Bir likid embolizan polimer olan ONYX'in subaraknoid mesafedeki etkilerinin araştırılması
Evaluation of the toxicity of liquid polymer ONYX in the subarachnoid space in a rabbit model
- Tez No: 165372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ORUÇKAPTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: ONYX, DMSO, toksisite, subaraknoid aralık, endovasküler embolizasyon, ONYX, DMSO, toxicity, subarachnoid space, endovascular embolization
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV ÖZET Dr. Bülent Bakar, Bir likit embolizan polimer olan ONYX' in subaraknoid mesafedeki etkilerinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Tezi, Ankara, 2005. Serebral arteriovenöz malformasyon ve anevrizmaların embolizasyonu için son dönemlerde sıkça kullanılmaya başlayan ve yapışkan olmayan (nonadhesive) bir likid polimer embolizan madde olan ONYX daha önceki klinik ve deneysel çalışmalarda vasküler yapılar üzerinde toksik bulunmuştur. Ancak literatüre bakıldığında damar dışı yapılar üzerindeki olası toksik ve histolojik etkileri hakkında deneysel yada klinik çalışma yapılmamış olup klinikteki uygulamalarda nadir de olsa damar dışı dokularla (damar yada anevrizma perforasyonu sonrası gibi ) temas söz konusu olmaktadır. Bu nedenle ONYX adlı likid embolizan madde ve solventi dimetil sülfoksitin (DMSO) damar dışı nörojenik yapılar üzerindeki etkilerini araştırmak üzere bu çalışma düzenlendi. Bu amaçla 40 tavşan üzerinde toplam beş araştırma grubu oluşturuldu. Deney hayvanları xylazine 6 mg / kg ve ketamine 30 mg / kg dozlanyla intramüsküler injeksiyon yolu ile anesteziye sokulup bir grup hayvan kontrol grubu olarak bırakıldı ve geri kalan 4 gruba SF, DMSO, %6 ONYX ve % 20 ONYX maddeleri 0,15 cc volümle cisterna mangaya transtekal olarak verildi. Ardından hayvanlar anesteziden çıkarılıp 72 saat süre ile laboratuvarda izlendi. 72 saatin sonunda 500 mi SF ile serebral perfüzyon yapılıp hayvanlar öldürüldü ve beyin sapı ve baziller arterleri çıkarılıp örnekler ışık mikroskobu altında incelenip eş zamanlı biyokimyasal olarak serbest radikal oluşumları araştırıldı. Araştırma sonunda hem ONYX adlı embolizan maddenin hem de solventi DMSO 'nun beyin dokuları üzerinde toksik etkili olduğu, nöral dokuda nekroz ve ödem oluşturduğu ve immün imflamatuvar cevaba sebep olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dr. Bülent Bakar, Evaluation of The Toxicity of Liquid Polymer ONYX in the Subarachnoid Space in a Rabbit Model, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Neurosurgery, Ankara, 2005. Aneursym and arteriovenous malformation may be treated now with a new liquid embolic agent - ONYX. At the literature there are some examination of toxicity of ONYX and its solvent dimethyl sulfoxide (DMSO) on the vasculer structures. The ONYX and its solvent are found toxic on vasculature but if they give to intravascular spaces slowly that there is rninimal toxicity. If rupture or leakage occurs during treatment, is there any toxicity once the agent escapes into the subaracnoid space. To evaluate toxicity, liquid polymer ONYX, its solvent DMSO and saline were injected into thecisterna magna of anesthesized rabbits in 0.15 cc volumes by direct puncture. The anesthetical drugs were given xylazine 6 mg / kg and ketamine 30 mg / kg at dosages intramuscularly. After the time of investigation all of the animals were reanesthesized intramuscularly for sacrification. To sacrification all animals were exposed to cerebral perfusion with 500 ml physiological saline solution and then they were decapitated. Brain stems and medial cerebellar tissues from all animals were harvested for future biochemical and histopathological examinations. The results of this preliminary study clearly indicate that the ONYX in different concentrations and its solvent DMSO had significant toxicity to adjacent neural tissue leading to necrosis, edema and imfiammatory cell infiltration.