Doğa sporları kulüplerinde örgütsel çatışmanın nedenleri ve kullanılan çatışma yöntemi stratejileri
The causes of the conflicts and the management strategies used in outdool sport organizations
- Tez No: 165431
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VELİTTİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Doğa sporları, çatışma, çatışma yönetimi. 122, Outdoor sports, conflict, conflict management. 123
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Doğa Sporları Kulüplerinde Örgütsel Çatışmanın Nedenleri ve Kullanılan Çatışma Yönetimi Stratejileri Bu araştırmanın amacı doğa sporları kulüplerinde yaşanan çatışmaların nedenlerine ve kullanılan çatışma yönetimi stratejilerine ait bilgiler sağlamaktır. Araştırmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi Doğa Sporları Kulüpleri, Ankara Dağcılık Kulübü, Mağara Araştırma Demeği ve Türkiye Dağcılık Federasyonu bünyesinde 18-24 Eylül 2004 tarihlerinde İsparta'da gerçekleştirilen Yaz Arama Kurtarma Eğitim Kampına katılmış yönetici, eğitmen ve üyeler dahil edilmiştir. Araştırmada kritik olay analizi ve Emin Karip (1999) tarafından çevrilmiş Holton ve Holton (1993)'dan alınan“Çatışma Yönetimi Stratejileri”ölçeği kullanılmıştır. Toplam 98 cevap kağıdından 94'ü değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılmıştır. Çatışmalar daha çok yönetim kademesinde yaşanmaktadır. Yönetim kurulu üyeleri ve kulüp başkanları çatışma yaşayan başlıca taraflardır. Kritik olay analizi tekniğine göre kaçınma yaklaşımı en fazla kullanılan stratejiyken, çatışma yönetimi stratejileri ölçeğine göre problem çözme en fazla kullanılan stratejidir. Çatışma çıkmasındaki en önemli neden ise bireysel sorunlardır. Çatışmanın katılımcıların morallerini olumsuz etkilediği ve performanslarında düşüş yarattığı ortaya çıkmıştır. Katılımcılar çatışmanın karşı tarafın morali üzerinde ve performans düzeylerinde etkide bulunmadığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Causes of the Conflicts and the Management Strategies Used in Outdoor Sport Organizations Aim of this survey is to get data about the causes of the conflicts and the management stratecies used in outdoor sport organizations. Following organizations' managers, instructers and members participated in this survey. Middle East Tecnical University Mountaineering Club, Hacettepepe University Mountaineering Club, Ankara University Mountaineering Club, Gazi University Mountaineering Club, Biacksea Tecnical University Mountaineering Club, Erciyes University Mountaineering Club, Ankara Mountaineering Club, Cave Research Society, Summer Search and Rescue Course by Turkish Mountaineering Federation (18-24 September, İsparta). Mostly, conflicts occur in management level. Members of board and club chairmen are the mainly parties who encounter with conflict.“Critic Event Analyze Tecnique”and“Conflict Management Scale”by Holton&Holton (1993) have been used in this survey (translation by Emin Karip-1999). Totally 98 questionnaire were answered. 94 of these were evaluated and stored in SPSS Statics Aplication for Windows. It turned out that conflict had been effected the morals and performances of the participants in bad quality. Participants stated that the conflicts hadn't effected the opposite party 's moral and performance level. According to critic Event Analyze Technique, avoiding is the most preferred. In Conflict Management Scale, problem solving is the most preferred. Individual problems is the most important reason of conflict.