İnternal akustik kanal MR taramalarının incelemesi sonucu saptanan insidental bulgular
Incidental findings on internal acoustic canal MRI scan
- Tez No: 521563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN KARATAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pontoserebellar köşe, internal akustik kanal, akustik nörinom, insidental bulgu, manyetik rezonans görüntüleme, Pontocerebellar corner, internal acoustic canal, acoustic neurinoma, incidental finding, magnetic resonance imaging
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız, İAK-MRG incelemesi gerçekleştirilen hastalarda insidental bulguları ve sıklığını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: 02.11.2015 ile 30.10.2017 tarihleri arasında, kulak burun boğaz ve nöroloji polikliniklerinden, akustik nörinom şüphesi, işitme kaybı, baş dönmesi, kulak çınlaması, Bell paralizisi, PSK patolojisi ön tanıları, klinik bilgileri ve şikayetleri ile İAK-MRG için Radyoloji Anabilim Dalı'na yönlendirilen ve MRG'leri elde edilen 387 hastanın görüntüleri retrospektif olarak değerlendirilildi. Yetersiz görüntü kalitesi, dışlama kriteri olarak kabul edildi. Çalışma grubu için yaş ve cinsiyet sınırlaması yoktu. Radyografik incelemeler Picture Archiving and Communication Systems (PACS) üzerinden retrospektif olarak yapıldı. Hastaların yaş, cinsiyet bilgileri, başvuru anındaki şikayetleri, ön tanıları, klinik bilgileri hasta dosyalarından dökümente edildi. Taranan MRG'deki insidental bulgular ICD-10 tanı kodlarına göre tanımlandı. Bulgular: İAK-MRG çekilen toplam 387 hastanın yaş ortalaması 54,87±16,99 yıl olup hastaların 207'si (%53,5) erkek, 180'i (%46,5) kadındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların 306'sında (%79,1) bir veya birden fazla insidental bulgu saptandı. Bu insidental bulgular sıklık sırasıyla; beyaz cevher hiperintensiteleri (%38,56) (hiperintens nonspesifik milimetrik odaklar %19,93, muhtemel kronik iskemik sinyal değişiklikleri %18,63), sinüzit (%29,08), serebral atrofi bulguları (%25,82), mastoidit (%24,18), vasküler loop (%18,63), parsiyel empty sella (%4,58), vertebral arter hipoplazisi (%4,90), otitis media (%3,27), anevrizma (%2,61), araknoid kist (%1,96), anterior serebral arter hipoplazisi (%1,63), hidrosefali (%1,63), intrakraniyal kitle (%3,59), empty sella (%0,98), internal karotid arter oklüzyonu (%0,65), glomus jugulare (%0,65), dural sinüs içi trombüs (%0,33), gelişimsel venöz anomali (%0,33), mondini malformasyonu (%0,33), vertebral arter oklüzyonu (%0,33), sağ oksipital lobda ensefalomalazi (%0,33), beyin sapı basısına neden olan baziler arter anevrizması (%0,33), baziler arter stenozu (%0,33), fetal tip posterior serebral arter (%0,33), kavernöz 6 sinüste asimetrik kontrastlanma (%0,33), serebellar venöz anomali (%0,33), hemorajik kontüzyon (%0,33) ve diğer insidental bulgular (nazofarinks posterior duvarda kalınlaşma, ince lensler, optik sinir perinörinal BOS mesafesinde artış, internal karotid arterin sfenoid sinüse protrüzyonu, mega sisterna magna, optik nörit, sol parotis bezi kitle) şeklindeydi. Sonuç: Çalışmamızda, diğer çalışmalara oranla insidental bulgular daha yüksek oranlarda bulunmuştur ve bunun nedeni insidental bulguları daha geniş ve ayrıntılı listelemiş olmamız ve semptomatik hasta grubu ile çalışmış olmamız olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to determine incidental findings and their frequencies on internal acoustic canal MRI scan. Material and methods: After the approval of the ethics committee of the clinical studies in the Faculty of Medicine of Çanakkale Onsekiz Mart University have been performed , the images of 387 patients who were referred to Radiology Department for IAC MRI scan from ear nose throat and neurology clinics with diagnosis, clinical information, and complaints of clinical suspicion of acoustic neurinoma, hearing loss, dizziness, tinnitus, Bell's paralysis and suspected patologies of PSC were retrospectively evaluated. Insufficient image quality was considered as exclusion criteria. There was no age and gender limitation for the study group. Radiographic examinations were performed retrospectively on Picture Archiving and Communication Systems (PACS) in Radiology Department. Patients' age, gender information, complaints at the time of admission, preliminary diagnoses, clinical information were documented from patient files. Incidental findings on scanned MRI were defined according to ICD- 10 diagnostic codes. Results: In a retrospective study of 387 patients who underwent MRI, the mean age of patients was 54,87 ± 16,99 and 207 (%53,5) of the patients were male and 180 (%46,5) were female. One or more incidental findings were found in 306 (%79,1) of the patients included in the study. These incidental findings (n = 306) were determined as respectively; white matter hyperintensities (%38,56) (hyperintense nonspecific millimetric foci 19,93%, possible chronic ischemic signal changes %18,63), sinusitis (%29,08), cerebral atrophy findings (%25,82), mastoiditis (%24,18), vascular loop (18,63%), partial empty sella (%4,58), vertebral artery hypoplasia (%4,90), otitis media (%3,27), aneurysm (%2,61), arachnoid cyst (%1,96), anterior cerebral artery hypoplasia (%1,63), hydrocephalus (%1,63), intracranial mass (%3,59), empty sella (%0,98), internal carotid artery occlusion (%0,65), glomus jugulare (%0,65), thrombosis of dural sinuses (%0,33), developmental venous anomaly (%0,33), mondini malformation (%0,33), vertebral artery occlusion, encephalomalasia of right occipital lobe (%0,33), basilar artery aneurysm causing brainstem compression (%0,33), basilar artery stenosis (%0,33), fetal type posterior cerebral artery (%0,33), asymmetric enhancement of the cavernous sinus (%0,33), cerebellar venous anomaly (%0,33), hemorrhagic contusion (%0,33), and other incidental findings (posterior wall thickening of nasopharynx, thin ocular lenses, increase in the CSF distance of the optic nerve, sphenoid sinus protrusion of the internal carotid artery, mega cisterna magna, optic neuritis, left parotid mass). Conclusion: In our study, incidental findings were found to be higher than other studies, and this may be because we have listed the incidental findings in greater detail and have worked with a symptomatic group of patients.