Yetişkinlerde, motor konuşma bozukluklarının değerlendirilmesinde oral diadokokinezi standartlarının Türkçe için oluşturulması
Formation of oral diadochokinesis standads to evaluation adult motor speech disorders in Turkish language
  1. Tez No: 165514
  2. Yazar: EYYUP KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Artikülasyon Bozuklukları, Diadokokinetik Performans, Konuşma Bozukluklan, Tremor, İkinci Formant Geçişi, Temel Frekans ve Ses Kalitesi, Articulation disorders, diadochokinetic performance, speech disorders, tremor, second Formant transitions, fundamental frequency and voice quality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
72 vn. ÖZET Yetişkinlerde; Motor Konuşma Bozukluklarının Değerlendirilmesinde Oral Diadokokinezi Standartlarının Türkçe İçin Oluşturulması Bu çalışma; Türkçe için henüz belirlenmemiş olan“diadokokinezi”,“second formant transition”ve“voice tremor”standartlarım belirlemek, CSL 4300B Akustik analiz programının Motor Speech Profile için belirtilen standartların, Türkiye için ortalama değerlerini oluşturabilmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, DDK oranları, ikinci Formant Geçişleri, ve Tremor Parametreleri değerlendirilmiştir. Çalışmada; 18- 60 yaş arası (Yaş ortalamaları; Erkek: 37,4 yaş, Kadın: 34,1 yaş), 103 normal denek ( 47 Kadın, 56 Erkek), 25-58 yaş arası 20 Nöroloji Hastası, r B:43,7, K: 49,5 yaş, 10 Kadın, 10 Erkek (Parkinson( 10 Denek), CVA(5 Denek), MS (3 Denek), Serebellar Ataksi (2 Denek) hastalığı tanısı konmuş.) denek değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen gruplar KBB hekimi ve Odyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmiş, ses kayıtları sesten izole ortamda, KAY Elemetrics CSL 4300B model bilgisayarlı konuşma laboratuarı kullanılarak kayıt ve analiz edilmiştir. Konuşmanın motor performans profili ile cinsiyet, diller arası farklılıklar ve~nörolojik hastalık farklılığı dikkate alınarak korelasyon analizi uygulanmıştır. Tüm parametreler için Türkçedeki ortalama değerler bulunmuş, Skewness ve Kurtosis değerleri hesaplanmıştır. Konuşmanın motor parametresi olan DDK performansı cinsiyetler arası anlamlı farklılık göstermemiş; erkek denekler, kadınlara oranla, daha yüksek değerlere çıkmışlardır. Normal Grup ile Deney Grubu (Nörolojik hastalığı olanlar) arasında anlamlı farklar elde edilmiştir. DDK parametrelerindeki (DDK avp, DDK avr, DDK sdp, DDK cvp, DDK Jit., DDK sdi, DDK evi, DDK maxa, DDK ava, DDK sla) anlamlı farklarda açıkça göstermektedir ki ; nörolojik bir hastalığın olması DDK performansım olumsuz etkilemektedir.73 İkinci formant geçişi parametrelerinde (F2magn, F2rate, F2reg, F2aver, F2min, F2max), cinsiyetler arasında tüm parametrelerde fark olduğu saptanmıştır. Bunun nedeni ise cinsiyetler arası anatomik ve fizyolojik yapının farklılığı olarak ortaya çıkmaktadır. Nöroloji Grubu (Deney Grubu) ile kontrol grubu arasında bu değerlere bakıldığında;“F2aver”ve“F2rate”parametrelerinde anlamlı farklılık olduğu görülmüştür.“Mftr”,“Matr”parametreleri, nörolojik hasta grubunda daha yüksek bulunmuştur. (Nörolojik hasta grubunda sesteki titremenin arttığı gözlenmektedir.) Nörolojik hastalığın bulunması (Deney Grubu) Fo parametresinde belirgin düşüş yaratmaktadır. Buda bu tür bir hastalığın sesteki entonasyonu bozduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre; konuşmanın motor profilim belirleyen DDK parametreleri erkeklerde kadınlara göre daha hızlıdır ve nörolojik hastalığı olanlarda DDK değerleri düşüş göstermektedir.“F2aver”ve“F2rate”parametrelerinde nörolojik hastalığı olanların daha kötü skorlar elde ettiği ve konuşmanın anlaşılırhğının azalma eğilimi gösterdiği bulunmuştur. Fo parametresinde de nörolojik hastalığın bulunması olumsuz etkilemekte ve entonasyonu bozmaktadır.
Özet (Çeviri)
74 VIII. SUMMARY Formation of Oral Diadochokinesis Standards to Evaluate Adult Motor Speech Disorders in Turkish Language As yet Turkish standards for diadochokinesis, second formant transition and voice tremor have not been established. The aim of this study is to establish average levels for Turkish by using the CSL 4300 acoustic anaysis programme motor speech standards. For this reason DDK ratios, second Formant transitions and tremor parameters were evaluated. This study was, aged between 18-60 (Age average: Man: 37,4 age, Women: 34,1 age), 103 normal subject ( 47 Women, 56 Men), aged between 25- 58, 20 neurological disorders patient, M:43,7. W: 49,5 age, 10 women, 10 man (Parcinsonism (10 Subject), CVA (5 Subject), MS (3-Subject), Cerebellar Ataxia (2 Subject) patient.) evulated. Participants in this study were evauated by an ENT doctor and an audiologist. Recordings were made in a sound proof room and were analysed by the computerised speech laboratory of the KAY Elemetrics CSL 4300B system. Correlations were worked out taking into consideration differences between male and female speech motor performance profiles, differences between languages and differnces between neurological diseases. Turkish average values for each parameter were found. Skewness and Kurtosis values were calculated. DDK performance speech motor parameters showed no significant differences between sexes. However, male subjects had higher values than female subjects. Significant differences between the normal group and the test group (patients with neurological disorders) were obtained. Significant differences in DDK parameters (DDK avp, DDK avr, DDK sdp, DDK cvp, DDK Jit., DDK sdi, DDK cvi, DDK maxa, DDK ava, DDK sla) show that neurological disorders have a negative effect on DDK performance. Significant diffrences were found between male and females on all second formant transition parameters (F2magn, F2rate, F2reg, F2aver, F2min, F2max).75 These diffences occur because of differences in male and female anatomy and physiology. Significant differences for“F2aver”and“F2rate”between the neurology group and the control group were also observed. Parameters“Mftr”and“Matr”were found to higher for the neurological group. (This group had increased voice tremors). The presence of neurological disorders leads to a calcuable decrease in Fo. This indicates a change in voice intonation for this group. The results of this study show that speech motor profiles defined by DDK parameters are faster for men than women and people with neurological disorders show a decrease in DDK rates. The neurological group obtained lower scores on“F2aver”and“F2rate”parameters and this leads to decreased intelligibility. Fo is negatively affected in people with neurological disorders and this causes changes in intonation.