Ankara ilindeki kafes kuşlarında Salmonella türlerinin izolasyonu
Isolation of Salmonella spp. in cage birds in Ankara
- Tez No: 165296
- Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN YARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kafes kuşu, Kanarya, Muhabbet kuşu, Psittacine, Salmonella, Cage bird, Canary, Budgerigar, Psittacine, Salmonella
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
37 ÖZET Ankara İlindeki Kafes Kuşlarında Salmonella Türlerinin İzolasyonu Bu çalışmada, Ankara ilinde yer alan çeşitli kuşhanelerden toplanan toplam 271 kafes kuşu dışkı örneğinin Salmonella varlığı yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Toplanan dışkı örneklerinden Salmonella izolasyonu amacıyla klasik kültür yöntemi uygulanmıştır. Izolatlar, cins düzeyinde Salmonella Polyvalan“O”Antiserumu ile identifiye edilmiştir ve Salmonella Grup Spesifik antiserumlar ile bu izolatların B serogrubunda yeraldıkları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, kuş türleri arasında 182 kanarya dışkı örneğinden 1' i (%1), 20 hint bülbülü dışkı örneğinden 1' i (%5) ve 5 yabani saka dışkı örneğinden 1' i (%20) Salmonella yönünden pozitif bulunmuştur. Ayrıca Enterobacteriacea familyasına ait diğer bazı bakterilerin izolasyonu gerçekleştirilmiştir ve E.coli, Proteus spp., Cltrobacter spp., Klebsiella spp., Enterobacter spp., Serratia spp., Edwardslella tarda ve Erwinia spp. identifiye edilmiştir. Kafes kuşlarından Salmonella izolasyonu; kuş, yetiştirici ve çevre sağlığı açısından risk teşkil etmektedir. Olası bir Salmonella salgınının önüne geçilmesi için, hijyen ve korunma ile ilgili diğer kuralların titizlikle yerine getirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
38 SUMMARY Isolation of Salmonella spp. in Cage Birds in Ankara In this study; 271 of cage birds fecal samples, collected from several aviaries in city of Ankara, were aimed to analysis for presence of Salmonella. The classical culture method was applicated to isolation of Salmonella from the fecal samples collected. The isolates were identified in level of species by Salmonella Polyvalan“O”Antiserum and this isolates, belong to B serogroup, were detectioned by Salmonella Group Specific antisera. In final of the study, 1 of 182 canary feces samples (1%), 1 of 20 Indian nightingale feces samples (5%) and 1 of 5 wild finch feces samples (20%) was found positive for isolation of Salmonella. Also, isolation of some other bacteria belong to Enterobacteriaceae family was achieved and E. coli, Proteus spp., Citrobacter spp., Klebsiella spp. Enterobacter spp., Serratia spp., Edwardslella tarda, Erwinia spp. were identified Isolation of Salmonella spp. from cage birds compose the risk for bird, breeder and environmental health. To prevent from a probably outbreak of Salmonellosis, hygiene and the other protection rules must be carefully achieved.