Normal ve diabetik sıçan pankreasında ghrelin ve insülin ilişkisi
Ghrelin and insulin relationship in normal and diabetic rat pancreas
  1. Tez No: 165302
  2. Yazar: ŞÜKRİYE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMA BOLKENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ghrelin, İnsülin, STZ-diabetik sıçan, Pankreas, Ghrelin, Insulin, STZ-diabetic rat, Pancreas. 51
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Ghrelin, esas olarak midenin endokrin hücreleri tarafından üretilir ve büyüme hormonu sekretagog reseptörü için endojen liganddır. Ghrelin insülin ilişkisi hakkında az sayıda ve çelişkili yayınlar bulunmaktadır. Bu çalışma normal ve diabetik sıçan pankreaslarında, ghrelin peptidini ve mRNA'sını göstererek hem ghrelin ekspresyonunu tesbit etmek hem de insülin ile olan ilişkisine açıklık getirmek amacıyla yapıldı. Erişkin yaklaşık 200 g ağırlığında erkek Wistar sıçanlar iki gruba ayrıldı. Birinci grup sağlıklı kontrol grup (n=8), ikinci grup ise tek doz intraperitonal streptozolocin (STZ) (65 mg/kg) verilen diabetik gruptan oluşturuldu (n=7). Çalışma süresince 0, 7 ve 14. günlerde hayvanların vücut ağırlık ve kan glukoz değerleri ölçüldü. 16 günlük deney süresinin sonunda hayvanların pankreasları çıkarılıp parafine gömüldü. Parafın kesitlere ghrelin ve insülin antikorları kullanılarak immunfluoresan boyama yapıldı. Ayrıca radyoaktifin situ hibridizasyon yöntemi ile ghrelin mRNA'sı dokuda gösterildi. STZ-diabetik sıçanların vücut ağırlıklarında kontrollere göre, deney süresince istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görüldü. STZ-diabetik hayvanların kan glukoz değerleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu. Beta hücre sayısının STZ-diabetik grupta kontrol grubuna oranla ileri düzeyde anlamlı olarak azaldığı ve bu hücrelerin yaklaşık %40'ının hipertrofık olduğu saptandı. STZ-diabetik hayvanların pankreasında kontrol grubuna göre, ghrelin peptid ve ghrelin mRNA sinyalinde istatistiksel olarak anlamlı olmayan azalma görüldü. Her iki gruba ait Langerhans adacıklarının bazılarında ghrelin immunreaktif hücreler hiç görülmedi. Sitoplazmik lokalizasyon gösteren ghrelin her iki grupta Langerhans adacıklarının periferinde saptandı. Kontrol ve STZ-diabetik gruplarda ghrelin peptid sinyalinin, ghrelin mRNA sinyaline göre daha fazla olduğu belirlendi. Sonuç olarak, STZ-diabetik hayvanların kontrollere göre vücut ağırlıklarında anlamlı derecede azalma, kan glukoz değerlerinde ise anlamlı derecede artnia saptandı. STZ-diabetik grup kontrol grubu ile karşılaştırıldığında hem insülin peptidinde hem de ghrelin gen ekspresyonunda azalma görüldü. Ghrelin gen ekspresyonu ve hücre şekillerihiperglisemiyi azaltmak için yeniden düzenlenebilir ve bu düzenlenme diabetik koşullara adaptasyonun bir parçası olabilir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY GHRELIN AND INSULIN RELATIONSHIP IN NORMAL AND DIABETIC RAT PANCREAS Ghrelin is produced mainly by endocrine cells in the stomach and is an endogenous ligand for the growth hormone secretagogue receptor. There are few contradictory reports about ghrelin and insulin relationship. In this study, we aimed to demonstrate ghrelin gene expression and clarify the relationship between ghrelin and insulin in normal and diabetic rats. Male Wistar rats weighing approximately 200 g were divided into two groups. The first group was intact control rats (n=8) and the second group was given single dose streptozotocin (STZ) (65 mg/kg) by intperitonal injection (n=7). On the 0. 7. and 14. day of the experiment, body weight and blood glucose measurements were performed. At the end of 16 day experimental period, the pancreas was removed and embedded in paraffin. Immunofluorescence staining using ghrelin and insulin antibodies was performed to the paraffin tissues. Besides, we demonstrated ghrelin mRNA in the pancreas tissues by radioactive in situ hybridization. In this study, body weights of STZ-diabetic rats reduced significantly compared to control rats. Blood glucose levels elevated significantly in STZ-diabetic rats compared to control rats. Beta cell number reduced significantly in STZ-diabetic rats compared to control rats, and approximately 40% of the beta cells were hypertrophic. Ghrelin peptide and its mRNA signal reduced insignificantly in STZ-diabetic group compared to control group. We could not detect any ghrelin immunoreactive cells in some islets of the both groups. Ghrelin (+) signals located in the cytoplasm of the cells and at the periphery of Langerhans islets. We detected higher ghrelin peptide signals compared to ghrelin mRNA signals in both groups. 50As a conclusion, in this study there was a significant decrease in body weight and a significant elevation in blood glucose level of the STZ-diabetic rats compared to control rats. In addition, we demonstrated the decrease of ghrelin gene expression and insulin peptide in STZ-diabetic rats compared to control rats. Ghrelin gene expression and cell shape might be reregulated in diabetic situation in order to decrease hyperglisemia and this regulation might be an adaptation to diabetes.