Rekürren aftöz stomatitte antigliadin antikorlarının rolü
The role of antigliadin antibodies in recurrent apthous stomatitis
- Tez No: 165437
- Danışmanlar: PROF.DR. AKIN AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Rekürren aftöz stomatit, antigliadin antikor
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
REKÜRRENAFTÖZSTOMATİTTE ANTİGLİADİN ANTİKORLAMNIN ROLÜ ÖZET Rekürren aftöz stomatit (RAS); oral mukozanın en yaygın hastalığıdır. Etyopatogenezi tam olarak belli değildir. Olguların çoğu idiyopatiktir. Literatürde glütenden fakir diyete yanıt veren RAS'li olgular bildirilmiştir. Olası gluten duyarlılığı açısından idiyopatik RAS'li olgularda antigliadin IgG ve antigliadin IgA antikorlarını araştırmayı amaçladık. Bu çalışmaya 50 idiyopatik RAS' li hasta ve 30 sağlıklı birey dahil edildi. Serum antigliadin IgG ve antigliadin IgA antikorları ELISA yöntemiyle çalışıldı ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldı. Serum antigliadin IgG ve/veya IgA düzeyleri hastalarda %30, kontrollerde %10 oranında düşük türelerde pozitif bulundu. Antigliadin antikor titreleri açısından hastalar ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık yoktu (p= 0.053 ). Sonuç olarak, hasta grubunda antigliadin antikorların daha fazla oranda pozitif olmasının mukozal hasara bağlı geçirgenlik artışından kaynaklanabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Ill THE ROLE OF ANTIGLIADIN ANTIBODIES IN RECURRENT APTHOUS STOMATITIS SUMMARY Recurrent aphthous stomatitis (RAS) is the most common oral mucosal disease. Ethiopathogenesis is completely unknown. Most of cases are idiopathic. It has been reported that there are some patients with RAS that respond to gluten free diet in literature. We aimed to investigate antigliadin IgA and antigliadin IgG antibodies in idiopathic RAS for suspected gluten sensitivity. 50 patients with idiopathic RAS and 30 healthy controls were included in this study. Serum antigliadin IgA and antigliadin IgG antibodies were studied by ELISA method and compared with healthy controls. Serum antigliadin IgA and/or IgG antibody levels were found 30 % and 10 % positive in patients and control, respectively at low titers. There were no significant difference between patients and control groups in accordance with antigliadin antibody titers ( p= 0.053). As a result, we suggest that the high positivity in patients with RAS can be explained the increased permeability due to mucosal damage. Key words : Recurrent apthous stomatitis, antigliadin antibody