Over kanseri hastalarında leptin G-2548A ve leptinr-Q223R gen varyantlarının, serum leptin ve leptin reseptörü seviyeleri ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relation of leptin G-2548A and leptinr-Q223R gene variants with serum leptin and leptin receptor levels in ovarian cancer patients
  1. Tez No: 458116
  2. Yazar: SELVİ DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ SERDAR ÖZTEZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Over kanseri, Leptin, Leptin reseptör, Ovarian cancer, Leptin, Leptin receptor
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Leptin ağırlıklı olarak adipoz dokudaki adipositler tarafından sentezlenek kana salınan, dolayısıyla kişinin yağ dokusu ile orantılı olarak serum düzeyleri yükselen bir hormondur. Leptinin iştah ve enerji homeostazı üzerindeki etkilerinin uzun yıllardır bilinmesine rağmen, son yıllarda yapılan çalışmalar leptinin kanser gelişiminde önemli rol oynayan migrasyon, büyüme, invazyon ve anjiyogenez gibi mekanizmalar ile de ilişkili olduğunu ileri sürmektedir. Bunun yanında, over kanseri tüm dünyada kadınlar arasında önde gelen mortalite nedenlerinden biridir ve obezitenin bu kanser türü için bir risk faktörü olabileceği düşünülmektedir. Leptin geninin promotor bölgesindeki Leptin G-2548A polimorfizmi adipoz dokuda artan leptin ekspresyonu ve salınımı ile doğrudan ilişkilidir. Leptin reseptör geninin ekstrasellüler domainini kodlayan bölgedeki LeptinR-Q223R polimorfizmi ise reseptörün fonksiyonunu etkileyerek, leptinin reseptörüne bağlanma yeteneğinde bozukluklar oluşturmakta ve bunun da sirkülasyonda artan leptin seviyesi ile ilişkili olduğu ileri sürülmektedir. Son zamanlar da yapılan epidemiyolojik ve moleküler düzeydeki araştırmalar bu polimorfizmlerin prostat, meme, kolorektal kanserler gibi kanserlere yatkınlık oluşturabileceğini iddia etmektedir. Biz de çalışmamızda bu bilgilerden yola çıkarak; over kanserli hastalarda Leptin G-2548A ve LeptinR-Q223R polimorfizmlerinin sıklığını ve leptin ile çözülebilir leptin reseptörü serum düzeylerini sağlıklı kontroller ile karşılaştırarak over kanseri ile olası ilişkisini değerlendirmeyi hedefledik. Çalışmamızda gruplarımız 61 over kanserli hasta ile 51 sağlıklı kadından oluşmaktadır. Leptin G-2548A ve LeptinR-Q223R genlerinin polimorfizmlerinin tayininde Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR), Restriksiyon Fragment Uzunluk Polimorfizmi (RFLP) ve Agoroz Jel Elektroforezi yöntemleri kullanılmıştır. Serum leptin ve çözülebilir leptin reseptör düzeyleri ise ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Çalışmamızda her iki polimorfizm, hasta ve kontrol grubu arasında genotip ve allel dağılımları açısından incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Ayrıca, genotip dağılımına göre leptin ve çözülebilir leptin reseptör düzeyleri arasında da anlamlı bir fark bulunamamıştır. Serum leptin düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde yüksek bulunmasına rağmen, bu yüksekliğin hastaların vücut kitle indeksinin kontrollere göre yüksek olmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Leptin G-2548A ve LeptinR-Q223R gen varyasyonlarının, leptin ve çözülebilir leptin reseptör serum düzeylerinin over kanseri ile ilişkili olup olmadığını belirlemek için büyük gruplar kullanılarak yapılacak geniş kapsamlı araştırmaların daha güvenilir sonuçlar doğuracağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Leptin is a hormone that is synthesized mainly in the adipocytes of the adipose tissue and released into blood. Thereupon, its serum levels increase is proportional to the magnitude of the individual`s adipose tissue. Although the effects of leptin on appetite and energy homeostasis have been known for many years, recent studies suggest that leptin is also associated with mechanisms such as migration, growth, invasion and angiogenesis, which play important roles in cancer development. On the other hand, ovarian cancer is one of the main causes of mortality among women all over the world and it is proposed that obesity may be a risk factor for ovarian cancer. Leptin G-2548A polymorphism in the promotor site of the leptin gene is directly related to increased leptin expression in the adipose tissue and its secretion. LeptinR-Q223R polymorphism in the region that encodes the extracellular domain of the leptin receptor gene causes disturbance in binding of leptin with its receptor and it has been suggested that this situation is related to increased levels of leptin in circulation. Recent epidemiological and molecular studies have suggested that these polymorphisms may be predisposed to cancers such as prostate, breast, and colorectal cancers. In our study, due to the data of the previous surveys on leptin, we aimed to assess the prevalence of Leptin G-2548A and LeptinR-Q223R polymorphisms, and the serum levels of leptin and soluble-leptin receptor in ovarian cancer patients by comparison with healthy controls, thus to assess their probable relationships with over-cancer. Our study group consisted of 61 ovarian cancer patients and 51 healthy women. Polymerase Chain Reaction (PCR), Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) and Agarose Gel Electrophoresis methods were used to determine the polymorphisms of Leptin G-2548A and LeptinR-Q223R genes. Serum leptin and soluble-leptin receptor levels were measured by ELISA. In our study, no statistically significant difference was observed between the patient and the control groups when both polymorphisms were examined in terms of genotype and allelic distributions. Furthermore, no significant difference was found between leptin and soluble-leptin receptor levels according to genotype distribution. Although serum leptin levels of the patient group are significantly higher than those of the control group, it is proposed that the result may be due to the body mass indices of the patients being higher than those of the controls. We presume that further studies, carried out with larger patient and control groups, for determination of relationships between leptin G-2548A and LeptinR-Q223R gene variants, and the serum levels of leptin and soluble-leptin receptor with ovarian cancer will have more reliable results.