İdiyopatik trombositopenik purpura'da pulse yüksek-doz oral deksametazon tedavisi :58 erişkin olgudaki deneyim
Pulsed high-dose oral dexamethasone treatment in idiopathic thrombocytopenic purpura:A report on 58 adult patients
- Tez No: 248593
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN YALÇIN ÜLKÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: idiyopatik trombositopenik purpura, yüksek-doz deksametazon, idiopathic thrombocytopenic purpura, high-dose dexamethasone
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 27
Özet
İdiyopatik trombositopenik purpura (İTP) tedavisinde pulse yüksek-doz deksametazon (PYD) uygulamasının yeri tartışmalıdır. Çalışmamızda, merkezimizde PYD uygulanmış erişkin hastalardaki deneyimimizin incelenmesi iki grupta yapıldı: birinde (GI), önceki tedavilere yanıtsız / nüksetmiş 35 olgu; diğerinde ise (GII), önceden tedavi görmemiş 23 olgu yer alıyordu. Tedaviye trombosit sayısı 50 x109/L olması olarak tanımlanan genel yanıt, GI'de %77.1, GII'de %100 oranındaydı. Her iki grupta da yanıtların %80 kadarı majör yanıt özelliğinde (trombosit sayısı >100 x109/L) ve bunların çoğunluğu da, ilk 10 günde sağlanan, ve değerlendirilebilen hastalara göre GI'de %79.2 ve GII'de %94.2 olarak belirlenen erken yanıtın, süregitmesi şeklindeydi. Yanıt elde edilenler arasında nüks gelişenlerin oranı G I için %74, GII için %52 olmuştu. Yanıtın süresi, medyan (ve aralık) olarak, GI'de 3ay (13 gün-55ay) GII'de ise 6 ay (9 gün-55 ay) olarak belirlendi. Yan etkiler çoğunlukla hafif ve geçici olmuştu ve hiç bir hastada tedavi kesilmesine neden olmamıştı. Tedavinin etkinliği ile yaş, cinsiyet, tedavi öncesi trombosit sayısı ve splenektomi arasında bir ilişki saptanmadı. Çalışmada elde edilmiş olan sonuçlara göre, erişkin İTP hastalarında PYD uygulamasının, başka tedavilere yanıtsız kalan / nüksetmiş olgularda kabul edilebilir bir alternatif, tedavi görmemiş olgular için de iyi bir seçenek olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The place of pulsed high-dose dexamethasone (PHD) treatment in idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP) is controversial. Analysis of our experience with PHD was carried out in two groups; one included 35 patients failing previous therapies (GI) and the other 23 patients received PHD as primary treatment (GII). Treatment was given when platelets were 50 x109/L anytime after treatment) was obtained in 77.1 and 100.0% of the patients in GI and GII, respectively. About 80% of these were major responses (platelets >100 x109/L) in both groups and majority were sustained early responses (observed in the first 10 days and achieved in 79.2 and 94.2% of evaluable patients in GI and GII, respectively). In GI, 74% and in GII, 52% of the patients relapsed. Duration of response was a median of 3 months (range: 13 days-55 months) and 6 months (range: 9 days-55 months) in GI and GII, respectively. Side effects were mild and infrequent and did not necessitate withdrawal. Treatment outcomes were not related to age, gender, platelet count and splenectomy status. In our experience, PHD seems to be an acceptable alternative in patients failing other therapies and an attractive option for patients with newly diagnosed ITP.