Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar ile sağlıklı kardeşlerinin, plazma çinko düzeyi ve çinko bağlama kapasitesi yönünden karşılaştırlması
A comparison of children with attention deficit-hyperactivity disorder and their healthy siblings with respect to plasma zinc levels and zinc binding capacities
  1. Tez No: 165484
  2. Yazar: BAYRAM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EFSER KERİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, eser elementler, çinko, etyopatogenez, kardeşler. 55, Attention-deficit hyperactivity disorder, trace elements, zinc, aetiopathogenesis, siblings. 57
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Amaç: DEHB gelişim düzeyine uygun olmayan aşın hareketlilik, dikkatsizlik ve dürtüsellik gibi temel semptomların olduğu, çocukluk çağının yaygın bir psikiyatrik bozukluğudur(APA, 1994). DEHB'nin etyolojisine dönük bir çok araştırma yürütülmüş olmasına karşın, şimdiye kadar kesin bir neden tespit edilememiştir. Son yıllarda DEHB'nin etyolojisinde eser elementlerin rolünü aydınlatmaya yönelik bazı araştırmalar yürütülmüştür. Bu çalışmaların bazıları, çinko eksikliğinin DEHB etyopatogenezinde önemli bir rol oynadığını ileri sürmektedir. Bu çalışmanın amacı; plazma çinko düzeyi ve serum çinko bağlama kapasitesi yönünden DEHB olan çocuklar ile onların sağlıklı kardeşleri arasında bir karşılaştırma yapmaktır. Yöntem ve gereçler: Bu çalışma, 2003-2004 okul yılında Ankara Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'mda yürütülmüştür. Çalışma grubu, DSM-IV'e göre DEHB kriterlerini karşılayan, 6-14 yaş arasındaki 26 çocuğu kapsamaktadır. Bu çocukların sağlıklı 26 kardeşi kontrol grubunu oluşturmuştur. DEHB semptomlarını belirlemek amacıyla, çocukların annebabalan ve öğretmeleri tarafından Çocuk ve Ergenlerde Davranım Bozuklukları İçin DSM-IV'e Dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği(Atilla Turgay, YDB-TDÖ) ve Conners Annebaba ve Öğretmen Ölçekleri doldurulmuştur. Komorbid psikiyatrik bozukluklar DEHB ve DEHB alt tipleri DSM-IV'e göre belirlenmiştir. Kognitif fonksiyonlar ise WCZO-R testi ile saptanmıştır. Davranım bozukluğu(DB), karşı olma karşı gelme bozukluğu(KOKGB) ve öğrenme güçlüğü(ÖG) dışında komorbid bozukluğu olan ve ya total IQ skoru 80' in altında olan denekler çalışmadan dışlanmıştır. Her çocuk için plazma çinko düzeyi ve çinko bağlama kapasitesi atomik absorbsiyon spektrofotometri yöntemiyle ölçülmüştür. Bu ölçümler Ankara Üniv. Tıp Fak. Pediatri Anabilim Dalı Hematoloji laboratuvarmda gerçekleştirilmiştir. 54Sonuçlar: (1)- Gruplar arasında plazma çinko düzeyi ve çinko bağlanma kapasitesi yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır(plazma çinko düzeyi için t= -0.08; p=0.937; çinko bağlanma kapasitesi için t= 1.07; p=0.296). (2)- Plazma çinko düzeyi her iki grupta da laboratuvar ranjma göre normalin üst sınırlarında belirlenmiştir. (3)- Bu çalışmada gruplarda DEHB semptomları ile plazma çinko düzeyi ve ya çinko bağlama kapasitesi arasında ilişki saptanmamıştır. (4)- Her iki grubun dikkat eksikliği skorları toplandığında, Conners öğretmen dikkat eksikliği alt skalası ile çinko bağlama kapasitesi arasında bir korelasyon bulunmuştur(p= 0,043; spearman rho= 0.282). (5)- DEHB grubu kardeşler grubuna göre WCZO-R şifre alt testinde kötü performans göstermiştir. İki grup arasındaki bu fark istatistiksel açıdan anlamlıdır (t= -2.04; p=0.047). Tartışma: Bu çalışma bize, DEHB olan çocuklar ve onların bozukluğu bulunmayan kardeşlerinin hemen hemen benzer vücut çinko düzeyine sahip bulunduklarını ve gruplar ayrı olarak ele alındığında davranış semptomları ile vücut çinko düzeyi arasında herhangi bir ilişki bulunmadığını göstermiştir. Bu sonuçlar bizim“DEHB olan ve olmayan çocukların vücut çinko düzeylerinin birbirinden farklı olduğu ve vücut çinko düzeyi ve DEHB semptomlarını derecelendiren ölçekler arasında bir korelasyon bulunduğu”hipotezlerimizle ters düşmektedir. Her iki grubun dikkat eksikliği skorları toplandığında ise, Conners öğretmen dikkat eksikliği alt skalası ile çinko bağlama kapasitesi arasında bir korelasyon bulunmuştur. Bu sonuç; çinkonun DEHB ile ilişkili ve ya ilişkisiz olarak dikkat süreçlerinde rolü olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmanın en önemli zayıflıkları; bağımsız