Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan yardımcı sağlık personelinde tükenmişlik durumu araştırması
A burnout study in non-physician medical staff working in Ankara Oncology Education and Research Hospital
  1. Tez No: 165432
  2. Yazar: UMUT IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARSLAN TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Yardımcı sağlık personeli, Maslach Tükenmişlik ölçeği, Burnout, Non-physician medical staff, Maslach Burnout Inventory
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
57 ÖZET Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çalışan Yardımcı Sağlık Personelinde Tükenmişlik Durumu Araştırması Bu çalışmanın amacı, Ankara Onkoloji Eğitim ve Arastama Hastanesinde görev yapan, yardımcı sağlık personelinin yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, hizmet süresi, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, mesleği uygulamadaki verim düzeyi, çalışma ortamından memnun olma, üstlerinden takdir görme, mesleki gelişime yönelik çalışma yapma, mesleği gelecek açısından değerlendirme durumları gibi değişkenlere göre, tükenmişlik düzeyinin saptanması ve karşılaştırılmasıdır. Tanımlayıcı olan çalışmada örneklerin yapılmamıştır. Ankara Onkoloji Hastanesinde görev yapan 230 kişinin tümü örneğe alınmış, ancak, 20 kişi araştırmaya katılmayı kabul etmeme, izinli veya raporlu olma nedenleri ile kapsam dışı bırakılmış, çalışma 210 kişi üzerinde yürütülmüştür. Veriler, araştırmacı tarafından Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve sosyodemografik bilgilerin yer aldığı soru formlarının gözlem altında uygulanması ile toplanmış, SPSS'de analiz edilmiş ve istatistiksel analizde t testi, tek yönlü varyans analizi, tekrarlı ölçümler için varyans analizi testi kullanılmıştır. Araştırma grubunun GT puanlan açısından yaş, hizmet süresi, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, mesleki uygulamadaki verim düzeyi, çalışma ortamından memnun olma, üstlerinden takdir görme, mesleki geleceği değerlendirme grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Duyarsızlaşma (D) alt ölçeği puanlan açısından, yaş, medeni durum, çocuk sayısı, hizmet süresi, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, mesleki uygulamadaki verim düzeyi, çalışma ortamından memnun olma, üstlerinden takdir görme, mesleki geleceği değerlendirme gruplan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kişisel basan (KB) alt ölçeği puanlan açısından, yaş, çocuk sayısı, hizmet süresi, halen çalışılan iş yerindeki hizmet süresi, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, mesleki uygulamadaki verim düzeyi, çalışma ortamından memnun olma, üstlerinden takdir görme, mesleki geleceği değerlendirme gruplan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Duygusal tükenme (DT) alt ölçeği puanlan açısından ise, çocuk sayısı, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, mesleki uygulamadaki verim düzeyi, çalışma ortamından memnun olma, üstlerinden takdir görme, mesleki geleceği değerlendirme gruplan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY A burnout study in non-physician medical staff working in Ankara Oncology Education and Research Hospital The aim of the study is to evaluate and to compare the burnout level of the non- physician medical staff working in Ankara Oncology Education and Research Hospital acccording to the variables like age, gender,marital status, number of children, working duration.choosing the profession by will, finding the profession appropriate for him/herself, efficiency level of practising profession, satisfaction with the working environment, appreciation of the seniors, doing research for advancing in profession, future programming of the profession. No sampling was made in this descriptive study. All 230 non-physician medical staff working in Ankara Oncology Hospital were included at the beginning of the study but 20 of them were excluded for reasons like not accepting to fill in or being on leave. The data was collected by applying The Maslach Burnout Inventory and Sociodemographic Characteristics Questionnaire under observation by the researcher. The data was analysed by SPSS and t test, one way variance analysis and variance analysis for repeated measurements were used for statistical evaluation. According to General Burnout scores of the study group, statistically significant differences have been found amongst the groups of age, working duration, choosing the profession by will, finding the profession appropriate for him/herself, efficiency level of practising profession, satisfaction with the working environment, appreciation of the seniors and future programming of the profession. According to depersonalization subscale scores of the study group, statistically significant differences have been found amongst the groups of age, marital status, number of children, working duration, choosing the profession by will, finding the profession appropriate for him/herself, efficiency level of practising profession, satisfaction with the working environment, appreciation of the seniors and future programming of the profession. According to personal accomplishment subscale scores of the study group, statistically significant differences have been found amongst the groups of age,number of children, working duration, working duration in the current working place, choosing the profession by will, finding the profession appropriate for him/herself, efficency level of practising profession, satisfaction with the working environment, appreciation of the seniors and future programming of the profession. According to emotional exhaustion subscale scores of the study group, statistically significant differences have been found amongst the groups of number of children, choosing the profession by will, finding the profession appropriate for him/herself, efficiency level of practising profession, satisfaction with the working environment, appreciation of the seniors and future programming of the profession.