Ciddi konjenital skolyozun tedavisinde posterior enstrumentasyon ile düzeltme ve füzyonun güvenirliği ve etkinliği
- Tez No: 165366
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ALANAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: konjenital, skolyoz, düzeltme, enstrumentasyon IV, congenital, scoliosis, correction, instrumentation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Ayvaz, M., Ciddi konjenital skolyozun tedavisinde posterior enstrumentasyon ile düzeltme ve füzyonun güvenilirliği ve etkinliği, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmada, 1994-2004 yılları arasında Konjenital Skolyoz nedeniyle cerrahi uygulanan hastaların hastane kayıtları ve radyografileri retrospektif olarak değerlendirildi. Üçüncü nesil implantlarla yapılan 6 seviye ve daha uzun posterior enstrumentasyon ve füzyon cerrahisi uygulanan 42(10erkek,32bayan) hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların ortalama operasyona giriş yaşı 12 yaş (4-24 yaş) ve ortalama takip süresi 30 ay (1-96 ay) idi. 31 hastada intraspinal anomali olduğu görüldü. Cerrahi öncesi 13 hastada hafif nörolojik problem saptandı. Intraspinal patolojinin olduğu bölgelere sublaminar tel ya da laminar hook uygulanmasından kaçınıldı. Spinal monitorizasyon amayla tüm hastalarda 'wake-up' testi uygulandı. 42 hastanın pre-operatif ortalama Cobb açı ölçümleri 68,7 (16-114) derece iken ameliyat sonrası 39,4 ( 20-65) derece, takipte 41,6 (22-70) derece olarak ölçüldü. Apikal vertebranın translasyonundaki düzelme % 30,1 olarak gerçekleşti. 2 hastada ameliyat sonrası nörolojik problem olduğu görüldü. Nörolojik araz saptanan bir hastada aynı seansta split kord malformasyonuna yönelik spur eksizyonu ve takibinde korreksiyon ve enstrumentasyon uygulandığı için nörolojik arazın nedeni tam olarak belirlenemedi. Diğer hastada ise komplikasyon nedeni olarak spinal kanal içine yerleştirilen pedikül vidası tespit edildi. Her iki hastada da 2 yıl takip sonunda nörolojik iyileşme görüldü. 2 yıl takibi olan 31 hastanın değelendirilmesinde ciddi korreksiyon kaybı olmadığı görüldü. Sonuç olarak konjenital skolyozlu hastaların tedavisinde posterior enstrumentasyon ile korreksiyon etkin ve nispeten güvenli bir yöntemdir. Cerrahi sırasında distraksiyon manevralarından kaçınılmalı, intraspinal anomaliler operasyon öncesi iyi değerlendirilmeli ve nörocerrahi uygulanacaksa ayrı seansta uygulanmalıdır..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ayvaz, M., Safety and efficacy of correction with posterior instrumentation for severe congenital scoliosis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Orthopedics and Traumatology, Ankara 2005. In order to define the safety of correction with posterior instrumentation for severe congenital scoliosis, retrospective analysis of the radiographs and hospital charts of the patients with congenital scoliosis treated between 1994 and 2004 were performed. Inclusion criteria were patients with congenital scoliosis who were treated with long segment instrumentation (more than 6 functional units) with at least a month of follow-up. 42 (32 female, 1 0male) patients formed the basis of the study. Average age of the patients was 12(4-24)years and average follow-up was 30(1-120)months. 31 patients had spinal dysraphism.15 patients had previous and 3 patients had simultaneous surgeries due to spinal dysraphism.13 patients had mild neurological abnormalities preoperatively but all were ambulatory. In 13 patients combined anterior release and fusion was done. For spinal monitoring 'wake-up' test was used. The patients had a mean Cobb angle of 68,7 (16-114) preoperatively, 39,4 ( 20-65) postoperatively and 41,6 (22-70) degrees at the final follow-up. The correction of apical vertebral translation was 30.1 %. 2 patients had postoperative neurological deterioration. First patient had a paraparesia associated with misplaced upper thoracic pedicle screws with total recovery after revision, the other patient with neuruological compromise had deterioration in her neurological status only to recover partially. Regarding patients with 2 years of follow up, no significant loss of correction was found. As a conclusion, correction and posterior instrumentation of patients with severe congenital scoliosis is an effective and relatively safe procedure. Key points of surgery are avoidance of distraction and usage of shortening maneuvers for correction. Patients with intraspinal anomalies must be carefully evaluated and staged neurosurgery may be safer if you do not have continous spinal monitoring.