Kontrollü hemorajik şok modelinde, L-kartinin akut akciğer hasarı üzerine etkileri
The effects of L-karnitin on acute lung injury in controlled hemorrhagic schock model
  1. Tez No: 165224
  2. Yazar: UĞUR DOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut akciğer hasarı, Hemorajik şok, İskemi-reperüzyon hasarı, L- Karnitin, Serbest radikaller, Acute lung injury, Hemorrhagic shock, Îschcmia-Rcperfusion injury, L- Karnitin, Free radicals
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
68 6.ÖZET Kontrollü Hemorajik Şok Modelinde, L-Karnitin'in Akut Akciğer Hasarı Üzerine Etkileri Akut akciğer hasarının engellenmesi amacıyla şimdiye kadar bir çok çalışma yapılmıştır. Daha önce denenmemiş bir model olan kontrollü hemorajik şok modelinde, L- Karnitinin akut akciğer hasarı üzerindeki koruyucu etkisi araştırıldı. Çalışmamızda otuz adet yetişkin Wistar Albino cinsi dişi rat kullanıldı ve her grupta 10 adet rat olacak şekilde Uç gruba ayrıldı. 1. grup: kontrol grubu; 2. grup: hemorajik şok + resüsitasyon grubu; 3. grup hemorajik şok + L-Kamitin + resüsitasyon grubu; olacak şekilde gruplara ayrıldı. Ratlar üzerindeki yapılan çalışmalar genel anestezi altında gerçekleştirildi. Karotis arteri, hemorajik şok uygulamak ve kan örneği almak üzere kanüle edildi. 1. gruptaki ratlar arteryel monitorizasyonu takiben MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoksidaz) ve GSH (Glutatyon) çalışılmak üzere kan alımından sonra sakrafiye edildi ve BAL (Bronkoalveolar lavaj) solüsyonu ile bronkoalveoler lavaj yapıldı. Daha sonra akciğer dokusundaki MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoksidaz), GSH (Glutatyon) düzeylerinin belirlenmesi ve akciğer dokusunda meydana gelen histopatolojik değişikliklerin gösterilmesi amacıyla median stemotomi yapılarak akciğer doku örneği alındı. 2. ve 3. gruptaki ratlara; ortalama arteriyel kan basınçları 40 mmHg olacak şekilde kontrollü hemorajik şok oluşturuldu. Hemorajik şok oluştururken alınan kandan MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoksidaz) ve GSH (Glutatyon) çalışıldı. 3. gruba hemorajik şok oluşturulduktan sonra intraperitoneal yoldan 200 mg/kg dan L-Karnitin uygulandı. 1 saat resüsitasyon uygulanmadan bekletilen 2. ve 3. gruptaki ratlara 1. saatin sonunda alınan kan hacmi kadar ringer laktat verilerek 1 saat daha bekletildi. Ratlar MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoksidaz ve GSH (Glutatyon) çalışılmak üzere kan alımını takiben sakrafiye edildi ve bronkoalveoler lavaj yapıldı. Akciğer dokusundaki MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoksidaz) ve GSH (Glutatyon) düzeylerinin belirlenmesi ve akciğer dokusunda meydana gelen histopatolojik değişikliklerin gösterilmesi amacıyla median sternotomi yapılarak akciğer doku örneği alındı. L-Karnitin uygulanan grupta; eritrosit GSH (Glutatyon) düzeyinin yüksek olması, BAL (Bronkoalveolar lavaj) daki nötrofıl-lenfosit sayısının az olması ve akciğerlerin histopatolojik incelenmesi sonucu interslisyel nölrofil-lökosit infiltrasyonunun daha az olması nedeniyle, hemorajik şok sonucu gelişen akut akciğer hasarını önlemede L-Karnitinin olumlu etkisinin olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
69 7.SUMMARY The effects of L-Karnitin on acute lung injury in controlled hemorrhagic shock model Up lo now, many studies have been done in order to prevent the injury of acute lung. The protective effect of L-Karnitin on acute lung injury has been investigated in controlled hemorrhagic shock model which has never been tried before. Thirty adult Wistar Albino female rats were used in our study and we divided them into three groups each of which consist of 10 rats. Group 1: control group; Group 2: hemorrhagic shock + resuscitation group; Group 3: hemorrhagic shock + L-Karnitin + resuscitation. Studies done on rats were fullfilled through general anaesthesia. The carotid artery has been canuled in order to take blood samples and to apply hemorrhagic shock. After arterial mon i tori zati on rats in group 1 were sacrificed to study MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoxidase) and GSH (Glutation) after their blood had been taken and broncoalveolar lavage has been done with BAL (Broncoalveolar lavage) solution. After than by making median sternotomi, tissue sample has been taken in order to determine the levels of MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoxidase), GSH (Glutation) on lung tissue and to show histopathologic changes occured on lung tissue. Hemorrhagic shocks were developed until rats mean arterial pressures were up to 40 mmHg in group 2 and 3. MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoxidase) and GSH (Glutation) has been studied on the blood which is being taken by hemorrhagic shocks. After hemorrhagic shock had been devoloped in group 3, 200 mg/kg L-Karnilin was given through intraperitoneal. The rats in group 2 and 3 being waited 1 hour without applying resuscitation were waited 1 hour by being given ringer lactate as much as blood level taken at the end of the first hour. Rats were sacrificed after their bloods had been taken to study MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoxidase) and GSH (Glutation) and broncoalveolar lavage has been done. By making median sternotomi, tissue sample has been taken in order to determine the levels of MDA (Malonil dialdehit), MPO (Myeloperoxidase), GSH (Glutation) on lung tissue and to show histopathologic changes occured on lung tissue. Since erytrocites GSH (Glutation) level is high, the number of neutrophiles- lymphocites in BAL (Broncoalveolar lavage) is few, and the interstisial neutrophiles- leukocyte infiltration is less as a result of lung histopathologic investigation in the group applied L-Karnitin, the positive effect of L-Kamitin has been seen on preventing acute lung injury occured as a result of hemorrhagic shock.