Orta-ciddi derece iyot eksikliği olan bir bölgede tiroid nodüllerinin doğal seyri
Natural course of thyroid nodules in moderate to severe iodine deficiency area
  1. Tez No: 165363
  2. Yazar: ALPTEKİN GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT FAİK ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Orta-ciddi iyot eksikliği, ultrasonografi, tiroid nodülü, doğal seyir, nodul büyümesi 27, Moderate-severe iodine deficiency, ultrasonography, thyroid nodule, natural course, nodule growth 28
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Nodüler tiroid hastalığı iyot eksikliği bölgelerinde sık görülen bir hastalıktır. Genel populasyonda tiroid nodüllerinin prevelansının yüksek, malign potansiyelinin düşük olduğunun bilinmesine rağmen, nodüllerin doğal seyri çok iyi bilinmemektedir Tiroid nodüllerinin doğal seyri ile ilgili çalışmalar literatürde oldukça nadirdir. Orta-ciddi derecede iyot eksikliği olan bir bölgemizdede, sitolojik olarak selim olduğu ispatlanmış, otoimmün bir nedene bağlı olmayan ve herhangi bir tedavi verilmemiş nodüllerin ultrasonografik değerlendirme kullanılarak doğal seyirlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 420 hastada saptanan 531 nodulun ortalama 39,7±27,83 ay (12- 168 ay) sürede ultrasonografik takipleri yapıldı. Nodul değişim kriteri olarak daha önceki çalışmalarda kullanılan kriterlerin hepsi için analizler yapılmıştır. Nodülde boyut artışı kriteri olarak nodul hacminde >%15 artış alındığında %32, nodul hacminde >%30 artış alındığında %24,1, nodul maksimal çapında >%50 artış alındığında %4, 1 nodülde boyut artışı saptanmıştır. Nodülde boyut azalması kriteri olarak nodul hacminde >%15 azalma alındığında %33,1, nodul hacminde >%30 azalma alındığında %20,7, nodul maksimal çapında >%50 azalma alındığında %1,5 nodülde boyut azalması saptanmıştır. Tiroid nodülü büyümesini (hacim değişikliği >%15) tahmin için kullanılan lojistik regresyon analizinde yaş, TSH, cinsiyet, takip süresi, nodulun tek veya multipl olması ve başlangıç nodul hacmi ile nodul büyümesi arasında istatistiksel anlamlı korelasyon bulunmamıştır. Nodul tipi ile nodul büyümesi arasında korelasyon değerlendirmesinde hipoekoik nodul tipi ile nodul büyümesi arasında istatistiksel anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Nodular thyroid disease has been found with a high prevalence in iodine deficient areas. Although thyroid nodules are very frequent in the adult population and the vast majority of thyroid nodules are benign, the natural course of benign thyroid nodules is a miserably defined. Few studies have been addressed to the ultrasonographic evaluation of the natural course of thyroid nodules. In this study we present the long-tem follow-up of benign untreated thyroid nodules in a moderate to severe iodine deficient area. We followed 53 1 nodules in 420 patients by ultrasonography with a mean period of 39,7±27,83 months (12 to 168 months). All the nodule growth criteria's used in previous studies applied to our study population. When we consider significant nodule growth criteria as an increase in nodule volume of at least 15%, 30% and an increase in maximal diameter of at least 50%, we found 32%, 24.1% and 4.1% of thyroid nodules increased in size respectively. When we consider significant nodule size decrease criteria as a decrease in nodule volume of at least 15%, 30% and an decrease in maximal diameter of at least 50%, we found 33.1%, 20.7% and 1.5% of thyroid nodules decreased in size respectively. Mixed-models logistic regression analysis for prediction of thyroid nodule growth (volume change >15%) including age, TSH, sex, time interval between examinations, multiple or single nodule initial thyroid volume did not predict nodule growth. Only hypoecoic nodule type remained statistically significant predictor of growth.