Solunum yolu örneklerinde atipik pnömoni etkenlerinin eş zamanlı olarak gösterilmesi
Detection of atypical pathogens in respiratory specimens simultaneously
- Tez No: 165229
- Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN ABACIOĞLU, Y.DOÇ.DR. MEHMET ALİ ÖKTEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: M. pneumoniae, C. pneumoniae ve Legionella spp, multipleks PCR, M. pneumoniae, C. pneumoniae, Legionella spp, multiplex PCR
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
1. ÖZET Solunum Yolu Örneklerinde Atipik Pnömoni Etkenlerinin Eş Zamanlı Olarak Gösterilmesi Mycoplasma pneumoniae (M. pneumoniae), Chlamydophila pneumoniae (C. pneumoniae) ve Legionella spp. toplum kökenli pnömoni (TKP) etkenleri arasında en sık saptanan atipik patojenler olarak bildirilmektedir. Çeşitli çalışmalarda atipik pnömoniler, TKP'lerin %7-50'sinden sorumlu tutulmaktadır. Son yıllarda birden fazla patojenin bir arada etken olduğu TKP'lerin %50'ye varan oranlara ulaştıkları bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; laboratuvanmızda tek basamaklı veya nested polimeraz zincir tepkimesi (PCR) yöntemleri kullanılarak ayrı ayrı tanısı gerçekleştirilen M. pneumoniae, C. pneumoniae, Legionella spp.'yi aynı anda hızlı ve güvenilir olarak saptamaya yönelik bir multipleks PCR yönteminin geliştirilmesidir. Bu amaçla her üç bakteri için hazırlanan kontrol dilüsyonları ve simüle örnekler referans PCR ve multipleks PCR yöntemleri ile çalışılarak analitik duyarlılıkları hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda optimize edilen multipleks PCR yönteminde analitik duyarlılık M. pneumoniae, C. pneumoniae ve Legionella spp için kontrol ve simüle örneklerde sırası ile 3x1 02 pg, 5x10° IFU, 5x10"2CFU olarak saptanmıştır. Multipleks PCR yönteminin analitik duyarlılığı, referans olarak seçilen M. pneumoniae tek basamaklı PCR yönteminden yüksek, C. pneumoniae nested PCR'ı ile benzer olarak saptanmıştır. Multipleks PCR yönteminin analitik duyarlılığı Legionella spp. için, referans PCR yöntemine göre 1 logaritma düşük saptanmıştır. Sonuç olarak geliştirilen multipleks PCR yönteminin, atipik ajanların tanısında aynı anda birden fazla etkeni saptayabilirle özelliği ile hızlı, güvenilir, ucuz bir tanı aracı olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
2. Summary Detection of Atypical Pneumonia Pathogens in Respiratory Specimens Simultaneously Mycoplasma pneumoniae (M. pneumoniae), Chlamydophila pneumoniae (C. pneumoniae) and Legionella spp. are the most common atypical pathogens among the community acquired pneumonia (CAP). Atypical pneumonia has composed the %7-50 of CAPs in the several studies. Recent years some studies described the multiple causative agents which are nearly responsible %50 of CAPs simultaneously. The aim of this study is to combine the molecular diagnosis of M. pneumoniae, C. pneumoniae and Legionella spp. (instead of detecting each of these microorganisms by monoplex PCR) by multiplex PCR which is much faster and reliable. To do this; spiked samples were created for each bacteria. All spiked and control samples were used for evaluation and comparison of analytical sensitivity results of the both multiplex and reference PCR methods. At the end of this study, the analytical sensitivities for M. pneumoniae, C. pneumoniae and Legionella spp. with multiplex (when considering the control and spiked samples) PCR are detected as 3x10^, 5x1 0"1 IFU, 5x10°CFU respectively. The analytical sensitivity for multiplex PCR method when comparing with the other reference PCR methods is found to be greater than the M. pneumoniae reference PCR method. On the other hand this sensitivity is found to be similar when comparing with the nested C. pneumoniae PCR method. Besides this when we consider Legionella spp. from this point of view, the multiplex PCR method detected one log less than the reference PCR method. As a conclusion; by applying multiplex PCR for the atypical agents, a more reliable and faster diagnosis can be made.