreased in the smoking group, when compared with the non-smoking group. Correlation analysis between visual field parameters and blood flow parameters of ophthalmic, central retinal and posterior ciliary arteries was done. In conclusion, smoking was found to depress the visual field. This depression in the visual field is thought to depend on the neurotoxicity that is induced by the dispaired oxidant/antioxidant balance which is due to smoking, rather than the diminished blood flow.