Akut miyokard infarktüsünde yeni genetik risk faktörleri
New genetic risk factors for acude myocardial infarction
- Tez No: 165343
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Miyokard infarktüsü, faktör VII -401 ve -402, glutatyon S- transferaz Mİ, Tl ve Pl polimorfizmleri, Myocardial infarction, factor VII -401 and -402, gluthatione S-transferase Ml, Tl and PI polymorphisms VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Akut Miyokard İnfarktüsünde Yeni Genetik Risk Faktörleri Plazma faktör VII düzeyi ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki hakkında çeşitli görüşler mevcuttur. Glutatyon S-transferaz enzimleri hücre içi karsinojen ve zararlı organik maddelerin detoksifikasyonunu sağlamaktadır. Bazı yayınlarda, bu enzimdeki polimorfizrnin kanser ve ateroskleroz gelişimini başlatabileceği veya ilerlemesini hızlandırabileceği belirtilmektedir. Bu çalışmada faktör VII -401, -402 ve glutatyon S-transferaz Mİ, Tl, Pl polimorfizmleri ile akut miyokard infarktüsü arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmaya tipik göğüs ağrısı, elektrokardiyografi değişiklikleri ve kardiyak belirteçlerde yükseklik gibi WHO kriterlerine göre akut ST yükselmeli miyokard infarktüsü tanısı konulmuş 37-65 yaşları arasında (ort: 47.5±7.5) 83 hasta ve yaşlan 34- 55 arasında (ort: 45.6±5.7) 71 sağlıklı birey alındı. Hasta ve kontrol grubunun faktör VII ve glutatyon S-transferaz polimorfızmlerinin belirlenmesi için venöz kandan DNA örnekleri izole edildi. Faktör VII -401, -402 ve glutatyon S-transferaz Mİ, Tl, Pl polimorfizmleri LightCycler cihazı kullanılarak RealTime PCR metodu ile belirlendi. Faktör VII -401 ve -402 polimorfizmi gruplarımız arasında farklılık göstermedi. Glutatyon S-transferaz Mİ, Tl ve Pl polimorfizm dağılımı hasta ve kontrol gruplarında benzer sıklıktaydı, ancak sigara içen miyokard infarktüslü olgularda glutatyon S- transferaz Mİ aleli olmayan genotip (GSTM1-0) ve fonksiyonel Tl alelinin mevcut olduğu genotipin (GSTTl-1) daha fazla olduğu görüldü. Glutatyon S-transferaz Pl mutant formunun ise sigara içen miyokard infarktüslü olgularda daha yüksek oranda saptanmasına rağmen istatistiksel açıdan yeterli anlama ulaşmadığı saptandı. Sonuç olarak, hastalarımızda faktör VII -401 ve -402 polimorfizmlerinin miyokard infarktüsü geçirmiş hastalarda önemli bir risk faktörü olmadığı görüldü. Sigara içmeyen hastalarda glutatyon S-transferaz polimorfizrninin risk artışına yol açmadığı, fakat sigara içen hastalarda ise GSTM1-0 ve GSTTl-1 genotiplerinin akut miyokard infarktüsü riskini artırdıkları kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT New Genetic Risk Factors For Acute Myocardial Infarction There are different opinions about the relationship between plasma factor VII and coronary artery disease. Gluthatione S-transferase enzmyes detoxifies the carsinogene and dangerous organic material. Some studies demonstrated that polymorphisms of these enzymes can initiate or accelerate the atherosclerosis and cancer. The aim of the present study was to determine the relationship between factor VII -401, factor VII -402, gluthatione S-transferase Ml, Tl, PI polymorphisms and acute myocardial infarction. We enrolled 83 patients (mean age 47.5±7.5) with acute myocardial infarction and 71 healthy subjects (mean age 45.6+5.7) to the study. Acute ST elevated myocardial infarction diagnosis is based on WHO criterion such as typical chest pain, ST segment and cardiac marker levels elevation. Venous blood samples were drown for factor VII - 401, -402 and gluthatione S-transferase Ml, T 1, PI polymorphism DNA analysis in all patient and control groups. All polymorphisms were determined by LightCycler device using RealTime PCR technique. Factor VII -401 and -402 polymorphisms were similar in both groups. Gluthatione S-transferase Ml, Tl and PI polymorphism distributions were not different in each groups besides null genotype for gluthatione S-transferase Ml (GSTM1-0) and functional Tl allele (GSTTl-1) genotype were more frequent in smoking myocardial infarction patients. Gluthatione S-transferase PI mutant genotype were also higher in smoking myocardial infarction patients, but it did not reach to statistical significance. As a conclusion, factor VII -401 and -402 polymorphisms did not increase the risk for acute myocardial infarction in patients. Gluthatione S-transferase enzyme polymorphisms were not related to increased MI risk in non-smoking patients while GSTM1-0 and GSTTl-1 genotypes increases the risk of acute myocardial infarction in smoking individuals.