Servikal hücre bloğu ve servikal örneklerde COX-1 ve COX-2
COX-1 and COX-2 in cervical cell blocks and histological specimens
  1. Tez No: 165511
  2. Yazar: İLKSER AKPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre bloğu, Histopatoloji, Kanser, Serviks, Siklooksijenaz. 45, Cancer, Cell block, Cervix, Cyclooxygenase, Histopathology 46
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Servikal Hücre Bloğu ve Histolojik Örneklerde C0X-1 ve C0X-2 Siklooksijenaz 1 (COX-1) ve C0X-2 artmış ekspresyonu ile kanser ve preneoplastik lezyonlar arasındaki ilişki son yıllarda tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı hücre blok ve servikal biyopsi örneklerinde servikal displazi ve skuamöz kanserlerde COX-1 ve COX-2 ekspresyonunu değerlendirmektir. Hücre bloğu ve biyopsi örnekleri incelenmiş ve elde edilen kesitler hematoksilen&eosin ve COX-1 ve COX-2 antikorları ile boyanmıştır. Hücre bloklarında servikal displastik lezyonlar NILM'den (intraepitelyal lezyon ve malignite açısından negatif) daha sık COX-1 ve COX-2 ekspresyonu gösterdi. Histolojik materyallerde normalden kansere doğru ilerleyen lezyonlarda COX-2 ekspresyonu artmış olmasına rağmen COX-1 ile bir ilişki saptanmadı. Serviksin preneoplastik lezyonlarında COX-1 ve COX-2 ekspresyonu ile ilgili bilgi sınırlıdır. Elde ettiğimiz sonuçlar, COX-2'nin serviksin preneoplastik ve neoplastik lezyonlarında rolü olabileceğini göstermektedir ancak servikal lezyonlarda COX-1'in rolü daha ileri çalışmalarla araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY C0X1 and COX-2 in Cervical Cell Block and Histological Specimens The relationship between cyclooxygenase-1 (COX-1) and COX-2 overexpression with cancer and preneoplastic lesions has been described in recent studies. The purpose of this study is to evaluate COX-1 and COX-2 expression in cervical dysplasia and squamous cancers on cell block and cervical biopsy materials. Cell blocks and histologic specimens were investigated and sections were stained with hematoxylin&eosin and COX-1 and COX-2 antibodies. Cell block specimens showed more common COX1 and COX2 expression in cervical dysplastic lesions compared to NILM (negative for intraepithelial lesion or malignancy) lesions. Although COX2 expression increases as the lesion progress from normal tissue to cancer in histological specimens, any relationship has not been determined in COX1. The data regarding COX1 and COX2 expression in preneoplastic lesions of cervix is limited. Our results show that COX-2 may have a role in preneoplatic and neoplastic lesions of cervix, whereas the role of COX-1 in cervical lesions needs further investigation.