bir kontrol grubunun bulunmayışı ve gruplar arasındaki cinsiyet farklılığıdır. Gelecekte eser elementlerin DEHB etyopatogenezindeki ve dikkat süreçlerindeki rollerinin daha iyi anlaşılabilmesi için, geniş örneklem gruplarıyla birlikte bağımsız kontrol gruplarının kullanıldığı yeni aile çalışmalarına gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: Attention-deficit hyperactivity disorder(ADHD) is a common psychiatric disorder of childhood with the core symtoms of developmentally inappropriate levels of attention, hyperactivity and impulsivity(American Psychiatric Association, 1994). Although many studies have been carried out regarding the aetiology of ADHD, no definite cause of the illness has yet been determined. in the recent years, some research into the role of trace elements in enlightening the aetiology of ADHD had been conducted. Some studies suggest that deficiency of zinc play a substantial role in the aetiopathogenesis of ADHD. The aim of this study is to compare plazma zinc levels and zinc binding capacities betvveen children with ADHD and their healthy siblings. Materials and method: This study was conducted in Department of Child Mental Health and Diseases, Ankara University, during the school year from 2003 - 2004. The study group were consisted of 26 children, age range 6-14 years, and met DSM-IV criteria for ADHD. Healthy 26 siblings of these children constituted the control group. Turgay DSM-IV Based Child and Adolescent Behavior Disorders Screening and Rating Scale, Conners' Rating Scales for Parents and Conners' Rating Scales for Teachers were completed by parents and teachers of the children to assess ADHD symptoms. The diagnosis of comorbid psychiatric disorders, ADHD and ADHD subtypes were assessed acording to DSM-IV. Cognitive functions were evaluated using Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised(WISC-R) test. Subjects having comorbid condition other than conduct disorder(CD), oppositional defiant disorder(ODD) and learning disability(LD) and whose total IQ score of less than 80 were excluded from the study. Plazma zinc level and zinc binding capacity have been measured with atomic absorbtion spectrophotometry method for each child. These measurings were conducted in Pediatric Heamatology Laboratory, Medical Faculty of Ankara University. 56Results: (1)- There were no significant differences between two groups for plazma zinc levels(t= -0.08; p=0.937) and zinc binding capacity(t= 1.07; p=0.296). (2)- Plazma zinc levels tend to be upper limit of normal in both groups (according to lab. normal range ). (3)- In this study there was no relationship between spesific ADHD symptoms, and either plazma zinc levels or serum zinc binding capacities in groups. (4)- A significant correlation was found between Attention Deficit Subscale of Conners' Teacher Rating Scales and Zinc Binding Capacity, when Attention Deficit scores of two groups were summed(p= 0,043; spearman rho= 0.282). (5)- ADHD group demonstrated poor performance on Coding subtest of WISC- R when compared with the siblings group. The difference was statistically significant between two groups(t= -2.04; p=0.047). Conclusion: The present study demonstrated that the children with ADHD and their non-ADHD siblings having almost similar body zinc levels and there was no relationship between behavioral symptoms and body zinc levels when the groups were taken separately. These results were contrary to our hypotheses that“ Zinc levels of children with ADHD and non ADHD were significantly different from each other and there was a correlation between body zinc levels and scales rating the ADHD symptoms”A significant correlation was found between Attention Deficit Subscale of Conners' Teacher Rating Scales and Zinc Binding Capacity, when Attention Deficit scores of two groups were summed. This result indicated that zinc may have role in attention processes related to ADHD or not. The most important weakness of this study were the absence of independent control group and gender difference between two groups. New family studies using large samples with independent control groups are needed in the future, to understand the roles of trace elements in ADHD aetiopathogenesis and attention process more better.