Koroner bypass cerrahisinde greft kullanılmak üzere çıkarılan radial arterde oluşan spazma bağlı akım azalmasına diltiazem ve iloprostun etkilerinin karşılaştırılması
The effects of diltiazem and iloprost on the decreasing blood flow due to spasm in the radial artery grafts which used in coronary bypass surgery
  1. Tez No: 165240
  2. Yazar: NURKAY KATRANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KASIM DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass cerrahisi, Radial arter grefti, Radial arter kan akım miktarı, Iloprost, Diltiazem, Coronary artery bypass surgery, radial artery graft, radial artery blood flow, iloprost, diltiazem
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 2005
Özet
IV ÖZET Radial arter, günümüzde koroner arter bypass cerrahisinde internal torasik arterden sonra en sık tercih edilen arteryel grefttir. Ancak radial arter çıkarımı sırasında gelişen vazospazm ve azalan greft kan akım miktarı halen önemli bir problemdir. Bu çalışmada radial arterde oluşan spazma bağlı kan akımı azalmasına diltiazem ve iloprost'un etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Koroner arter bypass cerrahisinde greft olarak radial arter kullanılacak 60 hasta çalışmaya alındı. Hastalar iki gruba ayrıldılar; Diltiazem grubu, Iloprost grubu. Her iki grupta da aynı cerrahi teknik ile radial arterin yan dallan bağlandı. Daha sonra radial arterin distal ucu kesildi. Radial arter 20 saniye serbest kanatılarak başlangıç kan akım miktarı ve o anki sistemik kan basıncı ölçüldü. Radial arter brakial arter ayrımından klemplendikten sonra intraradial 2 mi serumfizyolojik verildi ve distal ucu da klemplendi. Beş dakika sonra klempler açılarak kan akım miktarı ve kan basıncı ölçüldü. Daha sonra aynı yöntemle diltiazem grubuna 1.1x10-5 M diltiazem, Iloprost grubuna 1.1x10-7 M iloprost intraradial olarak verildi. Beş dakika beklendikten sonra her iki grubun kan akım miktarları ve kan basınçları ölçüldü. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendiğinde intraradial verilen serum fizyolojiğin radial arter kan akım miktarım artırmadığı görüldü. Kan akım miktarında diltiazem grubunda % 75.17, iloprost grubunda % 76.44 artış görüldü. Bu artış miktarları istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ancak Diltiazem ve Iloprost grupları arasındaki farkın önemsiz olduğu bulundu. Sonuç olarak her iki farmakolojik ajanın radial arter kan akım miktarım başlangıç kan akım miktarına göre anlamlı derecede artırdığı ve bu artışın benzer miktarda olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Radial artery is the most preferred graft after the internal thoracic artery in coronary bypass surgery in recently. But, the vasospasm that is occurred during the taking the radial artery and decreasing the graft's blood flow are still important problem. In this study, the aim is to compare the effects of the diltiazem and iloprost on the decreasing blood flow in the radial artery graft used in coronary bypass surgery. Sixty patients were included this study in whom radial artery was used as a graft in coronary artery bypass surgery. The patients were divided into two groups: Diltiazem group and Iloprost group. The subdivisions were ligated in both groups with same technique. Than after, the distal side of the radial artery was cut. Hemostatic clamp was not applied the radial artery and radial artery blood flow and systemic blood pressure were recorded over the 20 seconds. Radial artery was clamped just after the origin from brachial artery, 2 ml saline solution was administered intra-radially and distal side was clamped. Five minutes later, clamps were removed; blood flow and blood pressure were measured. Than after, in diltiazem group l.lx 10-5 M diltiazem and in iloprost group, 1.1 x 10-7 M iloprost were administered by intra-radially. Blood flow and blood pressure were measured in both groups 5 minutes later. When the data were analyzed statistically, the changes caused by saline administration were insignificant. Blood flow increased 75.17 % in diltiazem group and 76.44 % in iloprost group. These changes were significant statistically. But the difference between the diltiazem and iloprost groups was insignificant statistically. In conclusion, both pharmacologic agents increase significantly the blood flow in radial artery and the increase is same in both groups.