Brucella suşlarında MIC yöntemiyle duyarlılık araştırması
The sensitivity research for Brucella strains by using MIC method
- Tez No: 165222
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLER YAYLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Brucella, MİK, Mikrodilüsyon
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
33 ÖZET Brucella Suşlarında MIC Yöntemiyle Duyarlılık Araştırması Bruselloz tüm dünyada sık olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Genelde kırsal kesimlerde görülen bu hastalık İsparta yöresinde de endemik bir seyir göstermektedir. Klinik belirti ve bulguları ile bir çok infeksiyöz ve infeksiyöz olmayan hastalıklara benzerdir. Bu nedenle tanıda sorunlarla karşılaşılabilir. Brucella spp. hücre içi bakterilerdir. Bu nedenle çeşitli tedavi kombinasyonlarına rağmen eradikasyonu zor olup tedavi sonrasında rölapslar ortaya çıkabilmektedir. Çalışmanın amacı 1999-2005 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları servisinde bruselloz tanısı alan hastaların kan kültürlerinden izole edilen Brucella melitensis suşlarının tetrasiklin, doksisiklin, rifampisin, seftriakson, amoksisilin, siprofloksasin, levofloksasin ve streptomisine karşı in vitro duyarlılıklarını saptamaktır. izole edilen 34 susun duyarlılıkları Broth mikrodilüsyon metodu kullanılarak test edilmiştir. Test için Brucella Broth kullanılmıştır. Bu çalışma göstermiştir ki tetrasiklin, doksisiklin, siprofloksasin ve levofloksasin Brucella melitensis suşlarına karşı in vitro koşullarda düşük MİK düzeylerinde etkildir. Benzer şekilde seftriakson, streptomisin, amoksisilin ve rifampisin de Brucella melitensis suşlarına karşı in vitro ortamda düşük MİK düzeylerinde etkilidirler.
Özet (Çeviri)
34 SUMMARY The Sensitivity Research For Brucella Strains by Using MIC Method Brucellosis is a worldwide common infection disease. The disease, which is generally seen in the country side, is endemic for İsparta region. The clinical signs and findings look like many other infectious and non-infectious diseases. Brucella spp. are intracelluler bacterias. Because of this despite of some different treatment combinations the eradication of the disease is difficult and there may occur relapses after treatment. The aim of the study is to find the in vitro sensitivity of Brucella melitensis strains to tetracycline, doxycycline, rifampicin, streptomycin, ciprofloxacine, levofloxacin, ceftriaxone, amoxicillin which were isolated from the blood cultures of the patients who was diagnosed as brucellosis in the Süleyman Demirel Univercity Medical Faculty Clinical Bacteriology and Infectious Diseases Department during 1999 to 2005. The sensitivity of the 34 strains which were isolated was tested by using Broth microdilution method. Brucella Broth was used for this test. This study showed that tetracycline, doxycycline, ciprofloxacine and levofloxacin are effective with low MIC levels in vitro conditions against Brucella melitensis strains. Similarly ceftriaxone, streptomycine, amoxicillin and rifampicin are also effective with low MIC levels in vitro conditions against Brucella melitensis strains. KeyWords: Brucella, MIC, Microdilution