Ovulatuar ve non-ovulatuar neden ile infertilitesi olan hastaların foliküler sıvısında 'A disintegrin and metalloproteinase with trombospondin motifs'ın düzeyi
The level in folicular fluid of 'A disintegrin-like and metalloproteinase with trombospondin TYPE I motifs-1 and 5' (adamts-1 and adamts-5) on infertile women with/without ovulatuar factors
- Tez No: 512839
- Danışmanlar: PROF. DR. BATUHAN ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: ADAMTS-1, ADAMTS-5, İnfertilite, Ovulatuar, Non-ovulatuar, PKOS, Kötü Ovaryan Yanıt, ADAMTS-1, ADAMTS-5, Infertility, Ovulatuar, Non-ovulatuar, PCOS, Poor Responder
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ovulatuar ve non-ovulatuar neden ile infertilitesi olan hastaların foliküler sıvısında“A disintegrin and metalloproteinase with trombospondin motifs”in düzeyi Amaç: Bu çalışmada Polikistik Over Sendromu (PKOS) ve kötü ovaryan yanıtı olan ve bu iki durumun olmadığı hastalarda foliküler sıvılarda“A disintegrin and metalloproteinase with trombospondin motifs”(ADAMTS) 1 ve 5 düzeyleri arasındaki farklılıkları saptamayı ve IVF/ICSI sonuçlarına olan etkilerini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 88 infertilite tanısı olan hasta üç grupta: PKOS grubu (n=32), kötü ovaryan yanıt grubu (n=22) ve kontol grubu (n=34) değerlendirildi. Kontrol grubunu erkek infertilitesi ve tubal faktör nedeni ile IVF/ICSI'ye yönlendirilen hastalar, PKOS grubunu 2003 Rotterdam Kriterleri'ne göre PKOS tanısı alan hastalar, kötü ovaryan yanıt grubunu ise 2011 ESHRE'de Bologna Kriterleri'ne göre tanı alan hastalar oluşturmaktaydı. Çalışmada her üç gruba GnRH agonist ya da antagonist rejimi ile kontrollü ovaryan hiperstimülasyon yapıldıktan sonra foliküler sıvıda ADAMTS-1 ve ADAMTS-5 düzeyleri tespit edilerek, toplanan oosit sayısı, MII oosit sayısı, en iyi kalitede embriyo sayısı ve klinik gebelik oranları korele edildi. Sonuçlar: PKOS'lu hastaların foliküler sıvısında ADAMTS-1 düzeyi anlamlı olarak düşük saptandı. ADAMTS-5 düzeyi ise kötü ovaryan yanıtı olan hasta grubunda anlamlı olarak düşük saptandı. Oosit sayısı, MII oosit sayısı, en iyi kalitede embriyo sayısı anlamlı şekilde PKOS grubunda daha fazla olsa da klinik gebelik oranları PKOS ve kontrol grubu arasında benzer idi. Yorum: ADAMTS-1 ve ADAMTS-5 metalloproteinazları ovulasyonda önemli rol almaktadır. PKOS ve kötü ovaryan yanıta sahip hasta grubunda mevcut patofizyolojiyi aydınlatabilirler.
Özet (Çeviri)
The level in folicular fluid of“A disintegrin-like and metalloproteinase with trombospondin type I motifs-1 and 5”(ADAMTS-1 and ADAMTS-5) on infertile women with/without ovulatuar factors Purpose: In this study, we aimed to determine the differences between levels 1 and 5 of“A disintegrin and metalloproteinase with thrombospondin motifs”(ADAMTS) in follicular fluid in patients with or without Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) and poor ovarian response, and show the effects of these enzymes on IVF/ICSI results. Method: Patients with 88 infertile patients included in the study were evaluated in three groups: PCOS group (n = 32), poor ovarian response group (n = 22) and control group (n = 34). The control group consisted of patients who were guided by IVF/ICSI with male infertility and tubal factor causation, patients with PCOS group according to the 2003 Rotterdam Criteria and patients with poor ovarian response group according to the Bologna Criteria in 2011 ESHRE. In the study, ADAMTS-1 and ADAMTS-5 levels were determined in the follicular fluid after ovarian hyperstimulation with controlled GnRH agonist or antagonist regimen, and the number of oocytes collected, number of MII oocytes, number of embryos at the best quality, and clinical pregnancy rates were correlated. Results: ADAMTS-1 levels were significantly lower in the follicular fluid of patients with PCOS. ADAMTS-5 level was significantly lower in the patient group with poor ovarian response. Although the number of oocytes, number of MII oocytes and number of embryos at the best quality were significantly higher in the PCOS group, the clinical pregnancy rates were similar between the PCOS and the control group. Discussion: ADAMTS-1 and ADAMTS-5 metalloproteinases play an important role in ovulation. They can clarify the pathophysiology in the patient group with PKOS and poor ovarian response.