Tek şişe adeziv sistemlerinin kompozit rezinlerin dentine bağlanma kuvvetleri üzerine etkisi
The effect of single bottle adhesive systems on the shear bond strength of resin composites on dentin
  1. Tez No: 165430
  2. Yazar: ZEHRA MERİÇ SALBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜRKAN GÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adeziv Sistemler, Makaslama Bağ Dayanımı, Total-etch, Self-etch, Adhesive Systems, Shear Bond Strength, Total-etch Adhesive, Self-etch Adhesive
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
78 ÖZET Tek şişe adeziv sistemlerin kompozit rezinlerin dentine bağlanma kuvvetleri üzerine etkisi Bu çalışmanın amacı günümüzde yaygın olarak kliniklerde kullanılmakta olan total-etch adeziv sistemlerin kompozit rezinlerin dentine makaslama bağ dayanımlarının yeni geliştirilen basitleştirilmiş tek basamaklı self-etch bir adeziv sistem ile karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesidir. 90 çürüksüz insan molar dişi kullanılan çalışmada dişler temizlendikten sonra bukkal yüzeyleri açıkta kalacak şekilde soğuk dikdörtgen bloklara horizontal olarak gömülmüş ve sağlam dentin açığa çıkarılmıştır. Beş adet iki basamaklı total-etch adeziv ve bir adet tek basamaklı self-etch adezivin uygulandığı 6 gruba ayrılan dişlerin adeziv uygulanan dentin yüzeylerine 3 mm çap ve 2 mm yükseklikteki şeffaf silindirler aracılığı ile kompozit yerleştirilmiştir. Instron Universal Test cihazında (Instron Eng. Corp., High Wycombe, UK) yükleme yapılmış ve kırılma anında makaslama bağ kuvvet değerleri ölçülmüştür. Elde edilen makaslama bağ dayanım değerleri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Kırık yüzeylerdeki başarısızlık tipleri ışık mikroskobu ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre, tek basamaklı self-etch adezivler, iki basamaklı total-etch adeziv sistemlere benzer makaslama bağ dayanımı sergilemenin yanı sıra uygulama kolaylığı avantajı da sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
79 SUMMARY The effect of Single Bottle Adhesive Systems on the Shear Bond Strength of resin composites on dentin The aim of this study is to evaluate the effect of single bottle two step total- etch adhesive systems on the shear bond strength of resin composites compared with a single step self-etch adhesive. 90 noncarious human molars were embedded in cold cure acryllic blocks horizontally, buccal surfaces facing up. Five two step single bottle total-etch adhesives and one single step self etch adhesive were applied on sound buccal dentin surfaces according to the manufacturers' instructions prior to 3mm x 2mm cylindrical blocks of resin composite restoration. The shear bond strengths were recorded with an Instron Universal Test Machine. The mean shear bond strength values are statistically analysed. The failure modes of fractured surfaces were evaluated with stereomicroscope. According to the statistical analysis of the data, we can conclude that, single step self-etch adhesives are as effective and reliable as the most commonly used two step single bottle total-etch adhesive systems.