Stres üriner inkontinans tedavisinde ekstrakorporeal manyetik innervasyon
Extracorporeal magnetic innervation for the treatment of stress urinary incontinence
  1. Tez No: 165225
  2. Yazar: MUSTAFA BURAK HOŞCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKKI PERK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik innervasyon, stres üriner inkontinans, tedavi, Magnetic innervation, stress urinary incontinence, theraphy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
47 ÖZET Ekstrakorporeal manyetik innervasyon stres üriner inkontinans tedavisinde pelvik kasları güçlendirmek için kullanılan yeni bir teknolojidir. Biz çalışmamızda bu yeni tedavi yönteminin stres üriner inkontinans tedavisindeki klinik etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Stres inkontinansı olduğu gösterilmiş 30 hasta çalışmaya alındı. Hastaların tümü nörolojik olarak normaldi, hiçbiri hamile değildi ve tam idrar analizlerinde patolojik bulgu yoktu. Kardiyak pacemaker veya başka metal alet taşıyan hastalar ile pelvik irradyasyon öyküsü olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalar tedavi öncesi 3 günlük işeme günlüğü, ped ağırlık testi ve geçerli bir yaşam kalitesi anketiyle değerlendirildi. Tedavi seansları 6 hafta boyunca, haftada 2 kez, 20 dakika süresince olmak üzere toplam 12 seanstı. Manyetik alanın frekansı 10 dakika boyunca aralıklı olarak 5 Hz ve bunu takip eden 1 -5 dakikalık bir dinlenmeden sonra 1 0 dakika boyunca aralıklı olarak 50 Hz'dir. Tedavi kas yorgunluğundan kaçınmak için aralıklı (5 saniye açık ve 5 saniye kapalı) olarak uygulanmaktadır. Ekstrakorporeal manyetik innervasyon tedavisi sonrası, 3 günlük işeme günlüğü, ped ağırlık testi, ürodinamik değerlendirmeler ve yaşam kalitesi anketini içeren tüm ölçümler 8. haftada tekrarlandı. Ekstrakorporeal manyetik innervasyon tedavisi sonrası 8 hastada (%29.7) kür saptandı. 13 hastada (%48.1) semptomlarda iyileşme görüldü. Kümülatif başarı oranı (kür+iyileşme) %77.8 idi. 6 hasta ekstrakorporeal manyetik innervasyon tedavisinden fayda görmedi. Maksimum sistometrik kapasite 351.9 ± 69.5 ml'den 388.25 ± 57.8 ml'ye artış gösterdi. Tedavi sonrası Valsalva Leak Point Pressure'da artış kaydedildi. Ped ağırlığı 14.4 ± 10.7 gr'den 6.5 ± 5.1 gr'ye düştü. Yaşam kalitesi ölçümlerinde ortalama skor tedavi öncesi 61.6 iken tedavi sonrası 75.4'e yükseldi. Sonuç olarak ekstrakorporeal manyetik innervasyon tedavisi pelvik taban kas stimulasyonu için yeni bir etkili seçenek sunmaktadır. Stres üriner inkontinansh kadınların tedavisinde ağrısız, noninvaziv ve etkili bir tedavi seçeneği olarak yerini alacaktır.
Özet (Çeviri)
48 SUMMARY Extracorporeal Magnetic Innervation for the Treatment of Stres Urinary Incontinence Extracorporeal magnetic innervation is a new technology used for pelvic muscle strengthening for the treatment of stress urinary incontinence. We aimed to evaluate the clinical efficacy of extracorporeal magnetic stimulasyon for the treatment of stress urinary incontinence. A total of 30 patients with demonstrable stress urinary incontinence were enrolled in this study. All were neurologically normal with normal urinalysis and none was pregnant. Patients with a cardiac pacemaker or other implanted metallic device sor a history of pelvic irradiation were excluded. Evaluation before treatment included 3-day bladder diaries, a dynamic pad weight test, urodynamics, and a validated quality of life survey. Treatment sessions were for 20 minutes, twice a week, for 6 weeks. The frequency of the pulsed magnetic field was 5 Hz, intermittently for 10 minutes, followed by a rest period of 1 to 5 minutes and a second treatment at 50 Hz intermittently for 10 minutes. The treatment intervals were intermittent (5 seconds on and 5 seconds of) to avoid muscle fatique. After ExMI, all of the measures were repeated at 8 weeks, including 3 -day bladder diary, dynamic pad weight test, urodynamics and the quality of life survey. After ExMI theraphy, 8 out of the 27 patients were cured (29.7%), 13 patients improved (48.1%). The cumulative success rate (cure+improvement) was 77.8%. 6 patients did not show any improvement after treatment. Maximum cystometric capacity improved from 351.9 ± 69.5 to 388.25 ± 57.8 ml. VT.PP increased after treatment. Pad weight was reduced from 14.4 ± 10.7 to 6.5 ± 5.1 gr. The mean score of quality of life survey at baseline was 61.6 and this increased to 75.4 at 8 weeks. As a result, ExMI theraphy offers a new effective modality for pelvic flor muscle stimulation. ExMI also offers a non-invasive, effective and painless treatment for women with stress urinary incontinence.