Efüzyonlu otitis mediada medikal tedavi
Medical treatment of the otitis media with effusion
- Tez No: 165312
- Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT SENNAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media, antibiyotik, tedavi, takip, Otitis media with effusion, antibiotics, treatment, watchfull waiting
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Özmen Ö A, Efüzyonlu Otitis Media'da Medikal Tedavi, Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2005. Efüzyonlu otitis media çocukluk çağında çok sık görülen ve çocuklardaki işitme kayıplarının en önemli nedenini teşkil eden bir hastalıktır. Efüzyonlu otitis media'mn tedavisi halen üzerinde tam olarak anlaşılmış bir konu değildir. Klasik tedavisinde yaygın olarak antibiyotikler kullanılırken, son dönemde hiçbir ilaç vermeden takip edilmesini savunan yayınlar giderek artmaktadır. Biz bu çalışmada amoksisilin, amoksisilin klavulanik asit ve trimetoprim sulfametoksazolun, psödoefedrin HC1 ve clemastin ile birlikte ardışık olarak kullanılmasından oluşan tedaviyi, ilaç verilmeden takip edilen bir grupla karşılaştırmayı ve böylece kullanılan tedavinin etkinliğim araştırmayı amaçladık. Hastalar bir yıl tedavi grubuna, diğer yıl takip grubuna randomize edildi. En az 6 ay takip edildiler. Tedavi grubuna alman 27 hastanın 17'sinde düzelme olurken (%63), takip grubundaki 26 hastanın 10'u düzeldi (%38). İki grup arasındaki fark anlamlılık sınırına çok yakm olarak bulundu (p=0,06). Dört yaş ve altındaki hastalarda tedavinin başarısı çalışma grubundan daha yüksek görünmektedir (p=0,07). Adenoid büyüklüğü düzelen ve düzelmeyen hastalar arasında farklı bulunmadı. Sonuçta ardışık olarak uygulanan medikal tedavinin etkili olduğu söylenebilir. Kendiliğinden düzelme şansı olan bu hastalıkta, komplikasyonlar açısından riskli olmayan hastalarda yakm gözlem altında ilaçsız takip de düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Özmen Ö A, Medical Treatment of the Otitis Media with Effusion, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Otorhinolaryngology, Ankara, 2005. Otitis media with effusion is a very frequent disease of the childhood and it is the most frequent cause of hearing loss in children. There is still debate on the treatment of the disease. Classical treatment consists of mostly antibiotics however, articles recommending watchfull waiting without any treatment, are increasing in the literature continuously. Our aim in this study is to search the efficacy of treatment consisted of consecutive use of amoxicillin, amoxicillin clavulanate and trimetoprim sulfametoxazole with pseudoephedrine HC1 and clemastin by comparing with a group of watchfull waiting. Patients were randomized to treatment group in one year and to the watchfull waiting group the other year. Patients were followed at least 6 months. Seventeen out of 27 patients were recovered in the treatment group (63%) whereas 10 out of 26 patients were recovered in the watchfull waiting group (38%). Statistically the difference between the groups is very close to significance (p=0,06). The efficacy of the treatment seems to be higher than the follow-up group in patients below 4 years old (p=0.07). Size of the adenoids were not found to be different between recovered and unrecovered patients. In conclusion, the consecutive medical treatment may be defined as an efficient treatment. However watchfull waiting is an option in the management of this disease in which the spontaneous recovery is possible.