Kronik üveitli olgularda 'pulse' kortikosteroid tedavisinin sonuçları
The result of 'pulse' cordicosteroid theraphy in chronic uveitis
- Tez No: 165364
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Panüveit, kronik üveit, pulse tedavi, kortikosteroidler, imrnünsüpresif ajanlar, Chronic uveitis, panuveitis, pulse therapy, corticosteroids, immunsuppressive agents
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
35 ÖZET Tedaviye dirençli kronik üveit olgularında“pulse”kortikosteroid tedavisinin etkinliğine ve oral kortikosteroid tedavisi ile karşılaştırılmasına yönelik retrospektif bir çalışma yapıldı. Kliniğimiz uvea birimine başvuran, klinik muayene ve fundus flöresein anjiografi ile panüveit tanısı konmuş ve topikal veya oral steroid tedavilerine yeterli cevap alınamamış 30 olgunun 40 gözünün tedavisi için“pulse”kortikosteroid tedavisi uygulandı. Tedavi sonrasında elde edilen sonuçlar aynı zamanda daha önce yine panüveit tanısı konmuş, sadece oral ve topikal kortikosteroid tedavisi almış olguların sonuçlan ile karşılaştırıldı. Tedaviye yanıt ve olası komplikasyonlar değerlendirildi. Çalışmanın sonunda her iki grupta da tedavi sonrasında olguların büyük çoğunluğunda enflamatuvar aktivitenin baskılandığı veya azaldığı görüldü.“Pulse”kortikosteroid tedavisi alan grupta enflamatuvar aktivitenin çok daha kısa sürede baskılandığı görüldü. Her iki grupta da en sık görülen komplikasyon kortikosteroide bağlı katarakt idi. Yapılan bu çalışma gösteriyor ki, çeşitli enflamatuvar göz hastalıkların tedavisinde, kontrendikasyon olmadığı taktirde“pulse”steroid tedavisi etkin ve güvenli bir yöntem olabilmektedir. Ancak kortikosteroidin etkisi uzun süre devam etmediği için ve etkisine karşı zaman içinde tolerans geliştiği için, gereken olgularda mevcut tedaviye ilave olarak diğer imrnünsüpresif ajanların da kullanılması gerekebilmektedir.
Özet (Çeviri)
36 SUMMARY In this retrospective study, the results of pulse corticosteroid therapy in patients with chronic uveitis resistant to standart corticosteroid therapy were evaluated and compared with oral corticosteroid therapy. Fourty eyes of thirty patients who were diagnosed as panuveitis undergone total ophthlamologic examination and treated with pulse corticosteroid therapy. Prior to treatment, all patients had active ocular disease and were recieving a variety of topical and oral corticosteroid therapy. The results also compared with the result of panuveitis patients treated only with oral or topical corticosteroids. Response to the therapy and probable complications were evaluated. The results of the study showed that inflammation was supressed or diminished in the majority of the cases in both groups. Furthermore, inflammation was supressed in the study group more rapid then the control group. In both groups, the most common complication was cataract which induced with corticosteroid theapy. This study showed that, in case of there is no contrendication, pulse corticosteroid therapy is an effective and safety choice of treatment in several ocular inflammatory diseases. Because the effect of corticosteroids do not last in long time and tolerance is a significant problem in the use of this agents, in certain conditions, other immunsupressive agents must be added to therapy.