Pterjium etiyopatogenezinde p53 ve apoptozisin rolü
The role of p53 and apoptosis in the ptergium ethiopathogenes
- Tez No: 165241
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYDAR ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pterjium, p53, apoptozis, Ptergium, p53, apoptosis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, pterjium ve normal konjonktiva dokusunda p53 immünreaktivitesi ve apoptozisin varlığım araştırmak ve etiyopatogenezdeki rolünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmaya 24 pterjiumlu olgunun 30 gözü alındı. 20 olguya ait 25 pterjium dokusu ve aynı gözün üst temporal konjonktivasından elde edilen normal konjonktiva dokusunda immünohistokimyasal yöntemle p53 pozitifliği araştırıldı. Yirmi dört olguya ait 30 pterjium ve normal konjonktiva dokusunda, DNA agaroz jel elektroforez yöntemiyle apoptozisin varlığı araştırıldı. Ayrıca p53 ve apoptozis varlığı cinsiyet ve nüks açısından karşılaştırıldı. İmmünohistokimyasal inceleme sonucunda, 7 pterjium dokusunda p53 pozitifliği tespit edilirken, normal konjonktiva dokularının hiçbirinde p53 pozitifliği tespit edilmedi. DNA agaroz jel elektroforez inceleme sonucunda, pterjium dokusunun 7'sinde ve normal konjonktiva dokusunun 21 'inde apoptozis tespit edildi. Her iki grup arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlıydı (p0.05). Sonuç olarak, pterjium etiyopatogenezinde p53 ve beraberinde bozulan apoptotik mekanizmasının pterjium gelişiminde rol oynayabileceği sonucuna varıldı. Gelecekte bu süreçlerin daha iyi anlaşılması ve bu mekanizmaları düzenleyici yeni tedavilerin tespiti ile cerrahi tedaviye alternatif seçeneklerin geliştirilebileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study it has been aimed to determine the presence of p53 immunoreactivity and apoptosis in ptergium and normal conjunctiva tissues and to show the role of them in the ethiopathogenesis of ptergium. Thirty eyes of 24 individuals with ptergium were included in the study. The p53 positivity was investigated in 25 ptergium tissues of 20 individuals and normal conjunctiva tissues obtained from upper temporal conjunctiva of the same eyes with irnmuno histochemical method. The apoptosis was investigated in 30 pterygium and normal conjunctiva tissues of 24 individuals with DNA agarose gel electrophoresis method. The cases were compared for the presence of apoptosis and p53 gene, according to gender and recurrence (p0.05). In conclusion, it has been evaluated that p53 and accompanying damaged apoptotic mechanism should play a role in development of ptergium. It is thought that the constitution of new treatments regulating these mechanisms and understanding of these processes should develop treatments instead of surgery.