Tümör nekroz faktör beta A329G gen polimorfizmi ve akut miyokard infarktüsü arasındaki ilişki
Tumor necrosis beta A329G gene polymorphizm and the association between patients with acute myocardial infarction
  1. Tez No: 281543
  2. Yazar: MEHMET CANACANKATAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Gen polimorfizmi, kardiyovasküler hastalıklar, miyokardinfarktüsü, sitokin, tümör nekroz faktör-beta, Cardiovascular diseases, cytokine, gene polymorphism, myocardialinfarction, tumor necrosis factor-beta
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar, dünyada en önemli morbibite ve mortalitenedenleri arasında yer almaktadır. Son çalışmalarda; aterosklerozun başlaması, gelişimive tamamlanması sürecinde enflamasyonun önemli işlevi olduğu bildirilmiştir. Bubilgiler doğrultusunda, birçok çalışmada enflamasyon belirteçleri, koroner kalphastalıklarının ve miyokard infarktüsünün bir göstergesi olarak araştırılmıştır. Tümörnekroz faktör-beta gibi bir çok sitokin, miyokard infarktüsü için yeni potansiyel riskfaktörü olarak araştırılmıştır. Bu çalışmada; acil servise göğüs ağrısı şikayeti ilebaşvuran ve miyokard infarktüsü tanısı konulan hastalarda tümör nekroz faktör-betaA329G gen polimorfizminin araştırılması planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya miyokard infarktüsü tanısı konulan 90 hasta (78erkek, 12 kadın) ve kontrol grubu olarak 78 sağlıklı birey (28 erkek, 50 kadın) dahiledilmiştir. DNA izolasyonu, DNA izolasyon kiti (High Pure PCR Template Preparationkit, Roche Diagnostic, Germany) ile yapılmıştır. Gen mutasyonları ise, Real-Time PCR(Light Cycler) ile saptanmıştır.Bulgular: Tümör nekroz faktör-beta A329G polimorfizmi ile miyokard infarktüsüarasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Miyokard infarktüs' lühastaların % 42,2' sinde AG genotipi ve % 6,7'sinde ise GG genotipi saptanmıştır.Sonuç: Bu çalışmada tümör nekroz faktör-beta A329G gen polimorfizminin miyokardinfarktüs' lü hastalarda genetik yatkınlığı olmadığı saptanmıştır. Bu çalışma, diğerçalışmalara ışık tutabilir ve tümör nekroz faktörün diğer polimorfizmleri araştırılarakdevam ettirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cardiovascular diseases are the most important causes of morbidity and mortalityamong the world. Recent studies have been reported that inflammatory componentsmay contribute to every stage of atherosclerosis such as initiating, progression andcompleting. Based on this knowledge, some of inflammatory markers have beensearched as potential new risk factors for coronary heart diseases and myocardialinfarction. Many cytokines such as tumor necrosis-beta was investigated as a newpotential risk factor for myocardial infarction. In this study, we aim to evaluate thetumor necrosis factor-beta A329G gene polymorphism in patients admitted toemergency department with chest pain complaint and diagnosed acute myocardialinfarction.Material and Method: 90 patients (78 men, 12 females) with myocardial infarction and78 healthy controls (28 men, 50 females) were included to this study. DNA wasextracted by High Pure PCR Template Preparation kit (Roche Diagnostic, Germany).The mutations were determined by Real-Time PCR (Light Cycler).Results: Tumor necrosis factor-beta A329G gene polymorphism was not significantlyassociated with myocardial infarction. 42,2 % of subjects had AG genotype and 6,7 %of subjects had GG genotype in patients with myocardial infarction.Conclusion: It was observed that there has not been any relation between tumornecrosis factor-beta A329G gene polymorphism and myocardial infarction. This studycould lighten other studies, and different polymorphisms of tumor necrosis factor-betacould be investigated.