Doğaltaş sektöründe uluslararası pazarlama
International marketing of natural stone sector
  1. Tez No: 165513
  2. Yazar: ERKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Doğaltaş Sektörü, Uluslararası Pazarlama, Strateji vı, Natural Stone Sector, International Marketing, Strategic vu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE ULUSLARARASI PAZARLAMA ÖZET Dünyada doğaltaş ürünlere karşı artan talepten dolayı ülkemizdeki doğaltaş işletmeleri de etkilenmektedir. Doğaltaş sektöründe yer alan işletmeleri gelecekte uluslararası pazarlarda rekabetten doğacak zorluklar beklemektedir. Dünya pazarlarında rekabetçi üstünlük sağlayabilmek için değişen koşullar karşısında ülkenin ve işletmenin sahip olduğu kaynakların verimli bir şekilde kullanılabilmesi uluslararası pazarlama stratejisi ile mümkündür. Bu tezde, doğaltaş sektörü doğrultusunda uluslararası pazarlama kavramı ortaya konmuş ve şunlar amaçlanmıştır; Doğaltaş sektöründe işletmelerin özellikleri ve performanslarına bağlı olarak işletmelerin pazar, ürün, tutundurma, dağıtım ve rekabet ile ilgili durumlarının ortaya çıkarılması ve bunu sonucunda doğaltaş ihracatımızın artırılması için yapılabilecek uluslararası pazarlama stratejisi oluşturulması amaçlanmıştır. Araştırma kırk sorudan oluşan anket Afyon, Denizli ve Elazığ'daki otuzdokuz doğaltaş işletmesi üzerinde uygulanmıştır. Verilerin değerlendiriknesinde SPSS (Statistical Programming for Social Scientist) 11.0 programı kullanılmıştır. Veriler sıklık ve yüzdesel değerlere göre değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, doğaltaş işletmeleri gelecekte ihracatlarım geliştirmeleri için pazarlama karması oluşturmaları gerekmektedir. Pazarlama karmasında dağıtım kanalı olarak ihracatçı-ithalatçı kanalından kurtularak yurt dışında büro açmaları sonucunda ürünlerinden daha fazla kar elde etmeleri mümkündür. Tutundurma faaliyetlerinde işletmelerin yabancı ülkelerdeki fuarlara katılmaları ve yabancı alıcıları ziyaret etmeleri ihracatlarım artırmada önemli bir etkendir. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin süreklilik sağlayabilmeleri için farklı ürün gruplarıyla çalışmaları ve ihracat için güçlerini birleştirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
INTERNATIONAL MARKETING OF NATURAL STONE SECTOR SUMMARY Natural Stone companies in our county are affected by increasing demand of marble products in the world. Companies in marble sector will be exposed to difficulties arise with competition in international markets. Efficiently use of companies and country resources against variable conditions to provide competitive dominance in the world market is possible with international marketing strategy. In mis thesis, internetional marketing concept for marble sector was carried out. These are the objectives of mis thesis: In the first chapter, definition and classification of natural stone and structal analysis of natural stone sector is given. In the second chapter, internetional marketing strategies for natural stone sector are developed. In the third chapter, questionaire is send out to determine the options of exporter company manager in marble seector. At the last chapter, obtained data are evaluated by SPSS (Statistical Programming for Social Scientist) computer program and results are discussed. Finally, to get more added value for natural stone products in internetional markets, companies in the natural stone sector have to constitute marketing mixed strategies.