Arteria Basılarıs'in manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle morfometrik incelenmesi
- Tez No: 165367
- Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN AKŞİT, PROF.DR. HAMDİ ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Posterior cerebral artery, superior cerebellar artery, oculomotor nerve
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada nörolojik ve oftalmolojik muayenesi normal 49 olgunun (24 kadın, 25 erkek) MR (Manyetik rezonans) görüntüleri alındı. 1,5 T manyetik alan gücündeki bir sistemde, standart kafa sarmalı (coil) kullanılarak görüntüler elde edildi. Elde edilen 26 adet transvers görüntü multiplanar reconstruction (MPR) yöntemi ile sağ ve solda üç boyutlu (3B) sagital oblik görüntülere dönüştürüldü. Nervus oculomotorius'lann izledikleri yolun en iyi tespit edildiği görüntüler üzerinden sağ ve sol arteria cerebri posterior ile arteria superior cerebelli'nin bu sinire olan uzaklıkları ölçüldü. İncelenen olgular yaş ve cinsiyete göre değerlendirildi. Aynı zamanda nervus oculomotorius'un beyin sapından çıkıp arteria basilaris bifurcatio'suna kadar olan uzunluğuna da bakıldı. Sol tarafta arteria cerebri posterior'a kadar olan bölümde nervus oculomtorius'un uzunluğu erkeklerde daha fazla bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study 49 subjects with no neurologic and ophtalmologic pathologies were undertaken to cranial MRI. A 1.5T MR was used to obtain the images by using a standard head coil. The 26 transvers MR images were changed to 3D sagittal oblique images on both sides by using multiplanar reconstruction (MPR). The sections on which the course of the oculomotor nerve was best visualised were used to measure the distances between the superior cerebellar and posterior cerebral arteries and the oculomotor nerve. The length of the oculomotor nerve from its origin to the basilar artery bifurcation was also measured. On the left side the length of the oculomor nerve from its origin to the posterior cerebral artery was found to be longer in men than in women. The distance of the posterior cerebral arteries from the oculomotor nerve was found to be statisticaly significant in the over- 41 age group (group C) when compared to the 0- 20 (group A) and 21-40 (group B) age groups.. Regardless from age and sex, the course of the intracisternal part of oculomotor nerve, while passing from the basilar artery bifurcation was more likely showing a convexity towards caudal.