Kötü over yanıtlı (poor responder) hastaların ICSI-ET sikluslarında mikrodoz GnRH agonist flare-up protokolü ile multiple doz GnRH antagonist protokolünün karşılaştırılması
Comparisom of microdose GnRH agonist flare-up and multiple dose antogonist protocols in poor responders undergoing ICSI-ET cycles
- Tez No: 165346
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLŞEN VARDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cetrorelix, GnRH agonisti, GnRH antagonisti, IVF-embriyo tansferi, kötü over yanıtı 43, Cetrorelix, GnRH agonist, GnRH antagonist, IVF-embryo transfer, poor ovarian response 44
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
7. ÖZET Kötü Over Yanıtlı Hastaların ICSI-ET Sikluslarında Mikrodoz GnRH agonist Flare-up Protokolü ile Multiple Doz GnRH antagonist Protokolünün Karşılaştırılması Kötü over yanıtlı (poor responder) hastaların ÜYT sikluslarında kullanılacak en iyi tedavi seçeneği, halen tartışmalı bir konudur. Bu hasta grubu için birçok tedavi modalitesi önerilmiştir. Bu tedavi yaklaşımlarından bir kısmı daha çok ve daha kaliteli oosit elde etmeye amaçlayan, böylelikle daha çok ve daha kaliteli embriyo elde ederek, gebelik şansını arttırmayı amaçlayan farklı KOH rejimleri iken, araştırılan diğer tedavi modaliteleri ise, elde edilen en az bir oosit en verimli nasıl değerlendirilebilir sorusuna cevap arayan mikromanipulasyon (assisted hatching, in vitro maturasyon v.b) ve genetik temelli (preimplantasyon genetik tam) yaklaşımlardır. Tüm bu tedavi modalitelerinden farklı olarak bu hastalar için tanımlanmış alternatif bir yaklaşımda doğal siklusda ÜYT'dir. Bu çalışmada, kötü over yanıtlı hastaların ICSI-ET sikluslarında, mikrodoz GnRH agonist ile multiple doz GnRH antagonist protokollerinin tedavi etkinlikleri karşılaştırıldı. Bu çalışma, Mart 2002- Ekim 2004 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kısırlık Teşhis ve Tedavi Uygulama ve Araştırma Merkezi' ne başvuran toplam 30 kötü over yanıtlı (poor responder), infertil hastada yapıldı. Hasta seçim kriterlerine uygun özellikler taşıyan toplam 30 hastadan, 18'inin toplam 25 siklusunda (Grup 1) bir GnRH antagonisti olan Cetrorelix multiple doz (0.25 mg/gün) protokolü, geriye kalan 12 hastanın toplam 14 siklusunda (Grup 2) GnRH agonisti olan Leuprolide asetat ile mikrodoz (100|ng/gün) flare-up protokolü uygulandı. Her iki gruptaki hastaların bazal hormonal değerleri ve demografik verileri arasında istatiksel fark yoktu. Çalışmada değerlendirilen ana sonuçlar; siklus süresi, indüksiyon süresi, kullanılan gonadotropin miktarı gelişen follikül sayısı, toplanan oosit sayısı, toplanan matür oosit sayısı, hCG injeksiyon günü endometrium kalınlığı, E2 düzeyi, fertilizasyon oram, transfer edilen embriyo sayısı, transfer edilen embriyoların kalitesi, siklus iptal oram ve gebelik oranlan olarak belirlendi. Sonuçta, her iki tedavi grubunda da birbirine yakın siklus iptal oram ile, birer klinik gebelik elde edildi. İki tedavi grubunda da devam eden gebelik yoktu. GnRH antagonist grubunda siklus süresi, mikrodoz GnRH agonist grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda daha kısaydı (p=0.015) ve toplam kullanılan gonadotropin miktarı antagonist grubunda daha azdı, fakat bu fark istatistiksel olark anlamlı değildi. Mikrodoz GnRH agonist grubunda, antagonist grubuna göre, diğer siklus parametrelerinde (gelişen follikül sayısı, toplanan oosit sayısı, hCG günü endometrium kalınlığı ve E2 düzeyi, fertilizasyon oram) genel olarak daha iyi sonuçlar elde edilmekle beraber, bu değerlerin hiçbirinde iki grup arasındaki fark, istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Comparison of Microdose GnRH agonist Flare-up and Multiple Dose antagonist Protocols in Poor Reponders Undergoing ICSI-ET Cycles The best treatment option for ART cycles of poor responders is still controversial. Many treatment modalities were suggested for this group of patient. Some of these modalities are different controlled ovarian hyperstimulation (COH) regimens destined to get higher quality and quantity of oocytes, and so embryos, in order to increase pregnancy rates. Some other modalities are based on micromanipulation (assisted hatching, in vitro maturation, etc.) and genetics (e.g. preimplantation genetic diagnosis) in order to find out how to get best result with single oocyte obtained. Different from these modalities, an alternative approach suggested for these patients is natural cycle ART. In this study, efficiencies of microdose GnRH agonist flare-up and multi dose GnRH antagonist protocols in poor responders are compared. Thirty (30) poor responder infertile women admitted to Ankara University Faculty of Medicine Infertility Diagnosis, Treatment and Research Center from March 2002 to October 2004 were recruited to this study. Of the 30 patients conforming selection criteria, 18 patient (group 1) received GnRH antagonist multi dose protocol (Cetrorelix; 0,25 mg/day) for 25 cycles totally; and 12 patients (group 2) received GnRH agonist microdose flare up protocol (Leuprolide Acetate; 100 jag/ day) for 14 cycles totally. Hormonal and demographic data from both groups were statistically similar. Main outcome measures were defined as cycle period, induction period, amount of gonadotropin administered, number of developed follicles, number of oocytes retrieved, number of mature oocytes retrieved, endometrial thickness at day of hCG injection, E2 level, fertilization rate, number of embryos transferred, quality of embryos transferred, cycle cancellation rate, and pregnancy rate. In conclusion, one clinic pregnancy from each group is obtained yielding similar cycle cancellation rates. There were no ongoing pregnancies in both groups. Cycle period in GnRH antagonist group was shorter, with statistical significance, than microdose GnRH agonist group. Total amount of gonadotropin used in the antagonist group was lower than microdose group, although this difference was not statistically significant. Although generally better results were obtained in other parameters (number of developed follicles, number of oocytes retrieved, fertiliziation rates, endometrial thickness at day of hCG injection and E2 level) in microdose GnRH agonist group, difference between groups was not statistically significant for any of these parameters.