İleri deformiteli dizlerde total diz protezi uygulamalarımız
Knee arthroplasty on knees having severe deformity
- Tez No: 165483
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHADDİN GÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Fleksiyon Kontraktürü, İleri Deformite, Total Diz Protezi, Valgus Deformitesi, Varus Deformitesi, Flexion Contracture, Severe Deformity, Total Knee Arthroplasty, Valgus Deformity, Varus Deformity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Diz eklemini ilgilendiren artrotik patolojilerde uygulanan medikal ve diğer cerrahi müdahalelerin yetersiz kaldığı durumlarda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan oranlarda total diz replasmanı tercih edilmektedir. Bu tez çalışmasında Ocak 1995-Nisan 2005 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ileri deformiteli diz tanısıyla total diz protezi yapılan 86 hastanın 125 dizi incelenmiştir. Dizin fonksiyonel anatomisi, diz eklemi ve diz protezinin biomekaniği, diz artroplastisinin tarihsel gelişimi, protezlerin sınıflandırılması, endikasyonlar, cerrahi teknik ve sorunlu vakalardaki yaklaşımlar genel bilgi olarak verilmiş hastalarımız, yöntemimiz sunularak sonuçlarımızın literatür ışığında tartışması yapılmıştır. Ortalama takip süresi 53 ay, 75 'i kadın, 11 'i erkek hasta mevcuttu. Ortalama yaş 68.8 (39-85) idi. Hastaların çoğunluğunda primer patoloji osteoartritken romatoid artrit ikinci sırayı almaktadır. Hastaların Amerikan Diz Cemiyeti'nin önerdiği değerlendirme sistemine göre yapılan puanlamasında diz puanlarında ortalama 61.5 puan, fonksiyon puanlarında ise 45.5 puan artışı sağlanmıştır. Eklem hareket genişliği ortalama 11° artmıştır. Ameliyat öncesi ortalama 10.6 olan ağrı puanı ameliyat sonrası 44.3 olarak bulundu. En ciddi komplikasyon olan derin enfeksiyon 5 hastamızda (%4) ortaya çıkmıştır. Karşılaşılan tüm komplikasyonların sayısı 27 (%21.6) olarak saptandı. Toplam revizyon oram %7.2 saptanıp 9 hastaya yapılmıştır. Tüm dizler dikkate alındığında çok iyi ve iyi dizlerin oram %92'dir. Bu değer pek çok çalışmadaki sonuçlara yakın ve başarılı kabul edilebilecek bir sonuç olmakla birlikte, doğru hasta seçimi, hastaya uygun protez seçimi, iyi bir cerrahi deneyim ve uygulama komplikasyonların ve önlenmesinin yollarının bilinmesi gibi son derece önemli bazı ana noktaların dikkate alınması ile daha iyi sonuçlara ulaşılacağı açıktır.
Özet (Çeviri)
On the management of an arthrotic knee, öne should try ali the conservative procedures and when ali these methods are inadequate for the patients, the general trend is to replace the joint surfaces. in this research we evaluated the patients that have been operated with the diagnosis of Artrhrosis and Severe Deformity on Knees between January 1995 - April 2005. There were 125 knees of 86 patients in our study group. We evaluated the management of our patients by inspecting the Functional Anatomy of the Knee, Biomechanics of the knee and total knee prosthesis, The Indications for Total Knee Arthroplasty and the results of our clinic for the last ten years' experience. Our mean follow - up time was 53 months. Patients demographics were; 75 female, 11 male, mean age 68.8 (39 -85). Most of the knees were Osteoarthritic and the second most common diagnosis was Rheumatoid Arthritis. The patients were evaluated according to the American Knee Society Knee and Functional Scores. Knee scores increased by 61.5 and the Functional Scores 45.5 points, post-operatively. Pain scores increased from 10.6 to 44.3 post-operatively. Deep infection rate was 4% on 5 knees. Total complication rate 21.6% on 27 knees. We have re-operated 9 knees for miscellaneous reasons and the total re-vision rate was 7.2%. Our patients' qualitative results were 92% Excellent and Good. On the English mitten literatüre this is a similar result. But, öne should ahvays keep in mind that pre-operative planning, meticulous surgical technique and post-operative çare and the understanding the needs for the patients are ali factors affecting the whole results.