Meme kanserinde COX-2 ekspresyonunun prognostik faktör olarak önemi
The importance of COX-2 expression as a prognostic factor in breast cancer
  1. Tez No: 346399
  2. Yazar: AYŞEGÜL KARGI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: COX-2, Meme kanseri, Siklooksijenaz sistemi, Prognostik faktör, Breast cancer, COX-2, Cyclooxygenase system, prognostic factors
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve mortalite oranlarında ikinci sırada yer alan kanserdir. Östrojene uzun süre ve yüksek dozda maruziyet en önemli risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Epidemiyolojik çalışmalarda ilk olarak COX -2 (siklooksijenaz 2) düzeyi ile kolorektal karsinom arasında bir ilişki olduğu gösterilmiştir. NSAID (nonsteroid antienflamatuvar ilaç) kullananlarda meme kanseri görülme insidansında azalma olduğunu gösteren birçok araştırma yapılmıştır. Siklooksijenaz sistemi COX-1 ve COX-2 enzimleri aracılığında iki farklı yolak ile etkisini gösterir. COX-1 birçok normal hücrede bulunurken, COX- 2 enflame veya neoplastik dokuda artmış olarak gösterilmiştir. Artmış COX-2 düzeyinin kötü prognostik faktör olduğu düşünülmektedir ve ayrıca anjiyogenez, apoptozis defekti, artmış hücre proliferasyonu ve aromataz enzimi indüksiyonundan sorumlu tutulmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında yeni tanı almış meme kanserli hastaların COX-2 düzeyinin klinikopatolojik parametreleri ile ilişkisi, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım üzerine etkisi olup olmadığını araştırmak amacı ile bu çalışmayı planladık. Çalışmamızda prospektif olarak onkoloji polikliniğine 2002-2003 yılları arasında başvuran erken evre meme kanserli toplam 88 hasta kayda alındı. Hastaların yaş, kilo, menapoz, tümör boyutu, aksiller tutulum, grad oranları kaydedildi. Rutin patolojik inceleme yapıldı, meme dokusundan, COX-2, cerb 2, östrojen, progesteron düzeyi immünhistokimyasal yöntemle belirlendi. Çok değişkenli analizde genel sağkalım belirteçleri ER ekspresyonu menapozla anlamlı bulundu. COX -2 düzeyleri ile östrojen ve progesteron reseptörleri düzeyleri arasında ters korelasyon olduğu görüldü. COX-2 düzeyi ile hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım arasında ilişki saptanmadı. Meme kanseri gidişatında COX-2'nin yerini araştıracak daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer has the highest incidence rate and second highest mortality rate among women malignant disorders. Exposure of estrogen for a long time at a high dose is known to be the most important risk factor. A relationship between cancer and COX-2 levels was first demonstrated in colorectal carcinoma in epidemiologic studies. Consequently, a number of studies have shown that the administration of NSAIDs are associated with decreased breast cancer risk. Cyclooxygenase system demonstrates its effects by two different pathways regulated by COX-1 and COX-2 enzymes. Although COX-1 is found in most normal human cells, COX-2 is an enzyme existed in many inflamed and/or neoplastic tissues. There is a relationship between high levels of tissue COX-2 and angiogenesis, increased cellular proliferation, apoptotic defect and induction of aromatase enzyme. The aim of this prospective study is to investigate whether there is a relationship between serum COX-2 levels, clinicopathological parameters together with disease-free survival and overall survival rates in new diagnosed breast cancer cases, 88 female patients with newly diagnosed breast cancer who admitted to our clinic between 2002-2003 were assessed. The demographic data, reproductive and medical history together with relevant clinical informations of the patients were assessed. Furthermore, rutin pathological information including dimensions and grade of the tumor tissue together with axillary lymph node involvement were taken into consideration. cerb 2 (HER2), COX-2, estrogen, progesterone levels were detected in breast cancer pathological specimens with immunohistochemical methods.Multivariate analysis confirmed the independent predictive value of both menaposal status estrogen receptor expression for overall survival (p=0.009, HR=1.92, and p=0.014, HR=0.20). Conversely, estrogen receptor expression seems to be negatively correlated with ER and PR levels (p=0.006, R= -0.303, and p=0.004, R=-0.312 respectively).There was no statisticaly significant correlation between COX-2 levels and diseases free survival and overall survival rates. Further studies investigating the role of COX-2 levels in breast cancer survival are needed.