Metiltetrahidrofolat redüktaz geninde mutasyon (MTHFR C677T polimorfizmi), homosistein, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin preeklampsi ile ilişkisi
Relationship between preçlemsia and serum folic acid, vitamin B12, plasma homocysteine levels and MTHFR C677T polymorphism
- Tez No: 165354
 - Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SÖNMEZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
 - Anahtar Kelimeler: Folik asit, Homosistein, MTHFR C677T polimorfızmi Preeklampsi, Vitamin B12, Folic acid, Homocysteine, MTHFR C677T polymorphism, Preeclampsia, Vitamin B12
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 54
Özet
Metiltetrahidrofolat Redüktaz Geninde Mutasyon (MTHFR C677T Polimorfızmi), Homosistein, Vitamin B12 ve Folik Asit Düzeylerinin Preeklampsi İle İlişkisi Amaç: Bu çalışmada serum folik asit, vitamin B12 ve plazma homosistein düzeyleri ve MTHFR C677T polimorfızmi ile preeklampsi ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, vaka kontrol niteliğindeki çalışmamıza, Mayıs 2002-Ocak 2004 tarihleri arasında, preeklampsi tanısı alan 20 gebe ile herhangi bir medikal problemi olmayan 30 gebe dahil edildi. Çalışmaya 18 ile 40 yaş arası, demir preparatı dışında ilaç kullanmayan primigravid gebeler dahil edildi. Bütün hastalarda gebeliğin 3. trimesterinde serum vitamin B12, folik asit ve plazma homosistein konsantrasyonları ölçüldü ve MTHFR C677T polimorfızmi değerlendirildi. Bulgular: Her iki grup; yaş, vücut kitle indeksi, beslenme anemnezi ve kan örneklerinin alındığı gebelik haftası açısından benzerdi. Vitamin B12 serum düzeyi çalışma ve kontrol grupları arasında benzerdi (sırası ile; 241.1Ü11.7 pg/ml, 236± 111.1 pg/ml p= 0.879). Folik asit serum düzeyleri preeklampsi grubunda anlamlı oranda düşük olarak saptanırken, (sırası ile; 15.15±6.7 ng/ml, 11.49±8.96 ng/ml p= 0.020), plazma homosistein düzeyleri ise preeklampsi grubunda anlamlı oranda yüksekti (sırası ile; 8.65±2.05 umol/L, 6.19±1.52 umol/L pO.001). Homosistein değerinin 8.65 umol/L' nin üzerinde olması, 6.19 umol/L' nin altında olmasına göre preeklampsi riskini 24 kat artırmaktadır. MTHFR C677T polimorfızmi preeklampsi ve kontrol grubunda benzer bulunmuştur. MTHFR geni TT/CT/CC genotipleri ile vitamin B12, folik asit ve homosistein düzeyleri arasında ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda, preeklampsi grubunda plazma homosistein düzeyleri kontrol grubuna oranla yüksek olarak saptanırken, serum folik asit düzeyleri kontrol grubuna oranla düşük olarak saptanmıştır. Homosistein preeklampsi olgularında yükselmektedir. Homosistein düzeyinin yüksekliği sadece MTHFR C677T polimorfızmi ile açıklanamamaktadır. MTHFR TT genotipine sahip gebelerde, MTHFR CT/CC genotiplerine göre preeklampsi daha sık görülmekle beraber sonuç istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bu konuda yapılacak daha geniş serili çalışmalar preeklampsi ile MTHFR polimorfizmi ilişkisinin belirlenmesine yardımcı olacaktır. Antenatal dönemde nutrisyonel folik asit eksikliğinin düzeltilmesinin ve preeklampsi hastalarında homosistein plazma düzeyinin belirlenmesinin, sonraki gebeliklerde preeklampsi profilaksisinde uygun olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Relationship Between Preeclampsia and Serum Folic Acid, Vitamin B12, Plasma Homocysteine Levels and MTHFR C677T Polymorphism Objective: This study aims to define the relationship between preeclampsia and serum folic acid, vitamin B12 and plasma homocysteine levels and evaluate MTHFR C677T polymorphism. Materials And Methods: This study was a case control study performed by a single center. 20 pregnant females with preeclampsia and 30 healthy pregnant females were included in the study from May 2002 to January 2004. The women were primigravidae of 18 and 40 years of age and did not use any drugs other than iron supplements. Serum vitamin B12, folic acid and plasma homocysteine levels were measured in all patients at their third trimester of pregnancy and MTHFR C677T polymorphism was analysed. Results: Both groups were similar when compared by criteria of age, body mass index, nutrition and pregnancy week the samples were withdrawn. Vitamin B12 serum levels in the study and the control group were similar (241.1±111.7 pg/ml in the study group and 236±1 11.1 pg/ml in the control group, p= 0.879). Folic acid levels in the preeclampsia group were significantly low (15.15±6.7 ng/ml in the control and 11.49±8.96 ng/ml in the study group, p= 0.020). Homocysteine levels were significantly high in the preeclampsia group (8.65±2.05 umol/L in the study group and 6.19±1.52 umol/L in the control group, pO.OOl). Homocysteine levels above 8.65 umol/L increased the preeclampsia risk 24 fold when compared with the homocysteine levels below 6.19 umol/L. MTHFR C677T polymorphism was similar in the preeclampsia and control group. No significant association was detected between MTHFR gene TT/CT/CC genotypes and vitamin B12, folic acid and homocysteine levels. Conclusion: The homocysteine levels were high in the study group as compared to the control group and serum folic acid levels were low in the study group in our study. Homocysteine level rised in overt preeclampsia cases. The elevation of the homocysteine levels could not be explained only by the MTHFR C677T polymorphism. Preeclampsia was encountered more in pregnant women with MTHFR TT genotypes than MTHFR CT/CC genotypes however the association was not statistically significant. Studies performed on a large series of patients would prove beneficial to outline the interactions between preeclampsia and MTHFR polymorphism We recommend correction of nutritional folic acid deficiency in the antenatal period and determination of homocysteine plasma level in the preeclampsia patients, we also believe that these would be beneficial for prophylaxis in the future pregnancies.