Stres üriner inkontinans tedavisinde transobturatuar subüretral askı yöntemi ile ekstrakorporeal manyetik inervasyon tedavisinin karşılaştırılması
Comparison of transobturator suburetral suspension method and extracorporeal magnetic innervation therapy in the treatment of stress urinary incontinence
  1. Tez No: 781492
  2. Yazar: NİLÜFER AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN SİVASLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Transobturatuar subüretral askı (TOT), Ekstrakorporeal Manyetik Ġnervasyon Tedavisi (EMĠ), Trans Obturatuar Tape (TOT), Extracorporeal Magnetic Ġnnervation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
AMAÇ Stres üriner inkontinansın (SUİ) tedavisinde cerrahi veya konservatif tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tez çalıĢmasında cerrahi yöntemlerden transobturatuar subüretral askı (TOT) ile konservatif tedavi yöntemlerinden ekstrakorporeal manyetik inervasyon (EMĠ)'nun SUİ tedavisindeki etkinliği prospektif, randomize bir çalıĢma ile karşılaştırılmaktadır. MATERYAL ve METOD 1 Haziran 2009- 1 Temmuz 2011 tarihleri arasında kliniğimize başvuran 56 hastanın randomize edilerek 27'sine TOT, 29'una ise EMĠ uygulanılmıştır. Hastalar 3. 6. ve 12.ayda şikayetleri, yaşam kalite skorları, stres testi, Q tip testi ve komplikasyonları açısından değerlendirildi. Veri istatistik analizleri Statistical Package for Social Sciences ver.17.0 (SPSS Inc, Chicago,Illinois, USA) paket programı ile yapıldı. p≤0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. BULGULAR Grupların yaş, parite, vücut kitle indeksi, şikayet süresi demografik verileri birbirine benzerdi (p>0.05). Olguların 3. ay, 6. ay, 12.ay kontrollerinde TOT grubunda başarı oranı sırasıyla 3. ayda %85.2, 6. ayda %79.4 ve 12.ayda ise %66.7; EMĠ tedavisinde ise 3.ayda başarı oranı %58.6, 6. ayda %41.4, 12.ayda %34.5 olarak saptanmıştır. SONUÇ TOT SUİ tedavisinde başarılı bir yöntem olmakla beraber zaman içinde etkinliği azalmaktadır. Diğer yandan EMĠ ilk uygulama sonrasında kısa dönem için yüksek etkinlik göstermekte ancak 3. aydan sonra etkinliği dramatik olarak azaldığını gözledik.
Özet (Çeviri)
AİM Surgical or conservative treatment protocols are applied in management of SUİ. We aimed to compare the efficacy of TOT which is surgical procedure versus EMI which is a conservative procedure in a prospective randomized study. MATERIAL AND METHODS In this study we evaluated 56 patients admitted to our hospital between June 1st, 2009, and July 1 st 2011. Patients were randomized and 27 (% 48.2) received TOT protocol and 29 (%51.7) received EMI. Patients were evaluated for symptoms, life quality scores, stress tests, Q-type tests, and complications in 3. ,6. , and 12 month. Statistical Package for Social Sciences ver.17.0 (SPSS Inc, Chicago, Illinois, USA) package was used in statistical analysis. p < 0.05 was considered statistically significant. RESULTS The mean age, parity, body mass index, period of semptoms and demographical results between groups were similar between the groups.(p> 0.05). Among patients who received TOT treatment, success rate was 85.2%,79.4%, and 66.7% at 3., 6., 12. month respectively.Where as, in patients who received EMI treatment the rate of success was 58.6%, 41.4% and 34.5% at 3., 6., 12. month respectively CONCLUSION Although, TOT seems to be a succesful treatment method in manangment of SUI, our results showed that its efficacy decreases in time. On the other hand, EMI was serious effective in short-term follow-up period, we observed that the efficacy dramatically decreased after 3 months.