Hem oksijenaz-1'in radyasyon enteriti üzerine etkileri
The effects of heme oxygenase-1 in radiation enteritis
- Tez No: 165273
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÇİN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Radyasyon enteriti, glutamin, Hem oksijenaz-1, oksidatif stres, apoptozis 66, Radiation enteritis, glutamine, heme oxygenase- 1, oxidative stress, apoptosis 67
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Radyasyona en duyarlı organ ince bağırsaklardır. Radyasyon enteritinin patojenezi tam olarak bilinmemekle birlikte çeşitli sitokinler ve oksidatif stres rol oynamaktadır. Glutamin ince bağırsaklarda yüksek konsantrasyonda bulunan amino asitlerden olup glutaminin radyasyon enteritinin önlenmesinde/azaltılmasında etkili olmaktadır. Glutaminin radyasyon enteritini azaltıcı etkisinin antioksidan ve antiapoptotik özelliğinden kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Son yıllarda glutaminin HO-1 ekspresyonunu arttırdığı gösterilmiştir. HO-1 antioksidan, antienflamatuar ve antiapoptotik özelliğe sahip bir enzimdir. Bu bilgiler ışığında çalışmamızda glutaminin radyasyon enteritini azaltıcı etkisinin HO-1 üzerinden olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Radyasyon enteriti oluşturmak için sıçanların batın bölgesine tek doz 1000 Rad radyasyon uygulandı ve radyasyon enteritinin ince bağısakta oluşturduğu histopatolojik bulgularla belirlendi. Radyasyon enteriti gelişen sıçanlarda miyeloperoksidaz aktivitesi, malondialdehit düzeyi, kaspaz-3 aktivitesi ve HO-1 ekspresyonunda artış saptandı. Bu sonuçlar, radyasyon enteritine ince bağırsaklarda oksidatif stres ve apoptozisin eşlik ettiği ve bu koşullarda hem oksijenaz ekspresyonunun arttığını gösterdi. Radyasyon enteriti oluşturulan sıçanlara glutamin verilmesiyle ince barsaklarda oluşan mukozal hasarın azaldığı histopatolojik incelemeyle belirlendi. Bu grupta miyeloperoksidaz aktivitesi, malondialdehit düzeyi, kaspaz-3 aktivitesinde azalma ve HO-1 ekspresyonunda artış saptandı. Bu sonuçlar, radyasyon enteritinde glutaminin daha fazla kullanımının oksidatif stres ve apoptozisi azalttığını ve HO-1 ekspresyonunu arttırdığını gösterdi. Çalışmamızın sonuçlarına göre; glutamininin ince bağırsaklarda radyasyon hasarını azaltıcı etkisinin, hem oksijenaz ekspresyonunu arttırmasına; ve bu ekspresyon artışının glutaminin antioksidan ve antiapoptotik etkilerine de katkısı olabiliceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Radiation enteritis is a significant clinical problem in patients receiving ionizing radiation directed to the abdomen or pelvis. The small intestine is the most sensitive organ to radiation. The present study was undertaken to investigate the effect of glutamine administration on heme-oxygenase- 1 (HO-1) expression of the radiation enteritis model. Rats received lg/kg/day glutamine (HO-1 inducer) for seven days before irradiation and continued for three days after irradiation until sacrification. Zn-prothoporphyin (Zn-PP) 40 umol/kg subcutaneously for one day before irradiation. Then intestinal myeloperoxidase (MPO) activities, malondialdehyde (MDA) levels, caspase-3 activities and HO-1 expession of the sacrified rats were measured. Irradiation significantly increased the intestinal MPO and caspase-3 activities, MDA levels and HO-1 expression in comparison to sham group. Glutamine treatment was associated with increased HO-1 expression, decreased MPO activity, caspase-3 activity and MDA levels. Inhibition of HO-1 activity by Zn-PP completely eliminated the protective effects of glutamine. Histopathological examination revealed that the intestinal mucosal structure was preserved in the glutamine treated group. In irradiation group, NF- kB over expression was detected. NF-kB positively was strongest in the intestine of animals in radiation alone group and Zn-PP treated irradiation group. Glutamine appears to have beneficial effects on intestinal damage in abdominal irradiation through the induction of HO-1 activity, since inhibition of Zn-PP resulted in completed abolishment of the protective effect of glutamine.