Birinci basamak sağlık kurumunda 45 yaş ve üzerindeki kadınlarda sunulan sağlık hizmetinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of health care in a primary care center for women aged 45 and over
  1. Tez No: 165436
  2. Yazar: GÜLAY ERDEM TUNA
  3. Danışmanlar: DR. GÜLAY ERDEM TUNA, PROF.DR. NAFİZ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, kadın, menopoz, Family medicine, menopause, woman
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Birinci Basamak Sağlık Kurumunda 45 Yaş ve Üzerindeki Kadınlara Sunulan Sağlık Hizmetinin Retrospektif Değerlendirilmesi Birinci basamak sağlık hizmeti kişi ve toplumun sağlığını korumak,geliştirmek ve hastalıklarını ayaktan tanı ve tedavi etmek amacıyla tanımlanmış sevk sistemi içinde ilk başvuru noktasında verilen hizmettir. Bu çalışmada birinci basamak sağlık hizmeti veren ve Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nm uygulama merkezi olan bir poliklinikte 45 yaş ve üzerindeki kadınlara verilen sağlık hizmet durumu araştırılmıştır. Araştırma grubunu 1999-2003 yıllan arasında Uygulama Merkezi 'ne başvuran 45 yaş ve üzerindeki 1492 kadın oluşturdu. Bu kişilerin tıbbi kayıtlan incelendi. Kadınlann yaş ortalaması 56.6±9.2'dir. Başvuranlann %57'si polikliniğe bir kez başvurmuştu. Sekiz başvuruya kadar olan kayıtlar incelenmiş ve 3198 başvuru kaydı çalışmaya alınmıştır. Başvuranlann sosyal güvence durumlan ve doğum yerlerinin Adana olması başvuru sayılarını etkiliyordu. Kadınlann en sık başvuru nedeni; 45-65 yaş arasındakilerde tıbbi muayene ve değerlendirme iken 65 yaş ve üzerindekilerde ise baş ağnsıydı. Her iki yaş grubunda da ağn nedenli başvurular ilk sırlarda yer alıyordu. En çok istenen tetkik %16.5 ile tam idrar tetkiki idi. Başvuranlann en fazla aldıklan tanı primer hipertansiyondu(%24.3). Konsültasyon istenme oranı %5.6, sevk oranı ise %1'di. Başvuranlara hekimlerin önerilerinin başında %14.0 diyet, %7.5 egzersiz gelmekte idi. Başvuranlara çeşitli nedenlerle yapılan takip önerisi %39'du. En çok yazılan ilaçlar; şahsilik asit ve türevleriydi. Bu araştırmada elde edilen sonuçlann sunulan sağlık hizmet kalitesini arttıracağı umudunu taşımaktayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Retrospective Evaluation of Health Care in a Primary Care Center for Women Aged 45 and Over Primary care health service is described as to protect and develop personel and community health outpatient diagnosis and treament is referral system at first application point. The objective of this study is to search the health service profile to 45 age and above women in the Family Medicine Outpatient Clinic where there was serviced primary care. Data were collected from 1492 women's 45 age and above who applied Outpatient Clinic between 1999 and 2003. Theese women's medical records were examined. The averege ages of the women is 56.6±9.2. It has been seen that %57 of patients one time. The medical records to eight were examined and 3198 records were seen. Patient's insurances and birth places is in Adana were effected the number of apply. It has been defined that the the most common of complaints of 45-64 age was general examination and investigation and complaints 65 age above was headache. For pain complaint was the first both age group. It has been defined most common of investigation was urinalysis. It has been defined most common diagnosis was primary hypertension (%24.3). Proportion of consultation was%5.6 and referral was %1. The most common that counseled bt physician were %14 diet, %7.5 exercise. Proposition of fallow for of all kinds was %39. It has been defined that the most frequently used medications was salisilic acid and to be derived from. We hope the results of this study improve the quality of the health care.