Brucella suşlarında antibiyotik duyarlılıklarının farklı yöntemlerle belirlenmesi
Detection of antibiotic susceptibility among brucella strains by different methods
  1. Tez No: 192529
  2. Yazar: FADİME ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN CEM AKTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Brucella, agar dilüsyon, mikrodilüsyon, E test, Brucella, agar dilution, microdilution, E test
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETBRUCELLA SUŞLARINDA ANTİ YOTİ DUYARLILIKLARININBİ KFARKLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİBruselloz, Ortadoğ ve bölgemizde hala endemik olan bir infeksiyonuğıolarak genişkitleleri etkilemektedir. Brucella türlerinin intrasellülerhastalığyerleş nedeniyle tedavide çeş sorunlar yaşimi itli anmaktadı Hastalıa bağ ciddir. lıkomplikasyonları ve relapsları önlenebilmesi için hücre içine iyi penetre olann nantibiyotiklerle kombine tedavi gereklidir.ş ınÇalımamızda temel geçim kaynağnı hayvancık olduğ Afyonlı ubölgesinden ve çevre illerden gelen brusellozlu hastaları kan kültürlerinden izolenedilen 50 B.melitensis suşunun çeş antibiyotiklere olan duyarlıkların farklıitli lı nıyöntemlerle belirlenmesi amaçlandı Brucella ş ları karş altı farklıı. uş naantibiyotiğ in vitro etkinlikleri agar dilüsyon, mikrodilüsyon ve E test olmakinüzere üç yöntem kullanılarak araşrı . Daha sonra elde edilen sonuçlar uyumtıldıı rı .açından karş tıldısı laşş ndaki uyuma bakı ğnda; streptomisin,ıÇalımamızda testler arası ldısiprofloksasin, doksisiklin ve trimetoprim/sufometoksazol için mikrodilüsyon veagar dilüsyon testleri arasındaki uyum %100, agar dilüsyon ve E test yöntemleriarasındaki uyum %100, mikrodilüsyon ve E test yöntemleri arasındaki uyumş%100, her üç test yöntemi arasındaki uyum ise %100 olarak saptanmı r.tıRifampisin için mikrodilüsyon ve agar dilüsyon testleri arasındaki uyum %78,agar dilüsyon ve E test yöntemleri arasındaki uyum %82, mikrodilüsyon ve E testyöntemleri arasındaki uyum %84, her üç test yöntemi arasındaki uyum ise %74şolarak saptanmı r. Azitromisin için mikrodilüsyon ve agar dilüsyon testleritıarasındaki uyum %100, agar dilüsyon ve E test yöntemleri arasındaki uyum %96,mikrodilüsyon ve E test yöntemleri arasındaki uyum %94, her üç test yöntemişarasındaki uyum ise %94 olarak saptanmı r.tıBu bulgulara göre; brusellozda test edilen antibiyotikler ve testlerle ilgiliuluslararası standardizasyon olmamakla birlikte, E test yönteminin daha pratikbirıtedavi yaklaş nıen kı zamandaıbir metod olduğ bruselloza karşu, mı sabelirlemede yol gösterici olabileceğkanına varı .i sı ldı
Özet (Çeviri)
SUMMARYDETECTION OF ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY AMONG BRUCELLASTRAINS BY DIFFERENT METHODSBrucellosis, which is an endemic infectious disease, still affects a widepopulation in the middle East and our country. There are several problems in theBrucellatreatment of the disease because species are intracellularmicroorganisms. In order to prevent serious complications and relapses, we haveto use combined antibiotherapy that can penetrate into the intracellulercompartment.In this study we aimed to detect the antibiotic susceptibilities of 50B.mellitensis strains which were isolated from the blood samples of patients withbrucellosis, originated from Afyon and surrounding area, who is dealingstockbreeding, by different methods. In vitro susceptibilities of six differentantibiobitics Brucella strains against were investigated with using three methods;agar dilution, microdilution and E test. Then the results were evaluated in term ofcorrelation between each otherEach accordance was detected as between microdilution and agar dilutiontests %100, between agar dilution and E test %100, between microdilution and Etest %100, and between three tests %100, for streptomycine, ciprofloxacine,doxycycline and trimethoprim/sulphametaxasole. The accordance for rifampicinebetween microdilution and agar dilution tests was %78, between agar dilution andE test was %82, between microdilution and E test was %84 and between the threetests was %74. The accordances for azithromycine were decected as, betweenmicrodilution and agar dilution, between agar dilution and E test, betweenmicrodilution and E test and between the three tests were %100, %96,%94 and%94 respectively.According to these results we concluded that E test is more practical and canhelp to lead the treatment against brucellosis in a short time, despite there is nointernational standartization about the methadology and intervals of antibioticsusceptibility.