Omurga cerrahisi yapılan bir kamu hastanesinde gelir gider analizi
Income and expense analysis in a public hospital undergoing spinal surgery
- Tez No: 644066
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI BAYRAM İRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastalık Maliyeti, Skolyoz, Sağlık Ekonomisi, Gelir-Gider Analizi, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Omurga Cerrahisi, Cost of Disease, Scoliosis, Health Economics, Income-Expense Analysis, Activity Based Costing, Spine Surgery
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sağlık kurumlarında hedef, insan ve toplum sağlığının iyileştirilmesi ve geliştirilmesidir. Hedefin merkezinde insan olduğundan sunulan hizmetin başarı oranı ve kalitesinin yüksek seviyede tutulması en temel öncelik olup bu önceliğin sağlanabilmesi için ise ileri düzey uzmanlık gerekmektedir. İleri düzey uzmanlık gerektiren özellikli ameliyatların gerçekleştirilebilmesi için yetişmiş insan gücüyle birlikte gelişmiş teknolojinin bütün imkânlarının da kullanılması gerektirmekte olup Skolyoz tanımına bağlı ameliyatlar da bu tür girişimsel işlemlerin başında gelmektedir. Sağlık kurumlarına, omurgada oluşan eğriliklerden kaynaklı şikâyet ile her yaş gurubundan insan başvurmaktadır. Uzman doktorlar tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu başvuru yapan hastalara dair muayene, ameliyat ve benzeri her türlü tedavi süreci makro açıdan ülkenin sağlık ekonomisi için; mikro açıdan ise sağlık kurumları/tesisleri işletme ekonomisi için ciddi maliyetler oluşturmaktadır. Araştırmada, kamu hastanesi ortopedi ve travmatoloji kliniğinde yapılan Skolyoz hastalarına ait ameliyatlardan Adölesan, İdiopatik, Dejeneratif ve Konjenital Skolyoz vaka türleri olarak seçilmiştir. Bu veriler üzerinden gelir gider analizleri yapılarak, tanımlayıcı tipte retrospektif bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Ülkemizde özellikli ameliyatlar yapan kamu dal hastanesinin günümüz ekonomi koşulları göz önünde bulundurularak finansal açıdan sürdürülebilirliğin sağlanması için alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Health-care institutions aims to improve human and community health. Since people are in the core of the target, the success of the service offered by keeping the rate and quality at a high level is the main priority and advanced expertise is required. To perform specific surgeries that require advanced expertise, all the possibilities of advanced technology together with the trained staff, scoliosis surgeries that require the use of such interventional procedures comes first. Every people from different age groups apply to the halth-care institutions for their complaints about the curvature of the spine. Examinations, surgeries, and other interventions made by specialist doctors constitute a cost for the the country's health economy in terms of macro and a cost for the business economy of institutions/facilities in micro terms. In the research, the studies conducted from adolescent, idiopathic, degenerative and congenital patients of scoliosis case types in the orthopedics and traumatology clinics of the public hospital were selected. These data were evaluated with the retrospective study type by analyzing incomes-expences. It was intended to determine the measures that should be taken to ensure financial sustainability by considering today's public economic conditions in the country.